Minister končno razkril, kdaj bodo na voljo turistični boni

Pravi, da je veliko odvisno od finančne uprave.
Fotografija: Boni bodo namenjeni oživitvi slovenskega turizma. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Boni bodo namenjeni oživitvi slovenskega turizma. FOTO: Jure Eržen, Delo

Vlada bo ta teden pripravila in sprejela uredbo, ki bo jasno določila uporabo turističnih bonov, je danes v oddaji Koda na TV Slovenija napovedal državni sekretar Simon Zajc. Kot je dodal, bo nato odvisno, kako hitro bo sistem za uporabo bonov vzpostavila finančna uprava.

Turistični boni so del tretjega protikoronskega zakona za omilitev in odpravo posledic epidemije covida 19. Prejeli jih bodo vsi prebivalci Slovenije, polnoletni v višini 200 evrov, mlajši pa v višini 50 evrov. Unovčili jih bodo lahko do konca leta za plačilo nočitve oz. nočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih v Sloveniji.

V skladu z zakonom bodo sicer turistični boni evidentirani v korist upravičenca v informacijskem sistemu Finančne uprave RS (Furs), ki bo poskrbela tudi za povračilo stroška nastanitve izbranemu turističnemu ponudniku.

Ta teden naj bi bilo jasno vse


Podrobnosti v zvezi z uporabo bonov bo določila uredba, ki jo bo vlada po napovedi državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Zajca sprejela še ta teden. »Potem pa bo odvisno, koliko hitro bo Furs, ki bo izvajalec tega ukrepa, sposoben v ozadju sposoben pripraviti sistem. Mi želimo in spodbujamo Furs, da to stori čim prej, v nobenem primeru pa to ne bo pozneje kot z začetkom šolskih počitnic.«

Vlada je turistične bone v tretji protikoronski zakon vgradila v želji pomagati slovenskemu turizmu, ki ga je epidemija novega koronavirusa močno prizadela. Celotno vrednost bo treba izkoristiti naenkrat, proračun pa bodo stali 345 milijonov evrov.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob predstavitvi ukrepa izrazil pričakovanje, da bodo dopustniki za storitve, ki jih na izbrani lokaciji ne bodo mogli plačati z bonom, porabili dodatnih 172 milijonov evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije