Mikrobiolog Gorazd Pretnar: Odvaditi se bomo morali objemanja

Priznani mikrobiolog je že pred mesecem od predsednika vlade in ministrstva za zdravje zaman prosil za načrt ob morebitnem izbruhu epidemije koronavirusa.
Fotografija: Bolj jim koristim živ kot mrtev, pravi kritični strokovnjak dr. Gorazd Pretnar. FOTO: MONI ČERNE
Odpri galerijo
Bolj jim koristim živ kot mrtev, pravi kritični strokovnjak dr. Gorazd Pretnar. FOTO: MONI ČERNE

Mikrobiolog dr. Gorazd Pretnar, priznani strokovnjak iz koprske enote Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), je zadnji teden eden od najbolj zasedenih ljudi, in sicer zaradi ozaveščanja in opozarjanja ob izbruhu smrtonosnega koronavirusa covid-19 na Kitajskem, ki pa že seje smrt po Evropi.

Opozarjal je vlado ter vse za to pristojne, naj nemudoma poskrbijo za zaščito prebivalstva in sprejmejo ukrepe. »Ljudem je treba povedati resnico, ta pa je, da Slovenija nima primerne strategije za preprečitev vnosa in pripadajočih protokolov, tako kot jih ni imela ob izbruhih drugih nevarnih virusnih okužb po svetu,« pojasnjuje 63-letni strokovnjak.

»Ukrepi, na katere se sklicujeta ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje, so, kako ravnati, ko se s koronavirusom okuženi pojavi pri nas. Nujno pa je, da se na vseh ravneh in na vsak možni način prepreči vstop in vnos okužbe,« je v intervjuju za Nedeljske novice povedal dr. Pretnar, razpet je med Primorsko in Gorenjsko. Njegov kovček je, pravi, vedno pripravljen v avtu.

Glede na razmere, se bova rokovala ali raje ne?
Oliko in čustva bomo za nekaj časa dali na stran. Odvaditi se bomo morali rokovanja in prijateljskega objemanja.

Nekateri mediji poročajo, da se virus širi samo kapljično, pa je to res?
Ne, ni res. Virus je lahko v poljubno velikih kapljicah in v aerosolu, ki nastane ob kihanju in kašljanju. Ni izključena tudi fekalno-oralna okužba. In okužba prek predmetov.

Zdi se, da v Sloveniji z ukrepi vedno čakamo do pet pred dvanajsto?
Ne morem se znebiti občutka, da sta na tehtnici zdravje ljudi in škoda, ki v takih razmerah nastaja v gospodarstvu. Iz tega razloga se je v uradniškem slengu udomačil pravniški izraz sorazmernosti. Ta pa z imunologijo, virologijo in epidemiologijo nima nobene povezave. Jaz izraz sorazmerno razumem kot izgovor za nepripravljenost in improvizacijo.

Ali so pristojni in odgovorni storili vse potrebno ob grožnji koronavirusa ali so se dogajale napake?
Zdaj nekdanjega predsednika vlade Marjana Šarca sem dan pred njegovim odstopom povprašal po načrtu Republike Slovenije za primer pandemije in epidemije. Vlogo je po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja kabinet vlade odstopil v odgovor ministrstvu za zdravje in hkrati zaprosil, naj tudi njim pošljejo odgovor. Po tem sklepam, da ga Vlada RS nima. Niti ga nisem dobil od ministrstva za zdravje, to pomeni, da je vse, kar se dogaja, ena sama improvizacija, ki temelji na priporočilih NIJZ. Zakaj priporočila in zakaj ne navodila? Ja, če se zmotiš v priporočilih, nič hudega. Če se zmotiš pri navodilih, si odgovoren. To pa nihče noče biti.


Katere so te napake?
Glavna napaka ne sloni na politiki, politikih, med katere prištevam sekretarje. Ampak na direktorjih direktoratov in prejšnjih direktorjih IVZ (Inštituta za varovanje zdravja RS) ter epidemiološki stroki. Ti bi se lahko vse naučili iz lekcije virusa H1N1. To pomeni, da bi obstajale ovojnice z navodili na vladi, v bolnicah, zdravstvenih domovih, šolah, vrtcih, na univerzah in v kulturnih ustanovah in gospodarstvu. Ampak kjer koli vprašam po teh načrtih, pravijo, da jih ni.

Ali ste zaradi opozarjanja deležni šikaniranja, groženj?
Večkrat sem dobil opomin pred odpovedjo, tudi klici na NLZOH so bili, drugega ne. Bolj jim koristim živ kot mrtev.

Najodgovornejše v državi ste pravočasno pozvali, da je treba takoj ukrepati in ljudem povedati resnico. Zakaj se ni zgodilo nič, je zdaj prepozno?
Slovenija strateških preventivnih ukrepov za preprečitev vnosa nevarnih virusov v državo in preprečitve epidemij nima. Zgolj ukrepe, kako ravnati, ko se okužba že pojavi! Ker predstavniki države ne ukrepajo, so se začeli sestajati župani z direktorji zdravstvenih domov, bolnišnic, civilne zaščite, policije in pomembnih infrastruktur. Ljudje so se začeli sami organizirati, ker vidijo, da je država brez načrta. Ne bo me začudilo, če bo kak župan z odlokom odredil karanteno kraja.

Kako vidite razvoj dogodkov v zvezi z novim koronavirusom v naslednjem tednu, mesecu, letu – ko naj bi končno izdelali ustrezno cepivo?
Iz žarišča v Italiji se je virus razširil. Zelo verjetno bo naš nulti okuženi iz italijanskih provinc. Kar več laboratorijev je začelo tekmovati za primat pri izdelavi cepiva. Če se bo virus v pozni pomladi oziroma na začetku poletja pritajil v celicah okuženih in bo postal sezonski, znajo izsledki zanimati farmacevtske korporacije. Če pa bo izzvenel s prihodom poletja, pa tako kot pri sarsu in mersu do produkcije cepiva ne bo prišlo. Bo pa nekaj dobrih akademskih člankov.


Kateri bi bil najbolj črn scenarij izbruha? Pri nas in v svetovnem merilu?
Najbolj črn scenarij v svetovnem merilu bi bila svetovna epidemija razsežnosti španske gripe iz 1919. Za nas pa število obolelih v enakem obsegu, kot je bila letošnja gripa. Pri tej gripi je bilo zdravstveno ministrstvo popolnoma brez preventivnih ukrepov, ki bi obseg lahko zajezili. Na primer prestavitev počitnic na januar. Zaprtje vrtcev in prve triade.

Ali je smrtnost zaradi koronavirusa res nizka, kot trdi del stroke?
Epidemiolog prof. dr. Michael Mina z univerze Harvard pravi, da je smrtnost 10-krat višja kot pri običajni gripi. Predvideva tudi, da lahko, ko bodo vsi podatki resno obdelani, pričakujemo 2,2-odstotno smrtnost.

Kako ocenjujete obveščanje javnosti o bolezni do zdaj?
Obveščanje medijev ocenjujem z odlično. Nerodnost uradnikov in stroke, ki se boji panike, pa katastrofalno. Ravno to, česar se bojijo, paniko, dejansko povzročajo z nezaupanjem. O tem je izčrpno in vzročno jasno pisala kolegica, antropologinja prof. dr. Vesna Vuk Godina.

Če bi se koronavirus v naši državi razširil, koliko smrtnih žrtev bi lahko zahteval?
Če se bo širil le med otroki in mlajšimi od 45 let in bomo dobro poskrbeli za izolacijo starejše populacije in ranljivih skupin, bo smrtnost nizka. Več od tega bi bilo ugibanje.

Ali je pomemben čas izpostavljenosti virusu oziroma intenzivnost izpostavljenosti?
Po trenutnih podatkih je koronavirus bolj infektiven od sarsa in mersa. In očitno gre za celo paleto možnih izhodov. Od kratke,
Bolj jim koristim živ kot mrtev, pravi kritični strokovnjak dr. Gorazd Pretnar. FOTO: MONI ČERNE
Bolj jim koristim živ kot mrtev, pravi kritični strokovnjak dr. Gorazd Pretnar. FOTO: MONI ČERNE
nekajdnevne inkubacijske dobe do 27 dni trajajoče. Nekateri se okužijo, ne zbolijo, a virus širijo naprej. Točne odgovore na to vprašanje lahko pričakujemo po umiritvi pandemije.

Pred tedni je Slovenija na Kitajsko poslala 1,2 milijona zaščitnih mask. Zdaj pa jih po naših lekarnah ni dobiti. Komentar?
Kupilo jih je kitajsko podjetje iz Slovenije. Nikjer ne piše, da so bile nabavljene v Sloveniji. Slovenija je prek svoje pisarne WHO (Svetovne zdravstvene organizacije, op. ur.) omogočila prevoz prek WHO-centrale in poravnala prevozne stroške. Nič ni narobe s tem, saj smo solidarna država. Narobe je, da tako NIJZ, ministrstvo za zdravje kot vlada niso bili pripravljeni na današnjo situacijo. Lahko bi kupili dovolj enakih mask kot za zdravnike in ljudje bi jih kupili za rezervo. Za čas, ki bi ga našteti napovedali: zdaj je čas za masko, ko greste nujno od doma ali po hrano v trgovino. Ljudje bi se počutili varnejše kot zdaj.


Italijanske oblasti so sprejele odločitev, da bo center za karanteno na meji s Slovenijo, na nekdanjem prehodu Lazaret, v vojašnici Lazzaretto - San Bartolomeo. Kako to komentirate in kaj to pomeni za nas?
To ni nič posebnega. Tja bodo namestili zdrave, ki so prišli v stik z okuženimi, na opazovanje. Kdor bo zbolel, ga bodo odpeljali v Katinaro.

Ali so hišni ljubljenčki pred virusom varni in kako je s prenašanjem na človeka oziroma nasprotno?
Ja in ne. Znano je, da virus lahko preskoči z vrste na vrsto. Verjetnost pa v tem primeru ni velika. Dvomim, tudi če se to zgodi, da bodo veterinarji posumili na preskok vrste.

Kako je s pošiljkami, paketi, ki so naročeni v spletni prodaji in prihajajo s kriznih območij, ali ob prejetju naročenega obstaja nevarnost okužbe?
Virus v nekaterih primerih preživi od tri do 25 dni na različnih površinah. Teoretična možnost za prenos prek pošiljk obstaja. Predvsem tistih, ki zahtevajo hlajenje. Prvi pogoj za okužbo bi bil tvorba aerosola, kar je malo verjetno. Ob dobri higieni rok pa je okužba tako rekoč nemogoča.

Kaj je bistveno, da o virusu vemo, in kaj lahko storimo sami, da okužbo preprečimo?
Se ne objemamo, se ne rokujemo, nosimo zaščitne rokavice, se ne dotikamo ust, oči. Si pravilno snamemo rokavice, s tekočim milom umijemo roke in jih nato še razkužimo. Ne hodimo v prostore, kjer je veliko ljudi. Namesto tega gremo v naravo na sprehode. Skratka, maksimalna samoomejitev gibanja. Preložitev potovanj.

Kaj še je v zdajšnjih razmerah pomembno upoštevati?
Pomembno je, da nas ni strah. Da o vseh svojih poteh dobro razmislimo.
FOTO: Uprava RS za zaščito in reševanje
FOTO: Uprava RS za zaščito in reševanje

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije