ZVITOREPEC

Miki Muster med svetovno elito

Knjiga stripov, namenjena antropomorfnim živalskim junakom, bo izšla v več jezikih, torej bodo slovensko legendarno trojico spoznali tudi bralci stripov v tujini.
Fotografija: Dela Mikija Mustra lahko uvrstimo med svetovne mojstre devete umetnosti. FOTO: TOMI LOMBAR
Odpri galerijo
Dela Mikija Mustra lahko uvrstimo med svetovne mojstre devete umetnosti. FOTO: TOMI LOMBAR

V Zagrebu nastajata dva založniška projekta, ki sta najtesneje povezana s slovenskim stripom. Dr. Mladen Novaković, urednik in duhovni vodja zagrebškega društva prijateljev stripa Stripforum, namreč pripravlja publikaciji, v katerih bodo tudi slovenski stripi. Prva ima delovni naslov Pogled na slovenski strip, druga pa bo vsebovala dela vrhunskih svetovnih avtorjev stripov, v katerih kot protagonisti nastopajo živali, med njimi bo legendarna trojica Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik.

Iz zakladnice slovenskega stripa

V prvem primeru gre za posebno številko Strip revije (Večernji list), ki jo že več let ureja dr. Novaković in v kateri je del prostora že doslej namenjal stvaritvam slovenskih avtorjev. Publikacija bo izšla v slovenskem in hrvaškem jeziku. Dela so ustvarili: Miki Muster, Aljana Primožič, Marko Mihelčič, Igor Ribič, Miško Hrdlička, Ivo Antič, Željko Lordanić, Iztok Šušteršič, Vladimir Herceg, Ljubomir Filipovski, Marko Kovač, Andrej Božič, Marjan Manček, Andrej Novak itd. Na voljo je le omejeno število strani, zato bo Strip revija ponudila le določen pogled na slovenski strip, saj ne gre za antologijski izbor zgolj najboljšega.
Na čelu je seveda prvo ime slovenskega stripa – Miki Muster, ki je predstavljen s svojim manj znanim stripom Junaki podzemlja, za katerega je besedilo priredil Ivo Antič. Sledi Bojan Schlegl z delom Med kobrami Indrinega hrama po scenariju Marka Mihelčiča. Strip Jeklena pest Zorana Klasa je narisal hrvaški stripar Milan Tomas, avtor scenarija je slovenski novinar Andrej Božič. Maja in njen ata (in dva vesoljska brata) je v zasnovi primer uporabe stripa kot vzgojnega medija na temo prometa. Narisal ga je Ljubomir Filipovski iz Skopja, tako rekoč makedonski Muster. Strip Izzivalec je eden od vesternov najbolj produktivnega slovenskega striparja Jelka Peternelja.

Avtor naslovnice Strip revije je Miki Muster.
Avtor naslovnice Strip revije je Miki Muster.

Druga knjiga stripov je namenjena antropomorfnim živalskim junakom iz Belgije, Francije, ZDA, Hrvaške, Slovenije in drugod. Tudi v tem primeru iniciator projekta načrtuje izid knjige stripov v več jezikih istočasno, torej bodo slovensko legendarno trojko spoznali tudi bralci stripov predvsem v zahodnoevropskih državah. Po mnenju dr. Mladena Novakovića lahko Mikija Mustra z njegovimi deli uvrstimo med svetovne mojstre devete umetnosti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije