V VLADO?

Mesec in Levica: Zraven smo, a potrebna bo drugačna pogodba

Po odhodu NSi s koalicijskih pogajanj je v igri Levica. 
Fotografija: Levica želi sodelovati. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Levica želi sodelovati. FOTO: Blaž Samec, Delo

LJUBLJANA – Stranka Levica je sporočila, da so se pripravljeni pogajati z Marjanom Šarcem za vstop v koalicijo. »Od Šarca pričakujemo prva resna pogajanja, katerih plod bo drugačna koalicijska pogodba, kot je aktualni osnutek,« je dejal Luka Mesec. »Aktualni osnutek vsebuje škodljive politike za državo.«

Mesec je dejal, da vabila na pogovore še niso dobili, so pa iz poročanja medijev po današnjem sestanku peterice strank razbrali, da lahko prihodnji teden pričakujejo klic. Tako danes izvršni odbor Levice razpravlja o tem, kaj odgovoriti prvaku LMŠ Marjanu Šarcu, če jih ta prihodnji teden povabi na pogajanja o koalicijskem sodelovanju. Oblikovali bodo tudi programska izhodišča.
Kot je ob robu zasedanja v izjavi novinarjem dejal Mesec, pričakujejo, da se bodo z njimi prvič resno začeli pogajati, saj so imeli do zdaj s Šarcem le dva vljudnostna sestanka.

Levica se je sicer pripravljena pogovarjati tudi o projektnem partnerstvu po vzoru Portugalske. To pomeni, da bi lahko Šarčeva LMŠ s SD, SMC, SAB in z Desusom oblikovala manjšinsko vlado in bila izvoljena s podporo Levice, v zameno pa skupaj z Levico izpeljala tudi nekaj projektov, ki so del volilnega programa Levice.

Peterica strank pod okriljem LMŠ bo po umiku NSi iz pogajanj nadaljevala pogovore s ciljem oblikovanja koalicije, ki bo imela v državnem zboru več kot 46 glasov, so po srečanju generalnih sekretarjev peterice strank sporočili iz LMŠ

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije