POSLOVANJE

Merkur lani z 9,7 milijona evrov dobička

»Že peto leto zapovrstjo beležimo uspešne poslovne izide, prihodki rastejo, uspešni smo tudi po dobičkonosnosti in zmanjševanju zadolženosti podjetja.«
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

NAKLO – Podjetje Merkur trgovina že peto leto zapored beleži uspešne poslovne izide. Lani je ustvarilo 231 milijonov evrov prihodkov in 9,7 milijona evrov čistega dobička. Po uspešni rasti pa gre podjetje, ki ga je pred dobrim letom prevzel ameriški investicijski sklad HPS Investment Partners, v prenovo plačnega sistema.

»Že peto leto zapovrstjo beležimo uspešne poslovne izide, prihodki rastejo, uspešni smo tudi po dobičkonosnosti in zmanjševanju zadolženosti podjetja,« v sporočilu za javnost, ki so ga danes poslali iz podjetja, razkriva generalni direktor Blaž Pesjak.

Ocenjuje, da je zdaj pravi čas za začetek urejanja področja prenove plačnega sistema, zato so z reprezentativnim sindikatom v podjetju začeli socialni dialog. Prvi krog pogovorov, v katerem bodo predstavljena pričakovanja, začnejo v začetku prihodnjega tedna.

Predsednica Sindikata Merkur Group Mateja Tavčar pravi, da je sindikat problematiko poslovodstvu okvirno že predstavil. Nadejajo se konstruktivnega dialoga o načinu in višini nagrajevanja ter pogojih dela v podjetju, ki se bo odvijal na rednih tedenskih srečanjih. Pesjak pričakuje, da se bodo pogovori uspešno zaključili v nekaj mesecih.

Podjetje s 120-letno tradicijo zaposluje 1500 delavcev po vsej Sloveniji. Prihodki podjetja so se v zadnjih štirih letih dvignili z 205,2 milijona evrov na 231 milijonov evrov. Čisti dobiček pa se je povečal z 2,9 milijona evrov v letu 2015 na 7,7 milijona v letu 2017 in na 9,7 milijona evrov lani.

Podjetje Merkur trgovina ima na domačem trgu največji tržni delež v segmentu trgovine »naredi si sam« in več zaposlenih na kvadratni meter trgovinske površine kot konkurenca. Kot poudarjajo, se zato ponašajo s ponujanjem višje kakovosti storitve in osebno postrežbo kupcev v trgovinah. Teh je po Sloveniji trenutno 23 lastnih in 15 franšiznih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije