Mednarodno priznanje za AMZS

Avto-moto zveza Slovenije je za izvajanje evropskega programa ocene varnosti cest prejela prestižno nagrado Prince Michael International Road Safety Award.
Fotografija: Nagrado podeljujejo za izjemne dosežke in inovacije na različnih področjih zagotavljanja in izboljševanja varnosti v cestnem prometu. FOTO: Andrew Ferraro/EuroRAP
Odpri galerijo
Nagrado podeljujejo za izjemne dosežke in inovacije na različnih področjih zagotavljanja in izboljševanja varnosti v cestnem prometu. FOTO: Andrew Ferraro/EuroRAP

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) je za dolgoletno izvajanje projekta EuroRAP (evropski program ocene varnosti cest) v Londonu prejela prestižno britansko nagrado s področja prometne varnosti Prince Michael International Road Safety Award. Priznanje sta prevzela predsednik AMZS Anton Breznik in generalni sekretar ter vodja projekta EuroRAP Jure Kostanjšek. Nagrado, poimenovano po princu Michaelu iz Kenta, bratrancu britanske kraljice Elizabete II., podeljujejo za izjemne dosežke in inovacije na različnih področjih zagotavljanja in izboljšanja varnosti v cestnem prometu.

Dvanajst let sodelovanja

AMZS že 12 let sodeluje pri projektu EuroRAP in izvaja neodvisno ocenjevanje prometnovarnostnih parametrov cest in obcestja po protokolih iRAP/EuroRAP. Doslej je izdelal ocene stopnje tveganja za obdobja 2006–2008, 2009–2011, 2012–2014 in 2015–2017. V okviru mednarodnega projekta SENSoR je ocenil stanje cest in obcestja za 3200 kilometrov državnih cest, v obdobju 2016–2019 pa še za dodatnih 800 kilometrov državnih cest v Sloveniji.


"Čestitamo AMZS za prestižno priznanje, hkrati pa si želimo, da bi bilo v uresničevanje standarda cest EuroRAP vključenih čim več upravljavcev cest ter drugih deležnikov na področju prometne varnosti po Evropi," je dejala generalna sekretarka združenja EuroRAP Lina Konstantinopoulou.

Inštitut v Ljubljani

Odlično sodelovanje v okviru združenja EuroRAP dokazuje tudi dejstvo, da je bil v Ljubljani ustanovljen Evropski inštitut za ocenjevanje cest. "Z uvedbo lastnega merilno-ocenjevalnega sistema cest, s sodelovanjem v mednarodnem projektu RADAR (ocene tveganja na cestah na območju Donave) in licenciranjem strokovnjakov si bo AMZS tudi v prihodnje prizadeval za varnejše ceste. Kmalu pričakujemo podpis nove pogodbe izvajanja procedur EuroRAP za slovenske avtoceste in hitre ceste v obdobju 2020–2023," je načrte za nadaljnje delo na tem področju predstavil vodja projekta EuroRAP Jure Kostanjšek.

AMZS je od združenja EuroRAP prejel že nagrado za uvajanje procedur EuroRAP za leti 2009 in 2010, Prometnotehniški inštitut Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani pa je bil leta 2015 nagrajen za strokovno pomoč AMZS pri izvajanju projekta SENSoR. Slovenski konzorcij EuroRAP združuje še ministrstvo za infrastrukturo, ministrstvo za notranje zadeve – policijo, direkcijo za infrastrukturo in Dars.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije