TURISTIČNA DESTINACIJA

Med vinskima kletema so skopali predor

Vinogradništvo Kolarič je nova vinska turistična destinacija; s predorom so povezali kleti, stari 133 let, kapacitete je za 60.000 litrov vina.
Fotografija: Tudi sami so poprijeli za delo. Foto: Oste Bakal
Odpri galerijo
Tudi sami so poprijeli za delo. Foto: Oste Bakal

Tik pred letošnjim sv. Martinom, ko se mošt spremeni v vino, so na Vinogradništvu Kolarič v Policah nad Gornjo Radgono pripravili posebno slovesnost, ki je sledila dogodku, ki je gotovo še en v vrsti pomembnih mejnikov te vinogradniške družine. V kleti iz leta 1885 sta Margit in Milan Kolarič s sinom Aleksandrom, hčerko Jasno, zetom Iztokom, vnukinjo Evo in številnimi sorodniki ter prijatelji, ki so pomagali pri novem projektu, uprizorila prebijanje predora med večjo in manjšo kletjo.
V večji kleti bodo degustacije. Foto: Oste Bakal
V večji kleti bodo degustacije. Foto: Oste Bakal

Prej so na domačiji imeli dve kleti, in če si želel v drugo, si moral ven na mraz. In se jim je utrnila zamisel, da bi ju povezali s predorom. Rečeno, storjeno! Izkušeni gradbenik je nadziral potek kopanja, podpiranja in betoniranja, večino del pa so opravili domači sami in njihovi prijatelji.
»Z martinovim tik pred vrati smo uprizorili to majhno slovesnost, ko smo predor dokončno prebili in tudi uradno povezali obe kleti. Gre za 24 metrov dolg hodnik, širok 110 in visok 220 cm, ki pa seveda še ni končan.


Marsikaj je treba še postoriti do uradnega odprtja in blagoslova predvidoma 24. maja prihodnje leto. To pa ne bo le prehod iz večje kleti v manjšo, tu je urejenih 11 okenc, v katerih bo razstavljenih po 100 – torej skupaj 1100 – steklenic arhivskih vin,« je razlagal gospodar Milan Kolarič, vesel, da bodo gostje poslej lažje uživali v kleti.
Pri Kolaričevih so vinski kleti povezali s podzemnim hodnikom. Foto: Oste Bakal
Pri Kolaričevih so vinski kleti povezali s podzemnim hodnikom. Foto: Oste Bakal

Ta ima skupno kapaciteto 60.000 litrov vina in kakšnih 5000 penin. V večji kleti bodo prirejali degustacije in postregli prigrizke, sledila bosta ogled arhivskih vin v predoru in prihod do manjše kleti, kjer bodo obiskovalci lahko kupili njihova kakovostna vina in penine. Tako je mesto sejmov in penine Gornja Radgona tudi v Policah dobilo novo vinogradniško turistično destinacijo, kjer bo živahno zlasti ob koncih tedna, a po najavi tudi ob delavnikih.


Kolaričevi obdelujejo okrog 10 hektarjev vinogradov, sedem jih je v njihovi lasti, vse na območju Radgonsko-Kapelskih goric. Zasajenih imajo okoli 40.000 trsov, pridelujejo pa predvsem kakovostna in vrhunska vina sort ranina, rizvanec, sauvignon, sivi pinot, chardonnay, traminec, muškat otonel, laški rizling in šipon. Odprtega vina ne prodajajo, mešana vina so v litrskih steklenicah, sortna pa sestavljajo kakovosten buteljčni program. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije