PROTESTI V LJUBLJANI

Med protestniki veliko otrok, zgodil se je tudi incident (FOTO in VIDEO)

Enega protestnika so prijeli policisti.
Fotografija: Protestniki. FOTO: Teja, bralka poročevalka
Odpri galerijo
Protestniki. FOTO: Teja, bralka poročevalka

Tudi na današnji petkov večer so se na ulice slovenskih mest podali številni protestniki in večinoma na kolesih izrazili nezadovoljstvo z vlado. Več tisoč se jih je po prvih ocenah znova zbralo v prestolnici, kjer so prvič zbirali tudi pisne pozive k odstopu vlade. Medtem pa je manjša skupina motoristov popoldne vladi izrazila podporo. Po poročanju bralke Teje, ki se udeležuje protesta, je na shodu veliko otrok. Enega protestnika pa naj bi prijela policija, saj naj bi napadel policista.


Proteste sicer organizira več iniciativ, ki so h kolesarjenju vabile prek spletnih omrežij. V skupini Protest z balkonov na facebooku opozarjajo, da vlada Janeza Janše pod krinko boja proti novemu koronavirusu uvaja izredne razmere in vsakodnevno krati svoboščine ljudi, ena za drugo pa da se vrstijo sporne poteze oblasti. Protest so sprva izražali z balkonov, aprila pa so prvič sedli na kolesa.

Opozorila: Govorov ne smete imeti, saj vas bo popisala policija

Danes so se že precej pred začetkom protesta, ki je bil najavljen za 19. uro, začeli zbirati na Trgu republike, kjer so pred parlamentom na tla med drugim zapisali Naša last, sicer pa s kolesi krožijo po mestu. Policija je nekatere dele mesta zaprla za promet, ponekod pa promet usmerja. V znak protesta zvonijo s kolesarskimi zvončki in hupajo. Množici na kolesih, ki se je odpravila po Slovenski cesti in nadaljevala po Aškerčevi in Prešernovi ter naprej okoli središča mesta, so se nekateri pridružili tudi na skirojih, rolerjih ali peš.

Protestniki. FOTO: Teja, bralka poročevalka
Protestniki. FOTO: Teja, bralka poročevalka

Ob tem več protestnikov utrinke dogajanja objavlja na spletnih omrežjih, kjer opozarjajo tudi, da govorov ne smejo imeti, saj jih v tem primeru popiše policija. Protestniki so danes prvič začeli zbirati tudi pisne pozive k odstopu vlade, na katere lahko udeleženci pripišejo svoje pobude, predloge in rešitve.

Motoristi za podporo vladi

Drug del slovenske javnosti pa vladi izraža podporo, med drugim so že pred nekaj časa začeli podpisovanje peticije na spletu, danes popoldne pa so se nekateri motoristi podali na ljubljanske ulice. Z zapisanimi črkami na hrbtih rumenih odsevnih telovnikov so se postavili pred stavbo RTV in oblikovali napis Hvala vladi! Z zapisom Hvala! so se pred UKC Ljubljana zahvalili tudi zdravstvenim delavcem.

Protestniki. FOTO: Teja, bralka poročevalka
Protestniki. FOTO: Teja, bralka poročevalka

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije