RECEPT ZA DOLGO ŽIVLJENJE

Matilda pri 109 letih veselo zapela

Najstarejša Pomurka Matilda Serec razkrila recept za dolgo življenje. Še veliko zdravja ji želi devet vnukov, 13 pravnukov in 5 prapravnukov.
Fotografija: Matilda Serec je praznovala svoj 109. rojstni dan. FOTO: Jože Žerdin
Odpri galerijo
Matilda Serec je praznovala svoj 109. rojstni dan. FOTO: Jože Žerdin

MURSKA SOBOTA – V vasi Satahovci v mestni občini Murska Sobota je bilo zelo veselo, Matilda Serec je v krogu svojih najdražjih in članov Društva upokojencev Krog-Satahovci praznovala 109. rojstni dan! Je najstarejša občanka mestne občine Murska Sobota, najstarejša častna članica Društva upokojencev Krog-Satahovci in tretja najstarejša ženska v Sloveniji.
Matilda s hčerko Ireno in sinom Antonom
Matilda s hčerko Ireno in sinom Antonom

Društvo upokojencev ji je v Lukačevem ribniku pri Krogu pripravilo praznovanje, ki so se ga udeležili upokojenci, tudi najmlajša članica, 57-letna Zdenka Gomboši. Matildi Serec so čestitali in dobrega zdravja zaželeli župan mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek, predsednik Društva upokojencev Krog-Satahovci Branko Gomboši, vodstvo Medobčinskega društva invalidov Murska Sobota, predsednica Krajevne skupnosti Krog Erika Barbarič Vogrinčič in predsednik Krajevne skupnosti Satahovci Marko Ružič.


Na slavje so povabili tudi predsednika države Boruta Pahorja, ki se je zaradi službenih obveznosti opravičil, je pa slavljenki poslal čestitko z lepimi željami. Praznovanje sta popestrila brat in sestra Patrik in Patricija Bokan iz Otovcev, ki sta slavljenki na diatonično harmoniko zaigrala lepe domače pesmi, Matilda, ki ima rada narodno-zabavno glasbo in ples, pa je veselo zapela.
Slavnostna torta v čast 109. letni Matildi.
Slavnostna torta v čast 109. letni Matildi.

Rodila se je leta 1909 v Kraščih na Goričkem v kmečki družini kot najstarejša od enajstih otrok družine Gider. Ker doma za vse ni bilo dovolj hrane, se je podala s trebuhom za kruhom, nekaj časa je sezonsko delala v Avstriji in Nemčiji. Leta 1932 se je poročila z Jožefom, v Satahovcih sta se posvetila kmetovanju.


Mož je bil ribič in je v bližnji Muri lovil ribe, hrano so si pridelali na kmetiji, na naravni način z okopavanjem z motiko in plugom. Morda je nekaj tudi v tem, da je dočakala tako visoko starost, se je pošalila Matilda. K zdravniku ni veliko hodila, saj se je dobro počutila in še zdaj je dobrega zdravja, čeprav si je pred meseci zlomila kolk. Že več kot tri desetletja je vdova, zanjo skrbi hčerka Irena. Slavja se je udeležil sin Anton, ki tudi živi v Satahovcih. Matilda ima devet vnukov, 13 pravnukov in pet prapravnukov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije