SPORNA NADOMESTILA

Mastno preplačali občinski davek

Objavljeno 11. oktober 2018 12.20 | Posodobljeno 11. oktober 2018 12.20 | Piše: Oste Bakal

Napaka pri izračunih nadomestil za uporabo stavbnega zemljišča. Občani Kuzme na nogah, župan Škalič ponudil odstop.

Na občini zatrjujejo, da naslednje leto položnic za nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča ne bodo pošiljali. FOTO: Oste Bakal
KUZMA – Vsakokrat, ko se bližajo lokalne volitve, poskušajo župani poskrbeti za čim več naložb, novih cest in drugih objektov, šteje pa tudi, če se občane čim manj finančno obremenjuje. A prav nasprotje zadnjemu se je zgodilo v majhni gorički občini Kuzma, kjer v petih vaseh živi približno 1600 ljudi. Pred dnevi jih je šokiral poštar, ki jim je prinesel odločbe in položnice z izjemno visokimi zneski. Zaradi napačnih izračunov nadomestil za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) so zneski na gospodinjstvo znašali tudi po 700 evrov, kar pomeni, da so nekateri dobili položnice z za 50 odstotkov višjim zneskom.
image
Župan Kuzme Jožef Škalič je prevzel odgovornost, a trdi, da so krivi tudi drugi.

Župan občine Jožef Škalič je takoj, ko so ugotovili napako, prevzel odgovornost, a zatrdil, da so krivi tudi drugi, predvsem njegovi sodelavci na občini, pa tudi lastniki nepremičnin, ki da niso poskrbeli za pravilno odmero zazidanih in nezazidanih stavbenih zemljišč. Škalič je s tem priznal, da je bila občanom storjena krivica, ki jo bodo poskušali popraviti. Še pred volitvami, seveda.

Župan je na izredni seji občinskega sveta za zaprtimi vrati ponudil svoj odstop, a so svetniki menili, da bi bilo neodgovorno odstopiti zdaj, ko so na pragu nove volitve. In ker se odloka ne da spremeniti in se izdanih odločb ne da zamenjati, poskušajo v občini Kuzma rešiti, kar še lahko rešijo. Na županov predlog so sprejeli sklep, da zaradi pomanjkljivosti in napak pri izračunu NUSZ za leto 2018 zmanjšajo plačilo za leto 2019 v višini celotnega zneska. Ko bodo naredili vse izračune leta 2020, pa naj občani ne bi plačali več kot polovice zdajšnjega zneska.
700
evrov nadomestila
za uporabo zemljišč!


»Uredili smo tako, da Furs leta 2019 sploh ne bo pošiljal odločb in položnic, k čemur občino zavezuje odlok, sprejet 19. septembra 2018. Po prvih ugotovitvah je takšne izračune prinesla previsoka vrednost točke. Ob tem je občinska uprava v obračun zajela tudi terase in balkone. Seveda so krivi tudi sami občani, saj smo jih večkrat vabili, naj na Gursu uredijo svoje zazidalne površine. Zato so ponekod zajeta nezazidana stavbna zemljišča, saj jih nekateri hranijo za prodajo ali kaj podobnega.

Torej smo vsi po malem krivi za nastalo situacijo,« je razložil župan in se občanom opravičil. Potrdil je, da je sprožil disciplinski postopek zoper vse zaposlene v občinski upravi, ki so imeli opraviti s spornimi odločbami, kjer je tako velika razlika pri izračunu NUSZ v primerjavi z letom prej nastala tako zaradi izhodišč v novem občinskem odloku o nadomestilu, torej meril za točkovanje opremljenosti in vrednosti točke, kot zaradi drugačnega upoštevanja podatkov o nepremičninah. Prej so te podatke sporočali občani sami, zdaj pa so jih vzeli iz uradne baze podatkov geodetske uprave, ki pa pri marsikom ni usklajena z dejanskim stanjem.

Nekateri občani kljub jasni napaki občinarjev že plačujejo prvi obrok, drugi pa tega ne morejo storiti, saj težko shajajo zlasti jeseni, ko je treba poskrbeti za šoloobvezne otroke, za kurjavo, ozimnico.
Nerazumno visoki zneski
Kot pravi občan iz Doliča, večini ni jasno, kaj počnejo ljudje v občinski upravi, da se pripetijo takšne nepravilnosti. Ti so sprejeli odlok, s katerim so nerazumno visoko točkovali komunalno opremljenost zemljišč, in potem še visoko vrednost točke, in sicer 0,00522 evra za kvadratni meter, medtem ko je vrednost točke v šestkrat večji občini Gornja Radgona 0,00192 evra, v edini pomurski Mestni občini Murski Soboti pa še manj. Občane boli, da so na primer s 40 točkami ovrednotili kanalizacijsko omrežje, ki ga sploh nimajo. Sami so si zgradili čistilno napravo in zanjo doslej niso prejeli še nobenega povračila. Prav tako so sami gradili električno, telefonsko in vodovodno omrežje, zdaj pa je vse to točkovano. Ljudje so izgubili zaupanje v občinarje tudi zato, ker so se v upravi sprva grdo vedli do tistih, ki so se prišli pritožit zaradi visokih plačil, in so jih pošiljali na geodetsko in finančno upravo, kjer pa so se le osmešili. Tam so jih odslovili in jim povedali, da je vse podatke za odmero nadomestila poslala občinska uprava.


»Srečali se bomo z vsemi občani, ki imajo težave oziroma ne morejo plačati obveznosti, ter jim ponudili plačilo po obrokih, nekaterim pa bi mogoče obveznosti odpisali delno, nekaterim celo v celoti. Plačilo je že zdaj razdeljeno na več obrokov oziroma največ štiri, odvisno od zneska, prav tako je obračun pripravljen za vsakega solastnika nepremičnine. To pomeni, da bodo nekateri zadnje obroke plačevali šele januarja prihodnje leto, kar naj bi olajšalo plačilo odmerjenega občinskega davka. Če pa kdo tega vendar ne bo zmogel, se lahko obrne na občinsko upravo,« pravi Škalič. 
Deli s prijatelji