STRAŠNO

Martinu pri 14 letih petarda vzela obe roki

Objavljeno 12. april 2019 21.35 | Posodobljeno 12. april 2019 21.38 | Piše: Tina Horvat

Policija, NLB in URI Soča opozarjajo na nevarnost pokanja in streljanja z možnarji. Z donacijo kupili novo opremo za fizioterapijo, od bradlje do ročnega kolesa.

Martinu Bučerju so po nesreči pri pokanju petard delno amputirali obe roki. FOTOGRAFIJE: Marko Feist
LJUBLJANA – Ne le ob novem letu, tudi med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki na podeželju še vedno rado poka kot na fronti. V spomin na Kristusovo vstajenje namreč mnogi še dva tisoč let pozneje streljajo s karbidom in pokajo z možnarji, priljubljena so tudi sredstva iz sodobnejšega arzenala – petarde in druga pirotehnika. Zaradi neprevidne in nepremišljene uporabe je tudi v tem času veliko nesreč, ki po navadi pustijo zelo hude posledice, od raztrganin, opeklin, zmečkanin do odtrganih udov in slepote.
image
Uporabniki so novinarjem prikazali, kako delujejo novi aparati.

Da bi se pokanje in predvsem število žrtev te, za večino ljudi nadvse nadležne in glasne tradicije čim bolj zmanjšalo, so včeraj na oddelku za fizioterapijo po amputaciji na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča pripravili manjšo slovesnost, na kateri je predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak simbolično izročil URI Soča ček za 9300 evrov. Z donacijo so si lahko kupili kar zajeten kup nove opreme za fizioterapijo, od bradlje, steperja, ročnega kolesa do švedske lestve, donator pa je s tem še nadgradil svoje sodelovanje v kampanji Petarde? Ne, hvala! in podprl rehabilitacijo, ki je nujna po nesrečah s pirotehniko.

Petardo prižgal v sobi

Eden od žrtev želje po pokanju je 16-letni Martin Bučer s Ponikve v občini Šentjur. Decembra 2016 je, takrat star komaj 14 let, v trenutku ostal brez obeh rok. »Prišel sem iz šole in videl, da staršev ni doma. Šel sem v svojo sobo in prižgal petardo. Ta trenutek me je zaznamoval za vedno, saj so mi morali amputirati obe roki. Seveda sem vedel, da so petarde nevarna zadeva, a vendar sem tako kot vsi drugi mislil, da se meni nič hudega ne more zgoditi,« je povedal mladenič, ki zdaj obiskuje drugi letnik ŠC Šentjur, in sicer se šola za kmetijskega tehnika.

Pokaže nam svoji dve protezi in ju zelo pohvali, saj lahko z njima počne prav vse, kar si želi, od dela z računalnikom do vsega drugega. Delujeta namreč na podlagi senzorja, in ko napne določeno mišico na ostanku roke, se na umetnih dlaneh premaknejo prav tisti prsti, ki so potrebni za opravek. »Kljub temu to nista moji roki in zaradi enega poka se ju nikakor ne splača zgubiti,« nadaljuje.

Martin se po poškodbi ni vdal in je že tri mesece pozneje spet lovil ribe, sicer pa pripoveduje, da živi običajno življenje, kot ga je prej. Vsi so se navadili na njegovi protezi, le kakšen manjši otrok ali starejša gospa ga opazuje z večjim zanimanjem. Martin zelo
image
Martinu Bučerju so po nesreči pri pokanju petard delno amputirali obe roki. FOTOGRAFIJE: Marko Feist
rad sodeluje pri opozarjanju mladih, kaj se lahko zgodi, tudi če si misliš, da se ti to ne more zgoditi. Zato hodi po šolah po vsej Sloveniji in mladim podaja svojo hudo izkušnjo. »Moje sporočilo mladim je, da so petarde itak brez veze oziroma naj tega ne počnejo. Ampak to vemo vsi. Rad bi, da bi jih čim več doseglo sporočilo, da se to lahko zgodi tudi njemu in da res ni vredno, da ti želja po pokanju petard spremeni življenje. Po poškodbi sem bil deset dni v bolnišnici, nato pa sem se še leto in pol zdravil in šele v tem času spet dobil roke. A kot sem že rekel, vseeno bi imel raje svoje prave roke,« je sklenil.
image
Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak (levo) je predal ček strokovni direktorici Heleni Burger in mag. Robertu Cuglju, direktorju URI Soča.

Čim manj pokanja

Kot je na simbolični predaji čeka povedal Blaž Brodnjak, bi radi prispevali k še učinkovitejši rehabilitaciji po poškodbah zaradi pirotehnike. »Sredstva so po naših poslovalnicah zbirali tudi komitenti in s tem izrazili podporo namenu, da se uporaba pirotehnike čim bolj zmanjša,« je poudaril.

Donacije se je veselil tudi direktor URI Soča Robert Cugelj in povedal, da je kljub dežju to za njih zelo vesel dan. »Najprej zaradi donacije same, a tudi zato, ker smo se ob tem skupaj našle tri institucije, ki že več let opozarjamo na nevarno uporabo pirotehnike, torej policija, NLB in mi!«

image
Na oddelku za fizioterapijo po amputaciji so se zelo razveselili nove opreme.
Danijel Jug,
predstavnik policije, je pred prihajajočimi prazniki opozoril, da morajo imeti vsi, ki uporabljajo možnarje, certifikat, drugim, ki se bodo znašli v bližini možnarjev, pa je svetoval najmanj 100 metrov oddaljenosti. »Poškodbe v nesrečah so zelo hude, zato mladim in vsem drugim svetujemo, da jih ne uporabljajo, če jih, naj strogo upoštevajo navodila, za karbid pa ustrezne certifikate.« 
1
sam pok mu je spremenil življenje.
Prišel sem iz šole in videl, da staršev ni doma. Šel sem v svojo sobo in prižgal petardo. Ta trenutek me je zaznamoval za vedno, saj so mi morali amputirati obe roki.
Deli s prijatelji