STOLP

Mariborska znamenitost se podira

Župan je zahteval, da se škoda takoj sanira.
Fotografija: Maribor. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Maribor. FOTO: Getty Images, Istockphoto

MARIBOR – V Mariboru se je sesedel del Čeligijevega stolpa, ki je eden redkih ohranjenih stolpov mariborskega mestnega obzidja. Na občini so bili o tem obveščeni v torek, danes pa so si ogledali položaj in napovedali takojšnjo sanacijo.

»Del Čeligijevega stolpa se je najverjetneje sesedel zaradi dotrajanosti in neugodnih vremenskih razmer v letošnjem letu,« je danes sporočil podžupan Gregor Reichenberg, ki je v Mestni občini Maribor odgovoren za arhitekturo in prostor. Pojasnil je, da je župan Saša Arsenovič ob prejemu informacije takoj ukrepal in zahteval, da se škoda nemudoma sanira, saj se le tako lahko prepreči nadaljnja poškodba objekta oziroma povzročanje splošne nevarnosti v okolici.

Danes sta na lokaciji statik Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) Miran Ježovnik in operativni vodja gradbišč Goran Gabrovec, ki proučujeta situacijo in pripravljata popis stanja.



Sesedel se je severovzhodni del spodnjega vogala stolpa, ki se nahaja med Gregorčičevo in Slovensko ulico, nedaleč od stavbe Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor.

Stolp kvadratne oblike so meščani zgradili leta 1460. Ime je dobil po mariborskih pivovarjih Tscheligijih, saj je v 18. stoletju v njem začela obratovati prva mariborska pivovarna. V preteklosti so mu pravili tudi Smodniški ali Črni stolp. Danes nima več funkcije in sameva med novozgrajenimi stanovanjskimi bloki.

V letu 2012, ko je bil Maribor Evropska prestolnica kulture (EPK), so stolp obdali z umetelno ograjo z vgravirano poezijo v brajevi pisavi, a je bila v zadnjem času tudi ta obdana z zaščitno ograjo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije