(NE)VZOREN DRŽAVLJAN

Malo za šalo, malo zares: kako preprosto do 58 tisoč evrov

Objavljeno 22. januar 2020 12.23 | Posodobljeno 22. januar 2020 13.52 | Piše: Ma. M.

Vzorni državljani ali državljani, ki iščejo luknje v zakonodaji in sodstvu. 

Eni zlahka pridejo do denarja, drugi malo težje. FOTO: Dragana991, Getty Images, Istockphoto
Malo za šalo, malo zares je podjetje za izterjavo odškodnin Poravnava na družbenem omrežju Slovencem in Slovenkam pojasnilo možnost, kako hitro priti do denarja. Bolje rečeno, kako utajiti davek na način, o katerem so pred kratkim poročali vsi slovenski mediji, akterji pa so jo odnesli z zelo milimi denarnimi kaznimi.

Pozor! Kakopak gre za protizakonito ravnanje. Namen objave je opozoriti na prakso slovenskih sodišč, ki so v zadnjem tednu poskrbela za nemalo zanimanja javnosti v sodbi za kazniva dejanja davčne zatajitve ter ponareditve in uničenja poslovnih listin treh znanih Slovencev. Ker sleherniku, neveščem prava in poznavanja davčne zakonodaje, ni bilo čisto jasno, kaj se je sploh zgodilo in kako so opetnajstili državo, so v omenjenem podjetju pripravili nekakšen priročnik utaje davkov za telebane:

»Edinstven pravno-davčni nasvet. Kako lahko preprosto zaslužite 58.000 evrov? V Ljubljani kupite stanovanje za 300.000 evrov in davčni sporočite, da boste v njem opravljali obdavčljivo dejavnost. Država vam vrne okoli 60.000 evrov DDV-ja. Seveda obdavčljive dejavnosti ne boste opravljali. Ko vas Finančna uprava ujame v prekršku, vas bodo slovenski sodniki kaznovali z 2.000  evri (oz. max 6.000 evri) in tako imate v žepu najmanj 58.000 evrov, ki vam ga je vrnila država. Stanovanje med tem prepišete na podjetje, ki je vašemu najboljšemu prijatelju fiktivno dolžno 300.000 evrov in ta mu lepo vzame stanovanje, v katerem lahko ves čas živite vi. Ali pa še bolje, lahko ga oddajate in med vsem tem časom (cca 10 let), še zaslužite z oddajanjem okoli 70.000 evrov,« so med drugim zapisali pri omenjeni Poravnavi.


Kazni, če nekdo navede nepopolne, nepravilne ali neresnične podatke
»Vsak davčni zavezanec, identificiran za namene DDV, mora davčnemu organu predložiti obračun DDV, ki mora vsebovati vse podatke, potrebne za izračun davka, za katerega je nastala obveznost obračuna, in za odbitke, kakor tudi skupno vrednost transakcij v zvezi z obračunanim davkom in opravljenimi odbitki ter vrednost vseh oproščenih transakcij,« jasno piše na svoji spletni strani Finančna uprava Republike Slovenije. Davčni zavezanci morajo davek plačevati v mesečnem ali trimesečnem obdobju. Če davek ni pravočasno poravnan, zelo kmalu sledita opozorilo in izvršba. 

Če davčni zavezanec ne predloži davčnemu organu obračuna DDV ali ne predloži obračuna DDV v predpisanem roku ali ne predloži obračuna DDV na predpisan način ali v predloženem obračunu DDV navede nepopolne, nepravilne ali neresnične podatke, se kaznuje za prekršek:
  • z globo od 4.000 do 75.000 evrov pravna oseba, če se pravna oseba po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, šteje za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, pa z globo od 10.000 do 125.000 evrov.
  • z globo od 3.000 do 50.000 evrov samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost.
  • z globo od 1.000 do 10.000 evrov odgovorna oseba pravne osebe, če se pravna oseba po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, šteje za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, pa se odgovorna oseba pravne osebe z globo od 1.200 do 10.000 evrov.
  • z globo v višini od 800 do 10.000 evrov odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika ali odgovorna oseba posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost.
  • z globo od 400 do 5.000 evrov posameznik, ki stori navedeni prekršek.


Imate zgodbo za nas? Pišite nam!

Deli s prijatelji