Mali Kris prihaja marca že domov

Skoraj dveletnik zelo lepo napreduje in drži glavico pokonci. Narisal je tudi risbico za dobrodelne škratke.
Fotografija: Pridno obiskuje fizioterapijo. FOTO: FB
Odpri galerijo
Pridno obiskuje fizioterapijo. FOTO: FB

Mali Kris Zudich, ki ga do dopolnjenega drugega leta starosti loči le še osemnajst dni, se je v torek zvečer oglasil iz Los Angelesa s sporočilom, da je njegova kri zdaj boljša – sicer pa ima med drugim povišane jetrne encime, zato mu je zdravnik zmanjšal odmerek steroidov. Prestal je prvo uro fizioterapije, pri čemer ga je fizioterapevtka pohvalila, da se veliko bolj trudi in uporablja veliko več mišic.

Za božič nov risalni blok

Včeraj smo se pogovarjali s Krisovo babico po mamini strani, Ireno Jerak iz Hrvatinov, ki nam je povedala, da bodo fizioterapije enkrat ali dvakrat na teden. S fotografije, ki jo objavljamo, je mogoče videti, da Kris lahko rokici uporablja znatno bolje, predvsem pa, da vzravnano in samostojno kleči, njegova glavica pa je pokončna, česar, ko smo ga na domu v Kopru obiskali, niti približno ni zmogel.

Kot je znano, zelo rad riše, za božično darilo je od staršev, Ane Jerak in Mattea Zudicha, dobil nov blok, starega je namreč čisto porisal, svojo slikarsko nadarjenost pa je po odmerku zolgensme očitno še izpilil. To barvito risbico na fotografiji je prejšnji torek ustvaril za dobrodelne škratke. Njegova babica je povedala, da Kris prihaja domov prve dni marca, tako je napovedal njegov zdravnik, če bodo vsi izvidi dobri, in ko bo videl, koliko zmore. Medtem ko Kris lepo napreduje, pa je humanitarno društvo, ki je na svojem računu zbiralo denar za pomoč dečku, objavilo stroškovnik porabe denarja do 31. decembra 2019: od skoraj štirih milijonov evrov, ki so jih dobri ljudje zbrali za Krisa, je zanj porabljenih 2,169.253,11 evra.

Ostalo še milijon in pol evrov

Potem ko je društvo od presežka zbranega denarja pred kratkim del sredstev nakazalo še petim bolnim malčkom – v znesku 125.000 evrov – jim je na računu ostalo okoli milijon in pol evrov. Poklicali smo predsednico društva Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki, koprsko učiteljico Lariso Štoka, ki nam je povedala, da je v sredo videla Krisa prek videoklica: »Zelo je živahen in aktiven, gledal je risanki Maša in medved, Pujso Pepo, med videoklicem pa se je tudi kotalil po celi dnevni sobi, z rokami in nogicami jemal igračke s polic in veliko čebljal.«
Narisal je risbico za humanitarno društvo. FOTO: FB
Narisal je risbico za humanitarno društvo. FOTO: FB

Vidi se, da sta njegov pogled in obraz drugačna, ima bolj zdrav videz. Novo je tudi to, da ima društvo že nove načrte za pomoč bolnim otrokom. »V naslednjem tednu bo seja društva, odločili se bomo, kateri skupini otrok bomo pomagali. Višina donacij bo od otroka do otroka drugačna, odvisno od tega, kaj in koliko denarja potrebujejo. Če bomo člani društva sklepčni, bomo pomagali najmanj petim otrokom, ki potrebujejo nujno zdravljenje oziroma denar za rehabilitacijo. Prednost imajo starši otrok, ki jim zaradi slabega socialnega položaja zdravljenja ne morejo zagotoviti.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije