Predstavitvena informacija

Majsko veselje v kuhinji in na zmagovalnih stopničkah     

Objavljeno 18. maj 2018 10.37 | Posodobljeno 22. maj 2018 09.48 | Piše: P. I.
Dijaki in dijakinje Srednje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani so dobitniki lovorike Tuševa zvezdica 2018. Spisali so zmagovalno kulinarično zgodbo in v superfinalu premagali drugouvrščene srednješolce iz Celja.   
Vsi udeleženci tekmovanja za Tuševo zvezdico 2018 FOTO: Peter Irman
»Jed smo poimenovali Majsko veselje, po naslovu Cankarjeve črtice in ker se je pisatelj rodil maja. Vsebuje sestavine, značilne za ljubljansko meščansko kuhinjo v času Cankarjevega življenja, vendar je pripravljena na sodoben način.« Tako so dijaki iz Ljubljane zapisali v uvodu opisa jedi, ki so jo predstavili na finalnem tekmovanju za Tuševo zvezdico 2018, s katerega so naposled odšli kot veliki zmagovalci.

Zmagovalno ekipo Srednje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani so sestavljali dijaki Irhad Jusič, Juš Dolničar, Matic Rot, Klara Bučar, ki so se urili pod mentorstvom svojih profesorjev Majde Rebolj (kuharstvo), Polone Ostanek (turizem) in Alena Kvrgiča (strežba).
 
Finalno oziroma superfinalno ekipo dijakov Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje so sestavljali dijaki Jurij Jurjevec, Timotej Matjaž, Lovro Vetrih, Sofija Hrastnik pod mentorstvom profesorjev Srečka Leška (kuharstvo), Kristjana Klančnika (strežba) in Janeza Turnška (turizem).
 

V Mladinskem letovišču in zdravilišču na Debelem rtiču je bilo minuli ponedeljek sivim oblakom in dežnim kapljam navkljub sila živahno, omamno dišeče in vabljivo, zlasti pa je razveseljevalo dejstvo, da so prave kulinarične mojstrovine nastajale pod rokami mladih kuharjev in kuharic, v katerih se nedvomno skriva velik potencial, da nekega dne prav zares zasijejo kot velike kuharske zvezde.

Potem ko je ves dan osem ekip slovenskih srednjih šol za gostinstvo in turizem kuhalo, streglo in skozi prave literarne zgodbe predstavljalo svoje stvaritve in ko sta se nazadnje v superfinalu s pripravo sladice iz sestavin v škatli presenečenja pomerili ljubljanska in celjska ekipa, je ta izredno odmevni Tušev projekt doživel svoj vrhunec. Laskavi naziv Tuševe zvezdice za letošnje leto je odšel v Ljubljano, drugo mesto v Celje, tretje pa si je izbojevala druga ekipa iz ljubljanske srednje šole, ki je v boj poslala kar dve ekipi bodočih kuharjev, natakarjev in turističnih vodnikov.

image
Drugouvrščena ekipa Celja superfinala za Tuševo zvezdico 2018 FOTO: Peter Irman

Zmagovalni Cankarjev šmorn
Zmagovalna ekipa je strogo strokovno žirijo prepričala s pripravo in postrežbo cesarskega praženca z glaziranim korenčkom po ljubljansko, moussom iz kisle smetane in skute, flambiranimi borovnicami, espumo mete in limete ter vaniljevim sladoledom z bezgovimi cvetovi. Z zmago so si poleg profesionalne posode in nožev Masterpro priborili štiridnevno strokovno izobraževanje za celotno ekipo pri priznanih kuharskih mojstrih. Tako bodo lahko izbrali, ali se bodo izobraževali v Grand hotelu Union Ljubljana pri chefu Janezu Dolšaku ali v Grand hotelu Toplice Bled pri chefu Simonu Bertonclju ali pa na Dvorcu Lambergh pri chefu Gregorju Rozmanu.

Ocenjevalna komisija:
 
Strežni del:
Matej Rudl, vodja strežbe Eurotas hoteli
Srečko Koklič, Gostinsko-turistična zbornica
Branko Lepoša, vodja strežbe San Simon
Srečko Premužič, strokovni svetovalec za gostinstvo
 
Kuharski del:
Filip Matjaž, restavracija COB TOMI
Jernej Podpečan, vodja kuhinje Belvedere
Dušan Veršec, vodja kuhinje Senses resort Hvar
Grega Rozman, Dvorec Lambergh
Alma Rekič, Hotel Kongo
Dragica Lukin, vrhunska slaščičarka in predsednica Združenja slaščičarjev Hrvaške
Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije

Žirijo, ki je ocenjevala okuse, spretnost in kreativnost mladih mojstrov, so sestavljali člani Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije pod vodstvom predsednika društva Tomaža Vozlja. Posamezno ekipo tekmovalcev pa so sestavljali kuhar, njegov pomočnik, natakar in turistični vodnik, ki so se pomerili v pripravi hrane, postrežbi in predstavitvi regije, iz katere ekipa prihaja.
Sicer pa so letos pri Tušu svoj že veliko let uspešen in prepoznaven projekt še nadgradili in tako omogočili prav vsem mladim, ki se izobražujejo na srednjih gostinskih in turističnih šolah po vsej Sloveniji, da se ga udeležijo in ne samo prejmejo nagrade in naziv, temveč si pridobijo tudi dragocene izkušnje, ki bodo zelo uporabne, ko bodo stopili na svojo poklicno pot.

image
Zmagovalna ekipa dijakov iz Ljubljane – Tuševa zvezdica 2018 FOTO: Peter Irman

Tuševo poslanstvo za mlade
Brane Pevec, direktor nabave, logistike, veleprodaje in Cash & Carry v Tušu, ki je ves čas akcije budno spremljal potek in skrbel, da je vse teklo gladko, je zaključek letošnjega projekta sklenil z besedami, da v Tušu s tovrstnimi aktivnostmi spodbujajo interes za poklice v gostinstvu in turizmu, hkrati pa mlade, inovativne in nadarjene kuharje, natakarje in turistične vodnike predstavljajo širši javnosti in tudi bodočim delodajalcem ter kolegom iz stroke. »Verjamemo v uspeh projekta in prepričani smo, da bo odločilen tudi pri razmisleku marsikaterega mladega, ki se nagiba k odločitvi, da gostinski ali turistični poklic postane njegov življenjski sopotnik. Tako se Tuš s tem projektom povezuje s šolami ter spodbuja širši interes za poklice v gostinstvu in turizmu.«

RECEPT ZMAGOVALNE EKIPE SUPERFINALA – Ekipa Ljubljana

image
FOTO: Peter Irman

CANKARJEV ŠMORN

Ljubljanski praženec z glaziranim korenčkom po ljubljansko, mousse iz kisle smetane in skute, flambirane borovnice, espuma mete in limete ter vaniljev sladoled z bezgovimi cvetovi.

Ljubljanski praženec ali šmorn
2 jajci
50 g moke
1,5 dl mleka
30 g korenja
sol
vaniljev sladkor
20 g masla
olje za pečenje

Sladkor karameliziramo in dodamo naribano korenje. Rumenjake in sladkor penasto umešamo, dodamo moko, mleko, naribano karamelizirano korenje in sol. Beljake stepamo v trd sneg. Sestavine narahlo premešamo, dodamo maslo in spečemo praženec oz. šmorn.

Espuma (pokovka) mete in limone
2 dl smetane
sveža meta
limonov sok in limetina lupinica
10 g sladkorja

Sladko smetano in meto zavremo ter infuziramo. Dodamo limonov sok in limetina lupinica, ohladimo, zmešamo z mešalnikom, precedimo in nalijemo v sifon. Naredimo pokovko s tekočim dušikom.
 
Bezgov sladoled
vaniljev sladoled
bezgovi cvetovi

Bezgove cvetove natrgamo in umešamo v sladoled. Sladoled zamrznemo, tik pred serviranjem oblikujemo žličnik in ga položimo na praženec.
 
Mousse iz kisle smetane in skute
100 g skute
50 g kisle smetane
50 g smetane za stepanje
30 g sladkorja
limetin sok in lupinica

Skuto pretlačimo ter dodamo sladkor, kislo smetano, limetin sok in lupinico. Dodamo še stepeno smetano. Mouse dobro ohladimo in damo v dresirno vrečko.
 
Karamelizirane/flambirane borovnice

100 g borovnic
30 g sladkorja
maraskino

Sladkor karameliziramo, dodamo borovnice in maraskino ter flambiramo.
 
Kandirano korenje

100 g korenja
5 g vode/25 g soka limete
50 g sladkorja

Vodo in sladkor zavremo, dodamo na lističe narezano korenje in počakamo, da se dobro marinira.
 


image
FOTO: Peter Irman

Koktajl Jutranje sanje
(brezalkoholni koktajl)

4 cl ananasovega nektarja
2 cl svežega limetinega soka
1,5 cl kokosovega sirupa
1 žlica vaniljevega sladoleda
meta
kozarec za koktajl

Okrasitev: korenje, limetina in pomarančna lupina, meta, borovnica
 
Priprava: V električnem mešalniku zmešamo vse sestavine in zlijemo v kozarec za koktajl. Okrasitev damo na rob kozarca, v pijačo pa vstavimo vršič mete.
 
Deli s prijatelji