Predstavitvena informacija

Majsko veselje v kuhinji in na zmagovalnih stopničkah

Dijaki in dijakinje Srednje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani so dobitniki lovorike Tuševa zvezdica 2018. Spisali so zmagovalno kulinarično zgodbo in v superfinalu premagali drugouvrščene srednješolce iz Celja. 
 
Fotografija: Vsi udeleženci tekmovanja za Tuševo zvezdico 2018 FOTO: Peter Irman
Odpri galerijo
Vsi udeleženci tekmovanja za Tuševo zvezdico 2018 FOTO: Peter Irman

»Jed smo poimenovali Majsko veselje, po naslovu Cankarjeve črtice in ker se je pisatelj rodil maja. Vsebuje sestavine, značilne za ljubljansko meščansko kuhinjo v času Cankarjevega življenja, vendar je pripravljena na sodoben način.« Tako so dijaki iz Ljubljane zapisali v uvodu opisa jedi, ki so jo predstavili na finalnem tekmovanju za Tuševo zvezdico 2018, s katerega so naposled odšli kot veliki zmagovalci.


V Mladinskem letovišču in zdravilišču na Debelem rtiču je bilo minuli ponedeljek sivim oblakom in dežnim kapljam navkljub sila živahno, omamno dišeče in vabljivo, zlasti pa je razveseljevalo dejstvo, da so prave kulinarične mojstrovine nastajale pod rokami mladih kuharjev in kuharic, v katerih se nedvomno skriva velik potencial, da nekega dne prav zares zasijejo kot velike kuharske zvezde.

Potem ko je ves dan osem ekip slovenskih srednjih šol za gostinstvo in turizem kuhalo, streglo in skozi prave literarne zgodbe predstavljalo svoje stvaritve in ko sta se nazadnje v superfinalu s pripravo sladice iz sestavin v škatli presenečenja pomerili ljubljanska in celjska ekipa, je ta izredno odmevni Tušev projekt doživel svoj vrhunec. Laskavi naziv Tuševe zvezdice za letošnje leto je odšel v Ljubljano, drugo mesto v Celje, tretje pa si je izbojevala druga ekipa iz ljubljanske srednje šole, ki je v boj poslala kar dve ekipi bodočih kuharjev, natakarjev in turističnih vodnikov.

Drugouvrščena ekipa Celja superfinala za <a href=Tuševo zvezdico 2018 FOTO: Peter Irman" img_id="730022"/>
Drugouvrščena ekipa Celja superfinala za Tuševo zvezdico 2018 FOTO: Peter Irman

Zmagovalni Cankarjev šmorn
Zmagovalna ekipa je strogo strokovno žirijo prepričala s pripravo in postrežbo cesarskega praženca z glaziranim korenčkom po ljubljansko, moussom iz kisle smetane in skute, flambiranimi borovnicami, espumo mete in limete ter vaniljevim sladoledom z bezgovimi cvetovi. Z zmago so si poleg profesionalne posode in nožev Masterpro priborili štiridnevno strokovno izobraževanje za celotno ekipo pri priznanih kuharskih mojstrih. Tako bodo lahko izbrali, ali se bodo izobraževali v Grand hotelu Union Ljubljana pri chefu Janezu Dolšaku ali v Grand hotelu Toplice Bled pri chefu Simonu Bertonclju ali pa na Dvorcu Lambergh pri chefu Gregorju Rozmanu.


Žirijo, ki je ocenjevala okuse, spretnost in kreativnost mladih mojstrov, so sestavljali člani Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije pod vodstvom predsednika društva Tomaža Vozlja. Posamezno ekipo tekmovalcev pa so sestavljali kuhar, njegov pomočnik, natakar in turistični vodnik, ki so se pomerili v pripravi hrane, postrežbi in predstavitvi regije, iz katere ekipa prihaja.
Sicer pa so letos pri Tušu svoj že veliko let uspešen in prepoznaven projekt še nadgradili in tako omogočili prav vsem mladim, ki se izobražujejo na srednjih gostinskih in turističnih šolah po vsej Sloveniji, da se ga udeležijo in ne samo prejmejo nagrade in naziv, temveč si pridobijo tudi dragocene izkušnje, ki bodo zelo uporabne, ko bodo stopili na svojo poklicno pot.

Zmagovalna ekipa dijakov iz Ljubljane – <a href=Tuševa zvezdica 2018 FOTO: Peter Irman" img_id="730012"/>
Zmagovalna ekipa dijakov iz Ljubljane – Tuševa zvezdica 2018 FOTO: Peter Irman

Tuševo poslanstvo za mlade
Brane Pevec, direktor nabave, logistike, veleprodaje in Cash & Carry v Tušu, ki je ves čas akcije budno spremljal potek in skrbel, da je vse teklo gladko, je zaključek letošnjega projekta sklenil z besedami, da v Tušu s tovrstnimi aktivnostmi spodbujajo interes za poklice v gostinstvu in turizmu, hkrati pa mlade, inovativne in nadarjene kuharje, natakarje in turistične vodnike predstavljajo širši javnosti in tudi bodočim delodajalcem ter kolegom iz stroke. »Verjamemo v uspeh projekta in prepričani smo, da bo odločilen tudi pri razmisleku marsikaterega mladega, ki se nagiba k odločitvi, da gostinski ali turistični poklic postane njegov življenjski sopotnik. Tako se Tuš s tem projektom povezuje s šolami ter spodbuja širši interes za poklice v gostinstvu in turizmu.«

RECEPT ZMAGOVALNE EKIPE SUPERFINALA – Ekipa Ljubljana

FOTO: Peter Irman
FOTO: Peter Irman



FOTO: Peter Irman
FOTO: Peter Irman

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije