FESTIVAL VRTNIC

Maja tudi sladoled diši po vrtnicah

Objavljeno 17. maj 2018 16.42 | Posodobljeno 17. maj 2018 16.45 | Piše: P. H.
V Novi Gorici ta mesec že 13. festival, posvečen roži vseh rož. Zbirka burbonk spada med največje v Evropi in na svetu.
Steklo in vrtnice
NOVA GORICA – »Vrtnicam je posvečen ves maj, ki se prepleta s številnimi dogodki in pestro vrtnično ponudbo. Letos smo se odločili, da posebno pozornost posvetimo 15-letnici zbirke zadnjih preživelih starinskih vrtnic burbonk. S ponosom se povezujemo s Škrabčevim letom, zaznamovanjem 100. obletnice smrti tega velikega slovenskega jezikoslovca in ljubitelja cvetja,« pravijo organizatorji.

Vrtnice spadajo med najstarejše gojene rože, o njihovem nastanku pa kroži več zanimivih zgodb. V Aziji so jih gojili že pred 5000 leti, fosili z odtisi divjih vrtnic pa so stari približno 35 milijonov let. Stare civilizacije so razlagale, da je lepota vrtnic delo božjih rok. Vzgajali so jih že stari Grki, Rimljani in Sumerci. Ne glede na izvor je vrtnica danes povsod in v vseh civilizacijah eden najbolj prepoznavnih simbolov ljubezni in lepote. Kakšnih 5000 let vztraja ob človeku in v tem času si je nabrala veliko prijateljev, zato ni nič čudnega, da je povezana s številnimi področji človekovega življenja.
image
Floristka in oblikovalec med burbonkami

Burbonke so nekaj posebnega. Predstavljajo nekakšno razvojno stopnico med starimi in modernimi vrtnicami. To so vrtnice 19. stoletja in so po svetu večinoma izumrle. V Novi Gorici, mestu vrtnic, so redke ohranjene predstavnice dobile svoj vrt in postale javna zbirka izvornih burbonk, po velikosti druga v Evropi.
Za 13. festival vrtnic v Novi Gorici so pripravili prvo razstavo cvetličnih kreacij iz teh kraljic. Najprej so razmišljali, da bi v dekoracijah uporabili le burbonke, pa je vreme letos tako polno presenečenj, da je večina burbonk v času razstave odcvetela.

Tako sta priznana floristka dr. Sabina Šegula (Floweracademy.si) in Marjan Česen (Oblikovanje stekla) oblikovala cvetlično razstavo v kombinaciji z drugimi vrtnicami, ki so dopolnjevale čudovite dehteče burbonke. Razstava Dunajski valček vrtnic je samostanskemu atriju, ki ima prenovljeno podobo, vnesla pozitivno rožnato energijo. Glavnima avtorjema so na pomoč priskočila dekleta, ki so v preteklosti nabirala znanje pri dr. Sabini Šegula. Tako so Mateja Durn, Špela Peršič in Nadja Kranjc s skupinskim delom pričarale vzdušje glamurja.

Zakaj Dunajski valček vrtnic? »Ker so burbonke stare cvetlične dame, ki imajo kraljevski izvor,« odgovarja dr. Šegulova. »Ime burbonke so stare sorte dobile po otoku Île de Bourbon (danes se otok imenuje Réunion). V času kraljev in kraljic je bil ta otok v lasti francoske kraljevske dinastije Burbonov. Prav vrtnice na samostanskem vrtu krasijo okolico cerkve, kjer v kripti počivajo zadnji kralj Francije in člani njegove družine, skupaj z zadnjim prestolonaslednikom iz družine Burbonov.«

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«
Jedi z vrtnicami
Obvezni del festivala so tudi letos različne jedi in degustacijski meniji z vrtnicami, tako v restavraciji hotela Sabotin v Solkanu kot v restavraciji hotela Lipa v Šempetru pri Gorici. Hitovi gostinci vam bodo v Perlini kavarni Dolce Vita postregli zanimivo sladico z vrtnicami in odličen domači sladoled z vrtnicami, ki je na voljo v baru na Placu pred hotelom Lipa. Lahko pa si privoščite sprostitev z vrtnično oblogo telesa v centru Spa Perla.
Deli s prijatelji