Mahnič ovaden, Šarec navedbe označil za »en velik larifari«

Ker naj bi lagala, jo je pozval k odstopu.
Fotografija:  FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
 FOTO: Jože Suhadolnik

Ljubljansko okrožno državno tožilstvo je danes od policije prejelo obvestilo o zaznanih razlogih za sum storitve kaznivega dejanja neupravičenega slikovnega snemanja, so na tožilstvu potrdili za STA. Zadeva bo dodeljena pristojnemu tožilcu v proučitev.

Kriminalist sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana je namestnici vodje okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani že v sredo po elektronski pošti posredoval obvestilo o zapisu v spletnem mediju. V policiji so v sredo pojasnili, da so začeli preverjati navedbe v primeru domnevnega vohunjenja za člani strank in izvajanja nadzora nad posameznimi izpostavljenimi javnimi osebami iz politike in gospodarstva.



Kot je danes pojasnila generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, gre za preiskavo oseb zunaj policije zaradi sumov morebitnih kaznivih dejanj v primerih domnevnega vohunjenja. Na vprašanje, ali gre za primere, ki jih navaja poslanec SDS Žan Mahnič, torej, denimo, za fotografiranje avtomobila obrambnega ministra Karla Erjavca, pa je Bobnarjeva odgovorila pritrdilno. Kot je pojasnila, gre lahko za različna kazniva dejanja, tudi za neupravičeno slikovno snemanje.

Za vohunjenjem naj bi stal državni sekretar

Policija sicer v rednih splošnih in strokovnih nadzorih nadzira varovanje osebnih podatkov znotraj policije. Če ugotovijo kršitve policistov, o tem dosledno obveščajo informacijskega pooblaščenca, ki kršitev ustrezno sankcionira, so navedli v policiji. Za zagotavljanje notranje varnosti v policiji pa izvajajo različne notranjevarnostne postopke, v katerih se po njihovih navedbah do zdaj ni potrdila kakršna koli vpletenost policistov v omenjene primere domnevnega vohunjenja.

Informacije o domnevnem vohunjenju kriminalistov za člani strank, ki se dogovarjajo o oblikovanju nove koalicije, je v nenapovedanem nadzoru na Nacionalnem preiskovalnem uradu v torek preverjala tudi pooblaščena skupina Komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Za vohunjenjem naj bi stal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec, kar je ta že zanikal.

Bobnarjeva proti Mahniču s prijavo

Medtem je odjeknilo, da bo generalna direktorica policije Bobnar »zaradi zavajajočih in zlonamernih navedb z namenom zaščite integritete podala prijavo oziroma predlog za pregon«, so sporočili iz Generalne policijske uprave. Prijavila bo poslanca SDS  Mahniča, ki med odsotnostjo Mateja Tonina kot podpredsednik vodi Knovs, ki je predvčerajšnjim nenapovedano izvedel nadzor na Nacionalnem preiskovalnem uradu.

Mahnič je danes izrazil mnenje, da je Bobnarjeva z uvedbo predkazenskega postopka priznala utemeljeni sum vohunjenja za politiki. »Lažniva Tatjana Bobnar naj zavoljo integritete @policija_si nemudoma odstopi!« je med drugim zapisal v tvitu.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije