INTERVJU

Lucija Šikovec Ušaj: Vsa tujina se nam lahko smeji

»Janša mi je rekel, da je Bruselj preveč dolgočasen zame,« pravi znana odvetnica.
Fotografija: Lucija Šikovec Ušaj. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Lucija Šikovec Ušaj. FOTO: Tomi Lombar, Delo

LJUBLJANA – Lucija Ušaj Šikovec je v zadnjem času gotovo ena najbolj znanih slovenskih odvetnic, s svojimi zapisi na twitterju pa pogosto dviguje prah. Dolgoletna članica stranke SDS je na nedavnem ustanovitvenem kongresu postala podpredsednica stranke DOM (njen predsednik je Bernard Brščič, nekdanji državni sekretar v Janševem kabinetu, ko je bil premier), ki jo uvrščajo na desni pol političnega spektra. Ustanovitev nove stranke je precej razburila nekatere podpornike SDS, tudi njenega predsednika, zato se v intervjuju njenemu odnosu z Janezom Janšo nismo mogli izogniti.

Vaša stranka je trenutno najmlajša v Sloveniji. Od kod prihajajo vaši člani? Iz drugih strank ali so to posamezniki, ki prej niso bili člani nobenih drugih strank?
Ne poznam vseh članov niti njihove osebne ali strankarske zgodovine. Verjetno se je med njimi naselil tudi kakšen krt, to se zgodi vsem strankam. Kandidati za evropske volitve pa so nekateri prišli iz drugih strank, nekateri pa niso bili politično aktivni, torej sploh niso bili v nobeni stranki. Tak je npr. predsednik stranke.
 
Bernard Brščič. FOTO: Jure Eržen, Delo
Bernard Brščič. FOTO: Jure Eržen, Delo
Je DOM stranka na dolge proge? Bernard Brščič je ob robu ustanovitvenega kongresa dejal, da če na evropskih volitvah stranka ne bo imela uspeha, ne bo šel »iz poraza v poraz«.

Osebno gledam na stranko kot na stranko, ki bo odigrala pomembno vlogo v Sloveniji in jo vidim v prihodnosti. Ne poznam stališča predsednika oz. verjamem, da on ne bi bil rad prisoten v domači politiki. Tako sem ga tudi jaz razumela, ampak nikoli ne reci nikoli. Glede na odziv ljudi, ki je nepričakovano velik in ki si veliko obetajo od stranke, bi bilo takšno poigravanje z njimi nekorektno. To je seveda moje osebno stališče, tudi stališče članov, s katerimi sem govorila. Imamo mlado članstvo, ki se je končno ogrelo za nekaj. Bodo pa brez dvoma velike turbulence, kot jih je imela vsaka stranka.
 
Kaj bi bil za stranko uspeh na evropskih volitvah in kaj tako hud poraz, da bi se morda odločili, da nima smisla nadaljevati?
Verjetno bi bil hud poraz, da stranka ne bi zbrala 1000 podpisov in sploh ne bi mogla kandidirati na volitvah. V tem primeru bi to bil res konec. Vse drugo pa sploh ne more biti poraz, ampak le uspeh. Dva poslanca v Evropi bi bila za stranko najboljša popotnica za prihodnost!
 
Kdaj se je porodila ideja za novo stranko oz. so stekle dejavnosti v tej smeri? Ste o tem osebno obvestili Janšo? Kakšna je bila njegova reakcija?
Gospoda Janeza Janšo sem že dolgo prej prosila za nasvete pri ustanovitvi stranke, ki bi bila namesto  vrste drugih strank, ki so se ljudem izneverile ali se prikazale kot »fake«. Odklonil je pomoč, tudi z nasveti nam ni pomagal. Bila sem razočarana.

Izmenjava mnenj Janše in Ušajeve na twitterju. FOTO: Zaslonski posnetek
Izmenjava mnenj Janše in Ušajeve na twitterju. FOTO: Zaslonski posnetek

 
V zadnjih dneh sta si na twitterju precej skočila v lase. Pred dnevi ste objavili del korespondence z njim. Pojavili so se očitki, kako naj vam stranke sploh zaupajo, če pa objavljate zasebno korespondenco?
Če bi moje stranke javno objavljale laž, da sem jih izsiljevala, bi verjetno reagirala povsem identično. Vsak odvetnik je moral predložiti zavarovalnici, kjer imamo zavarovano odgovornost, papirje, ki so izkazovali, da je npr. stranki nekaj odsvetoval, ta pa je vztrajala na lastno željo. Torej zasebno korespondenco. Zadnja leta vsako takšno zadevo dokumentiramo. Ne samo jaz, tudi preostali odvetniki, in nam mora stranka podpisati, da npr. umakneš tožbo ali vložiš pritožbo. Sicer pa so odnosi med odvetnikom in stranko zaupni in brez dvoma ne bom ničesar iz razgovora s stranko objavljala na twitterju. Hecno je, da ni nikogar zaskrbelo, da je Janez Janša javno zapisal nekaj, kar brez dvoma, če bi bilo res, ne bi bilo namenjeno javnosti. Zadeve je treba pogledati s tega zornega kota. Seveda nisem nikoli izsiljevala, sem ga pa enkrat v razgovoru vprašala, ali je možnost kandidiranja na evropskih volitvah. Odgovor je bil, da ima 80 ljudi, ki to čakajo, in da je Bruselj preveč dolgočasen zame. Potem tega nisva nikoli več omenjala.
 
Hipotetično vprašanje: na parlamentarnih volitvah se uvrstite v DZ. V ponedeljek pride klic Janše in vas povabi v koalicijo. Povabilo sprejmete? Se sploh oglasite na klic?
Hipotetičen odgovor. V nedeljo so volitve in v ponedeljek pokličem Janšo. Bi sprejel povabilo? Bi sploh odgovoril?
 
Janez Janša. FOTO: Uroš Hočevar
Janez Janša. FOTO: Uroš Hočevar
Nekateri so mnenja, da je čas za novo ime na vrhu SDS. Se strinjate? Kdo je po vašem mnenju oseba, ki bi lahko nasledila Janšo?

Konja ne menjaš, dokler zmaguje. Ko bodo ocenili, da ne bo več zmagoval, bodo to že uredili sami. Ker nisem bila nikoli aktivna v stranki, ne poznam članov tako dobro, da bi lahko imela mnenje o primernem nasledniku. Niti to več ni moja preokupacija. Brez dvoma bo stranka tudi po odhodu Janše še obstala, tudi stranka LDS je brez Drnovška odtekla še nekaj krogov.
 
Predvsem z desnega političnega pola je pogosto slišati kritične besede o slovenskem pravosodju. Če pustimo politiko ob strani, kakšen je slovenski pravosodni sitem do navadnih državljanov? Lahko pošten Slovenec na sodišču najde pravico?
Lahko. Če je na drugi strani tudi pošten Slovenec, in če mu sodi pošten Slovenec. Tudi to se najde.
 
Nedavno ste zagovarjali Andreja Šiška na sojenju. Ste se mu vi ponudili za odvetnico ali vas je klical on? Zakaj ste sprejeli primer? Ste pričakovali takšno sodbo?
Ne, nasprotno, za obisk pri njem me je prosila sopredsednica njihove stranke, po razgovoru pa se je odločil za to sam gospod Andrej Šiško. Se je pa vmes pojavil neki odvetnik, ki je nudil brezplačno zastopanje, vendar ga je Šiško odklonil. Kakšno sodbo sem pričakovala? Vedno pričakujem oprostilno sodbo, če mislim, da moj klient ni kriv. Ko sem videla pred razglasitvijo na vhodu sodišča policijske enote, tudi policiste na konju, pa sem seveda vedela, da bo sodba obsodilna. Vendar je bilo za naju bistveno, da je bil odpravljen pripor. Vsak dan, ko nisi na svobodi, pusti posledice. In Šiško je bil priprt skoraj sedem mesecev. Sedaj bo pritožba, za katero pa računam, da bo uspešna. Skratka, moj pogled na ta svet je še vedno poln optimizma.
 
V zadnjih dneh je glavna novica pri nas t. i. prisluškovalna afera s Hrvaško. Kakšen je vaš komentar na to?
Mislim, da se nam lahko vsa tujina smeji. Arbitražno sodišče je bilo obveščeno o tem, da sta se arbiter in predstavnica slovenske vlade pogovarjala, prepričana sem, da je to vplivalo na izid postopka. V takem primeru bi moralo sodišče postopek prekiniti. Ker ga je nadaljevalo, je razsojalo bolj v prid stranki, ki je »bila žrtev«. To je bila Hrvaška, ki je dokazala, da Slovenija ne igra po pravilih. Varnostno obveščevalne službe so namenjene ravno temu, kar so naredile. Slovenska  politika se je tako povsem diskreditirala, ko ne veš, ali namenoma, ali je bila podkupljena ali pa samo tako neumna. Glede na preteklost (Jerneja, op. p.) Sekolca, bil je sodelavec Udbe, študiral v Zagrebu, se resno vprašam, kdo ga je pripeljal na ta položaj. Tam je treba iskati krivce za to, da nimamo stika z mednarodnimi vodami.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije