PREDLOG NOVEGA ZAKONA

Levica udarila po SDS: Če niso dobro prepisali ...

Največja opozicijska stranka se je spravila na študentsko organizacijo.
Fotografija: Žan Mahnič. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Žan Mahnič. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

LJUBLJANA – »Predlog ZSkuS, ki ga je vložil SDS, bomo v Levici natančno proučili. Spremembe, ki jih predlagajo, podpiramo,« so sporočili iz stranke Levica v odziv na predlog zakona o skupnosti študentov, ki ga je poslanska skupina SDS vložila v parlamentarni postopek.

V SDS so se, kot je pojasnil njen poslanec Žan Mahnič, za vložitev predloga zakona v parlamentarni postopek odločili, da bi zajezili korupcijo v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS). Mahnič je opozoril na nedavno oddajo Tarča na TV Slovenija, kjer je bilo prikazano, kako netransparentno in koruptivno se porablja denar dijakov in študentov, ki ga omenjeni s svojim delom prinesejo v blagajno ŠOS. Mahnič je ob tem dejal, da je tudi odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino v preteklem mandatu pozval ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, da nemudoma pristopi k pripravi novega zakona o skupnosti študentov, a vlada Mira Cerarja tega ni storila.

V SDS predlagajo spremembo dveh členov zakona, tako da bi se jasno zapisalo, da je ŠOS pravna oseba javnega prava in da za nadzor nad zakonitostjo in porabo finančnih sredstev ŠOS skrbi Računsko sodišče RS, je povedal Mahnič. Ob tem je poudaril, da če bi ŠOS bil opredeljena kot pravna oseba javnega prava, bi moralo biti vsaj finančno poslovanje ŠOS temu prilagojeno.

Levica pripravljena »pomagati«

V Levici so v odzivu na predloge zapisali, da upajo, da so v SDS »dobro prepisali predlog Levice, ki smo ga v parlamentarno proceduro v prejšnjem mandatu vložili dvakrat, nazadnje februarja lani. Naš predlog je – poleg jasne opredelitve ŠOS kot pravne osebe javnega prava, bolj gospodarnega in transparentnega poslovanja, zagotovitve namenske porabe javnih sredstev ter vzpostavitve ustreznega zunanjega nadzora, tudi s strani računskega sodišča – predvideval še večjo demokratičnost delovanja ŠOS ter bolj transparentne volilne kampanje v študentska predstavniška telesa. Če našega predloga niso uspeli prepisati v celoti, jim bomo pomagali z ustreznimi amandmaji,« so v Levici zbodli največjo opozicijsko stranko.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije