NEUSPEŠNO USKLAJEVANJE

Levica prekinila sodelovanje? Levica molči, to pravijo v LMŠ

Več naj bi bilo znanega v naslednjih dneh.
Fotografija: Marjan Šarec in Luka Mesec, koordinator Levice. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec in Luka Mesec, koordinator Levice. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Imenovanje Damirja Črnčeca na mesto državnega sekretarja v kabinetu premierja Marjana Šarca naj bi tako ujezilo Levico, da naj bi ta stranka odpovedala podpis sporazuma o sodelovanju med Levico in peterico strank, ki tvorijo koalicijo, ugibajo nekateri mediji. Podpis sporazuma je bil predviden za danes. Sporazum, ki je omogočil oblikovanje Šarčeve vlade, je bil doslej le parafiran.

Do podpisa danes res ni prišlo, potrjujejo v stranki Lista Marjana Šarca (LMŠ), a dodajajo, da »do podpisa danes ni prišlo zaradi zadržanosti nekaterih predsednikov oziroma zaradi neuspešnega usklajevanja terminov«. Povedali so še, da je v naslednjih dneh predvideno srečanje Šarca s predstavniki Levice.

Levica skrivnostna

Levica navedb, da naj bi se s Šarcem sestali v petek, do tedaj pa izvrševali pritisk, ni zanikala niti potrdila. Levica naj bi se želela s Šarcem pogovoriti tudi o drugih odprtih vprašanjih, kot so vprašanje NLB, drugega tira, imenovanja guvernerja Banke Slovenije, sodelovanje z Natom, in o drugih osrednjih projektih Levice, kot so minimalna plača, zdravstvo in pokojnine, poroča Mladina.

Sodelujeta že dlje časa

Šarec je z imenovanjem Črnčeca presenetil tudi koalicijske partnerje, saj jih je o tem, da je nekdanjega direktorja Sove in nekdanjega podpornika voditelja opozicije Janeza Janše imenoval med člane svojega kabineta, obvestil šele na prvi seji vlade. Pred dnevi je premier razkril, da s Črnčecem sodelujeta že dlje časa, namignil je, da najmanj od tedaj, ko je lani kandidiral za predsednika države.

Črnčec potihnil?

Črnčecu nihče ne očita pomanjkanja strokovnosti, veliko očitkov pa leti na njegove nestrpne izjave, pogosto uperjene proti migrantom. Šarec je napovedal, da bo Črnčeca razrešil, če bo še nadaljeval izražanje nestrpnosti. Črnčec, ki je svoja mnenja pogosto izražal tudi prek twitterja, je nazadnje na tem družbenem omrežju objavljal 11. septembra.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije