REBALANS

Levica povzročila negodovanje v koaliciji

Ostale vladne stranke je zbodel predvsem komentar Mihe Kordiša.
Fotografija: Koalicijske stranke tožijo, da se je z Levico usklajevala predvsem LMŠ. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Koalicijske stranke tožijo, da se je z Levico usklajevala predvsem LMŠ. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Med nekaterimi koalicijskimi partnerji je pred podpisom sporazuma o sodelovanju z Levico slišati nekatere pomisleke. Med drugim so kritični do pomanjkanja informacij o finančnih učinkih dokumenta in premajhni vključenosti pri njegovi pripravi.

Sporazum o sodelovanju Levice z manjšinsko vlado Marjana Šarca za letos vsebuje protokol, podoben tistemu, ki so ga parafirali lani, poleg tega pa še vsebinske dogovore, predvsem o odpravljanju prekarnega dela ter stanovanjski politiki. Koordinator Levice Luka Mesec je pojasnil, da so sporazum pripravljali dva meseca in ga uskladili z vsemi resornimi ministri, ki jih sporazum zadeva.

Kordiš: Izstavili smo račun

Mesec je ob tem spomnil, da so v četrtek vsi predsedniki koalicijskih strank dali zagotovila, da bo sporazum podpisan še pred glasovanjem DZ o rebalansu proračuna. V Levici verjamejo, da se bodo vsi dogovora držali in bo sporazum podpisan v sredo.

Vendar pa se med koalicijskimi partnerji, predvsem v SD in SMC, glede podpisa sporazuma pojavljajo nekateri pomisleki, ki jih je dodatno razvnel zapis poslanca Levice Mihe Kordiša na njegovem Facebook profilu. Med drugim je namreč zapisal, da so »izstavili zabeljen račun za podporo proračunu 2019«.



Poslanec SMC Gregor Perič meni, da je Kordišev zapis »zagotovo neko opozorilo, ki ga gre jemati resno«. »Tako pomemben dokument, kot je ta partnerski protokol, moramo kot resna stranka sprejeti še na naših organih,« pa je napovedal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Poudaril je še, da je treba v partnerstvu prevzeti tudi odgovornost. »Težko kupim, da stranka prevzame resor, pripravi vso zgodbo, da se bo zadeva rešila, potem pa se pod to podpiše katerakoli druga stranka. Tako ne gre,« je bil še kritičen.

Golubović priznal, da je Levica del koalicije?

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović odgovarja, da je protokol težko finančno ovrednotiti. Po njegovi oceni je predvsem pomembno, da se bodo o projektih pogovarjali in skupaj odločali. »Imamo spoštljiv odnos z vsako od koalicijskih strank, vključno z Levico. Z vsako vzpostavljamo dialog, se pogovarjamo, poskušamo zaupati," je poslanec opisal odnose med strankami.

A ravno pomanjkanje dialoga in sodelovanja pri oblikovanju sporazuma je eden od očitkov, ki jih imajo v nekaterih koalicijskih strankah. Pogovori o sporazumu so po besedah vodje poslanske skupine SAB Maše Kociper večinoma potekali med LMŠ in Levico. Kociprovo sicer motijo predvsem vedno nova pogojevanja Levice. Kot je dejala, da so v Levici prejšnji teden sklenili, da bodo rebalans proračuna podprli, zdaj bi pa želeli, da se še pred tem podpiše sporazum o sodelovanju.

Manj težav s sporazumom pa imajo v DeSUS, kjer so pričakovali, da bo podpis v kratkem, celo danes. Po besedah vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše večjih sprememb v novem sporazumu, ki čaka na podpis, v primerjavi z lani parafiranim sporazumom namreč ni.

Opozicija kritična glede vpliva Levice

V opoziciji pa so kritični do vpliva Levice na vladno politiko, ki se kaže v rebalansu proračuna. Poslanec SDS Marko Pogačnik je ocenil, da Levica ostaja nadkoalicijska stranka, prvak SNS Zmago Jelinčič jo je označil za stranko prikrite koalicije. Da ima Levica v vladi veliko moč, čeprav trdi, da ni vladna stranka, meni poslanka NSi Ljudmila Novak.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije