BOLNIŠKO NADOMESTILO

Levica bi ga dala kulturnikom, podjetniki pa vsem

»Vsi samozaposleni si zaslužijo zdravstveno in socialno varnost,« so prepričani pri OZS.
Fotografija: Številni smozaposleni obrtniki ali podjetniki morajo delati bolni, opozarjajo pri OZS. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Številni smozaposleni obrtniki ali podjetniki morajo delati bolni, opozarjajo pri OZS. FOTO: Getty Images, Istockphoto

LJUBLJANA – Potem ko je Levica pred kulturnim praznikom predlagala novelo zakona o uresničevanju javnega interesa v kulturi, s katero bi uredili bolniško nadomestilo za samozaposlene v kulturi od četrtega dneva bolezni naprej, so se oglasili iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS).

Pozdravljajo prizadevanja Levice, da se samozaposlenim v kulturi omogoči bolniško nadomestilo od četrtega dneva bolezni dalje, vendar pa ob tem poudarjajo, naj se tudi samozaposlenim v obrti in podjetništvu zagotovi enake pravice na področju zdravstvene in socialne varnosti.

Delajo bolni, da lahko plačajo državi

Enake pravice, kot jih Levica zahteva za samozaposlene v kulturi, naj veljajo tudi za številne samozaposlene osebe v obrti in podjetništvu. Po sedanji ureditvi je samozaposleni obrtnik ali podjetnik, ki zboli, 30 delovnih dni dobesedno prepuščen sam sebi. V praksi to pomeni skoraj mesec in pol neplačane bolniške. Ker pa je zaradi bolezni v tem času nezmožen za delo, tudi nima nobenih prihodkov, a mora kljub temu državi plačati vse prispevke, opominjajo pri OZS. »V tem času torej obrtnik od države ne dobi ničesar niti nima zaposlenih, ki bi lahko v času njegove bolezni opravili posel, zato so mnogi samozaposleni obrtniki in podjetniki primorani bolni delati, da lahko plačajo prispevke državi,« še opozarja predsednik OZS Branko Meh.

Sedanja ureditev za številne samozaposlene obrtnike in podjetnike predstavlja hudo finančno breme in osebno stisko, zato bi morali čim prej to področje urediti za vse. »Vsi samozaposleni si namreč zaslužijo zdravstveno in socialno varnost,« so prepričani.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije