BAKTERIJE

Legionela: na ljubljanski psihiatrični kliniki so zaprli šest oddelkov

Potrebna bo celovita prenova vodovoda, ki bi lahko bila končana do prihodnjega maja.
Fotografija: Psihiatricna klinika Ljubljana. FOTO: Marko Feist, Delo
Odpri galerijo
Psihiatricna klinika Ljubljana. FOTO: Marko Feist, Delo

Na enoti za gerontopsihiatrijo Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana so zaznali pojav legionele. Zaradi tega bo tam treba zamenjati cevi. Stavba je stara 14 let, v zadnjem času so izvajali redne dezinfekcije, zato so cevi rjavele in razpadale. Kot je pojasnil generalni direktor Bojan Zalar, so letos zaznali do sedem primerov. Eden izmed bolnikov je umrl, vendar gre za bolnika z več pridruženimi boleznimi, zato ni jasno, koliko je prispevala prisotnost legionele, je poudaril.


Gre za bolnike, ki so pogosto premeščeni, zato ni popolnoma jasno, kje so se z bakterijo okužili. Bolnike, nameščene na gerontopsihiatriji, so premestili. Zaprli so enote s šestimi oddelki.
 

Zaprtje ne pomeni, da bolnikov ne bodo sprejemali


Starejši so še posebej občutljivi, je poudaril Zalar. »Oddelek smo zaprli, ker se stanje kljub kemičnim in toplotnim šokom ni popravilo.« Zaprtje enote ne pomeni, da bolnikov ne bodo sprejemali. Bolnike, nameščene na gerontopsihiatriji, so premestili, oddelke so tudi združevali. Za zaprtje bi se odločiti tudi, če eden izmed bolnikov ne bi umrl.

Pri bolnikih, ki se okužijo z bakterijo legionele, se lahko bolezen razvije na dva načina. Lahko se razvije v obliki gripe ali pljučnice. Ko pri bolniku mine akutna faza, bolnik preboli legionelo. Smrtnost zaradi legionele je redka, so zagotovili na novinarski konferenci.
 

Cevi rjavele in razpadale


Za zaprtje oddelka so se odločili, ker tudi po dezinfekciji vodovoda situacija ni popravila, ampak se je še dodatno poslabšala. Zdaj bo potrebna celovita prenova vodovoda, ki bi lahko bila po besedah Zalarja končana do prihodnjega maja.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije