ŽALOSTNO

Legendarna tovarna zapira vrata, 60 ljudi na zavod

Maloprodajne trgovine bodo ostale odprte do odprodaje zalog.
Fotografija: Tovarna nogavic Polzela. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Tovarna nogavic Polzela. FOTO: Leon Vidic, Delo

POLZELA – Stečajni upravitelj Tovarne nogavic Polzela Zlatko Hohnjec bo v petek ustavil celotno proizvodnjo. Tovarno, ki je v stečaju od decembra 2016, bodo zaprli, saj po zakonu podjetje v stečaju lahko obratuje največ leto dni. Dokončali bodo samo še napletene izdelke. V Polzeli, kjer so proizvodnjo po uvedbi stečaja znova vzpostavili februarja lani, je po Hohnječevih pojasnilih ta čas zaposlenih 85 delavcev, od tega jih bo od 20 do 25 obdržal še naprej za potrebe maloprodaje in skladišča, preostali pa so pristali na zavodu za zaposlovanje.


Brez dela bo ostalo še 60 delavcev. FOTO: Leon Vidic, Delo
Brez dela bo ostalo še 60 delavcev. FOTO: Leon Vidic, Delo

Neuspešne dražbe

Stečajni upravitelj sicer nadaljuje prodajo premoženja družbe. Junija je že tretjič skušal prodati Tovarno nogavic Polzela, a ni bilo dražitelja. Hohnjec je dejal, da bo način prodaje prilagodil interesom morebitnih kupcev. Vse bolj pa se nagiba k posamični prodaji nepremičnin, premičnin, blagovne znamke in zalog.

Izklicna cena za poslovno celoto Polzele je bila na prvem zbiranju ponudb 2,8 milijona evrov, na drugem pa 2,4 milijona evrov. V tretjem poskusu je bila izhodiščna cena 2,46 milijona evrov. Med stečajem je sicer Hohnjec priznal za 8,2 milijona terjatev, od tega za 3,1 milijona evrov prednostnih.
Maloprodajne trgovine ostajajo odprte do odprodaje zalog. FOTO: Leon Vidic, Delo
Maloprodajne trgovine ostajajo odprte do odprodaje zalog. FOTO: Leon Vidic, Delo

Država večkrat priskočila na pomoč

Tovarna nogavic Polzela je pristala v stečaju, saj se Slovenski državni holding (SDH) kot večinski lastnik podjetja decembra 2016 ni odločil za ponovno dokapitalizacijo podjetja. Ugotovili so namreč, da je družba dolgoročno plačilno nesposobna. Družba je je imela tudi negativen kapital, izguba pa je presegla polovico osnovnega kapitala.

Polzeli, ki se je že dlje časa spopadala s finančnimi težavami, je država v zadnjih letih pomagala večkrat. Najprej ji je novembra 2014 odobrila za milijon evrov državne pomoči, in sicer 500.000 evrov kratkoročnega posojila in državno poroštvo na 500.000 evrov posojila Delavske hranilnice.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije