TOČA

Ledene pomaranče tolkle kot granate

Največ škode v kočevski in črnomaljski občini. Požrtvovalni gasilci so se v neurju spet izkazali.
Fotografija: Peter Rade (PGD Radenci) z ledenim spominom na rušilno točo
Odpri galerijo
Peter Rade (PGD Radenci) z ledenim spominom na rušilno točo

PREDGRAD – Z neba so se proti zemlji več kot pol ure neusmiljeno valile ledene in bele pomaranče, za nameček so strehe, sadna drevja, poljščine in avtomobile klestili še poledeneli orehi, pomešani s prav takšnimi lešniki in fižolom.
Zlepa ne bodo pozabili tako velikih ledenih krogel.
Zlepa ne bodo pozabili tako velikih ledenih krogel.

Huda ura je udarila Poljansko dolino, najbolj pa Jelenjo vas, Predgrad, Kralje, Čeplje, Livold, Brezovico pri Predgradu pa tudi Dol v kočevski občini, podivjana narava je svoj bes kazala še naprej proti Prilesju in naseljih ob Kolpi, v črnomaljski občini, »kako velike in nenavadne oblike je bila toča," je razlagal tudi gospodar Pavle Majerle Kukin iz Jelenje vasi.

Jutro po torkovem neurju, ko se je po osemnajsti uri usul beli rafal, takšne razsežnosti neurja ne pomnijo niti najstarejši, je prebivalstvo v teh krajih dvignilo na noge. Vsi so poprijeli za delo, si pomagali. Po neprespani noči in nujni sanaciji razbitih streh, skozi katere je dež zalival številne objekte, so dan začeli z razkrivanjem razbite kritine in mrzličnim iskanjem nadomestne.


"Dedi, poglej skozi okno, k nam se, druga za drugo, bližajo rokometne žoge," je prihod belih krogel razglasil Pavlov vnuk.
"Iz Kočevja mi je prijatelj sporočil, 'Ivan, pripravite se, neurje je divjalo nad Velikim Laščami, Sodražico in Ribnico, nas je ravno oplazilo, oblaki pa bodo ledeno gmoto stresli nekje nad vami.' Imel je prav, toda časa, da bi kar koli ukrenili, razen da smo avtomobile umaknili na varno, ni bilo več," je bil potrt ob pogledu na zijajoče luknje na strehi cerkve sv. Sebastijana v Predgradu.


In ne le ta božja stavba, tudi zadružni oziroma kulturni dom ter predgrajski grad so utrpeli veliko škodo. Toče je padlo na tla toliko, da je prekrila vse zelene površine, topel dan pa v hipu spremenila v zimsko idilo. V Predgradu ni objekta, ki bi ostal cel. Poleg streh so najbolj vidne poškodbe na oknih in fasadah, toča je strgala lesene robove na gospodarskih poslopjih in obcestnih objektih. Koliko škode bo na preluknjani avtomobilski pločevini in šipah, bodo že v kratkem sporočili zavarovalniški cenilci. Ostrešja hiš so zalita, ponekod je voda mimo električnega omrežja v stenah prihajala celo v svetila. "Hvala bogu, da so ostale glave cele," se je slišalo iz gasilskih vrst.

"Znašli smo se v kaosu, vasi so še vedno brez elektrike. Sanacije smo se resda lotili takoj in pomagali pri odpravi škode, danes zjutraj je prišla še izdatna pomoč tovarišev iz drugih društev," je na izkazano solidarnost, ki je sicer osnovno poslanstvo gasilcev, še kako ponosen Ivan Kobe iz PGD Predgrad.


Gasilska zveza Kočevje je zaradi izrednih razmer svoj štab, kot razlaga njen tajnik Ivan Kalinić, začasno premaknila v Predgrad. Zvečer se je predgrajskim gasilcem, ki so takoj začeli odpravljati posledice ujme, pridružilo še dvajset pripadnikov iz drugih društev, včeraj dopoldne jih je bilo na terenu 60, prišli so z 18 vozili, v popoldanskih urah so svoje vrste še okrepili. "Po prvih ocenah je bilo poškodovanih med 100 in 150 objektov. Prednostno rešujemo poškodbe na stanovanjskih stavbah, sledijo še drugi objekti, predvsem gospodarska poslopja," je dodal Kalinić. Škodo, ki je v teh krajih ne pomnijo, popisujejo, kot rečeno, tudi že zavarovalnice. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije