Le na vikend in nikamor drugam!

Od jutri dovoljeni tudi neekipni športi na prostem. Po 14 dneh prvič brez žrtev zaradi koronavirusa.
Fotografija: Od jutri je dovoljeno balinanje, a le ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb. FOTO: MAVRIC PIVK
Odpri galerijo
Od jutri je dovoljeno balinanje, a le ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb. FOTO: MAVRIC PIVK

Očitno je, da so ukrepi za preprečitev širjenja novega koronavirusa (sars-CoV-2) le obrodili sadove, saj vlada počasi rahlja nekatere ukrepe. Od jutri se boste lahko vsi tisti, ki imate vikend oziroma njivo ali sadovnjak zunaj občine prebivanja, odpravili tudi tja. A boste morali izpolniti posebno izjavo (najdete jo na spletni strani ministrstva za notranje zadeve) in upoštevati določene pogoje. »V občini, v katero prihajate, še vedno ni dovoljeno dostopati do trgovin in drugih storitev, ki jih lahko opravljate v lastni občini,« je pojasnil notranji minister Aleš Hojs.
Največ okuženih je umrlo v Šmarju pri Jelšah. FOTO: Danilo Utenkar
Največ okuženih je umrlo v Šmarju pri Jelšah. FOTO: Danilo Utenkar

Prav tako je od jutri mogoče znotraj matičnih občin, seveda ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb, na prostem izvajati nekatere športne aktivnosti, kot so denimo balinanje, golf in tenis. Nikakor pa ne kolektivnih športov, kot so nogomet, košarka, rokomet. Hojs še poudarja, da ostajajo zaprti lokali, ki običajno delujejo ob takšnih igriščih.
V kratkem bi se lahko zagnale še nekatere storitvene dejavnosti, če bo seveda posebna strokovna skupina ministrstva za zdravje ocenila, da trenutna slika glede števila okuženih in hospitaliziranih zaradi sars-CoV-2 to omogoča. Med prvimi bi lahko bili vulkanizerji, avtopralnice, avtomehaniki in trgovine z gradbenim materialom.


Po besedah Jelka Kacina, govorca vlade za covid-19, pa razmišljajo tudi o frizerskih salonih: »Kar zadeva frizerje in predvsem frizerke, predvsem za en del populacije gre, ki si želi, če rečem v šali, na neki način sanirati narastke, razmišljamo tudi o tem in verjamem, da bomo v nekaj dneh poskrbeli, da to ne bo več delo na domu, ampak da se bo to znalo organizirati tudi drugače.«


Prvič po 30. marcu v sredo ni bilo smrtnih žrtev covida-19. Zmanjšalo se je tudi število bolnikov na intenzivnih oddelkih, število hospitaliziranih je bilo primerljivo z minulimi dnevi. Zabeležili so 21 dodatnih okužb, skupno število okuženih se je tako povzpelo na 1269. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje jih je od skupno 61 smrtnih žrtev zaradi covida-19 največ odpadlo na občino Šmarje pri Jelšah (24), sledijo Metlika (11) in Ljubljana ter Ljutomer (obe po 4). Tri smrti so zabeležili v Horjulu, po dve v Brezovici in Domžalah, v sedmih občinah (Celje, Kranj, Maribor, Naklo, Piran, Škofljica in Žirovnica) pa po eno. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije