TURISTI

Latino ljubimci porabijo 76 evrov na dan

Turisti so vse bolj razvajeni, njihove želje se ves čas spreminjajo. Rusi so najboljši potrošniki, Nemci ne marajo presenečenj.
Fotografija: Gostje so vse bolj zahtevni. FOTOGRAFIJI: Guliver/ Getty Images
Odpri galerijo
Gostje so vse bolj zahtevni. FOTOGRAFIJI: Guliver/ Getty Images

LJUBLJANA – Vse se spreminja, tudi želje in zahteve gostov, ki niti dve sezoni niso enake. Če spremembe ne izzove njihov vsakdan, za to poskrbi konkurenca v turizmu, ki nenehno skrbi za dodatne ponudbe, popuste, atrakcije, s katerimi bi radi pritegnili čim več gostov, jim ugodili in jih nase pritegnili za mnoga leta, ki prihajajo. A to je včasih misija nemogoče, turisti so, se zdi, vse bolj zahtevnejši, vse bolj razvajeni. Turizem cveti, gostov je vse več in tudi zato jih je morda vse težje dobro poznati.
Nemci ne marajo presenečenj, radi vedo, kaj jih čaka.
Nemci ne marajo presenečenj, radi vedo, kaj jih čaka.

A ni nemogoče. Rusi spadajo med najboljše potrošnike, naši sosedje pravijo, da lahko na dan zapravijo tudi več kot 120 evrov, čeprav jih danes več ni tako lahko opaziti že od daleč kot v 90. letih prejšnjega stoletja. Danes so bolj uglajeni, še vedno imajo radi zabavo, brez težav zapravljajo, jedo najboljše jedi in pijejo najboljša vina.

Lani jih je na Jadran prišlo okoli 135.000. Italijani še vedno veljajo za latino ljubimce, so tipični Sredozemci, glasni in urejeni, naj bo jutro ali večer. Na počitnice zunaj domovine gredo radi v Španijo in na Hrvaško. Dlje se že pritožujejo nad cenami, zlasti v restavracijah, na dan zapravijo 76 evrov, evro več kot Nemci.

Ti, ki veljajo za najbolj priljubljene hrvaške goste, ne marajo presenečenj, radi vedo, kaj jih čaka tam, kjer bodo počitnikovali, zato apartma navadno rezervirajo že pozimi, z denarjem ne razmetavajo. Ne pojedo vseh obrokov v restavraciji, radi kupujejo v trgovinah in jedo na plaži, a za njimi ne ostane niti papirček.

Na Čehe, ki so se med prvimi po vojni začeli vračati na Hrvaško, so naši sosedje gledali zviška, saj so radi vse prinesli s sabo, od piva do jajc, v restavraciji pa so ves večer presedeli ob steklenici mineralne vode. A zdaj ni več tako, postali so cenjeni gostje, samo lani jih je bilo pri naših sosedih 800.000, na dan porabijo 71 evrov.

Čeprav je bilo lani na Hrvaškem skoraj četrt milijonov Kitajcev, so jim ti še vedno uganka. Le redko se dvakrat vrnejo v isti kraj, radi imajo skupinska popotovanja, med katerimi obiščejo več destinacij, po ogledu pa se zapodijo v trgovine. Bolj kot za spominke zapravljajo za oblačila in modne dodatke, parfume, kozmetiko. Dobro je vedeti, da v restavracijah radi pijejo mlačno vodo in da jih mora v hotelski sobi čakati vse za pripravo čaja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije