PO POŽARU

Kdo so skrivnostni Nigerijci s pogorelega odpada? (FOTO)

Inšpekcijski nadzor na Cesti dveh cesarjev poteka že več let, odkrili že številne nepravilnosti.
Fotografija: V soboto je zagorelo na opuščenem avtoodpadu na Cesti dveh cesarjev. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
V soboto je zagorelo na opuščenem avtoodpadu na Cesti dveh cesarjev. FOTO: Marko Feist

Inšpekcija za okolje in naravo inšpektorata za okolje in prostor je danes zjutraj opravila izredni nadzor po požaru na zapuščenem odlagališču odpadkov na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani. Kot so pojasnili, bodo količine zgorelih in nezgorelih odpadkov znane do konca tedna. Gre za lokacijo, kjer že več let poteka inšpekcijski postopek.

Pri inšpektoratu so za javnost pojasnili, da je bilo leta 2016 ugotovljeno, da se na ograjeni in zaklenjeni lokaciji ob Cesti dveh cesarjev na neutrjenem zemljišču zbirajo, odlagajo in obdelujejo različne vrste odpadkov. Takrat je bilo ocenjeno, da gre za približno 100.000 kubičnih metrov odpadkov, predvsem odpadnih delov avtomobilov, gradbenega materiala, lesa in izolacijskega materiala.

Brez dovoljenj

Ugotovili so, da zavezanec, ki je odlagal in obdeloval odpadke, ni imel ustreznega okoljevarstvenega dovoljenja in ni vpisan v evidenco zbiralcev odpadkov, prav tako ni lastnik zemljišča in za njegovo uporabo nima soglasja lastnikov zemljišč. Inšpektor je takrat povzročitelju odpadkov izdal odločbo, s katero mu je prepovedal nadaljnje odlaganje in predelavo odpadkov ter mu obenem naložil, da mora z lokacije odstraniti vse odpadke. Ker tega ni storil, je inšpektor uvedel izvršilni postopek.

Inšpektor je za prisilitev izvršitve odločbe izdal tudi tri sklepe o denarni kazni, vsakič po 10.000 evrov, zaradi prekrškovnih postopkov pa je zavezancu naložil tudi dve globi po 550 evrov. A ta denarnih kazni ni poravnal.

Skrivnostni Nigerijci

Leta 2017 je inšpekcija za okolje in prostor zaradi suma storitve kaznivega dejanja podala predlog za kazensko ovadbo. Naslednje leto so na podlagi odredbe okrožnega sodišča v Ljubljani okoljska inšpekcija, policisti, kriminalisti in priče opravili skupni nadzor ograjenega zemljišča in ugotovili, da so na lokaciji še vedno odpadki, vozila so izrabljena, neznane osebe pa so jih pripeljale tja iz Avstrije. Odvzeti so bili tudi vzorci vode in zemljine.

Leta 2018 je okoljski inšpektor večkrat poskušal opraviti inšpekcijski nadzor na tej lokaciji, a so bila vrata na lokacijo vedno zaprta s ključavnico, dela pa se niso izvajala. Inšpektor je opravil popis vozil zunaj ograde in zaslišanje lastnikov teh vozil. Med postopkom je zavezanec izjavil, da na lokaciji občasno delajo Nigerijci, ki jih ne pozna. Ti da uničijo ključavnico na vratih ograje na lokaciji in pripravijo pošiljke za Nigerijo, nato pa na vrata namestijo novo.

Dva ogleda lokacije so opravili tudi aprila lani. Med prvim so ugotovili, da zavezanec z lokacije znotraj ograde še ni odstranil vseh odpadkov, kot mu je bilo naloženo leta 2016. Dela se v času pregleda na lokaciji niso izvajala, stranka pa ni imela ključa od ključavnice za vstop na lokacijo skozi ograjo.

Drugi ogled je dan kasneje potekal ob prisotnosti ljubljanskih policistov in zavezanca. Tudi takrat se dela niso izvajala, vrata ograje so bila še vedno zaklenjena. Pristojnim organom je uspelo vstopiti preko neograjene točke. Poleg ogromnih količin odpadkov so našli tudi večje število delovne opreme in več embalaže hrane in pijače ter več luči, za katere je zavezanec zatrdil, da ne delujejo, saj naj bi bila elektrika za lokacijo odklopljena.

Povzročal veliko škodo

Konec lanskega in na začetku letošnjega leta so bili na lokaciji ponovno inšpekcijski pregledi. Pred zaklenjenimi vrati so bili kupi kosovnim odpadkom podobnih odpadkov, mogoče je bilo tudi opaziti, da se objekti na lokaciji podirajo. Ker se je izkazalo, da v tem primeru ne gre zgolj za problematiko ravnanja z odpadki, temveč tudi za delo na črno in brez ustreznih delovnih pogojev, je inšpekcija leta 2019 o tem obvestila ministrstvo za javno upravo (inšpekcijski svet ministrstva za javno upravo) in Mestno občino Ljubljana (MOL).

Obveščeno je bilo tudi okoljsko ministrstvo, saj je inšpekcija pridobila informacije, da je bila zoper zavezanca letos vložena obtožnica, ker je zbiral in predeloval odpadke tako, da je povzročil dejansko škodo kakovosti zemlje, vode, živalim in rastlinam, so pojasnili pri inšpektoratu za okolje in prostor.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije