Predstavitvena informacija

Krožnik Kuhar škrat Bolfenk Mariborčane popeljal v finale

Na drugem predtekmovanju za Tuševo zvezdico, ki je bilo v Mariboru, sta slavili ekipi Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor s krožnikom Kuhar škrat Bolfenk ter Srednje gostinske in turistične šole Radovljica s krožnikom Cvetje v jeseni.
Fotografija: Zmagovalni krožnik FOTO: Peter Irman
Odpri galerijo
Zmagovalni krožnik FOTO: Peter Irman

Nekoč je v objemu Pohorja živel škrat Bolfenk, ki je bil velik gurman. Za njegovo kuho je skrbel kuhar Olbič, toda nekega dne je brez besed odšel in za sabo pustil samo svojo kuharsko knjigo, ki je vsebovala tradicionalne štajerske jedi. Po številnih neuspešnih poskusih kuhanja in dveh tednih stradanja se je Bolfenk odločil, da se odpravi k svoji babici po pravi kuharski nasvet. Babica mu je na pomoč lahko priskočila samo z dvema sestavinama, krompirjem in koruzno moko. Vso pot do doma je tuhtal, kaj bi lahko naredil, saj o kuhanju ni imel pojma. Toda sčasoma mu je  vendarle uspelo …
Tako so dijaki mariborske Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem uvodoma predstavili svoj zmagovalni krožnik škrata Bolfenka, ki je bil na mizi zares videti slastno, in ni čudno, da je navdušil tudi sicer strogo ocenjevalno žirijo. Nič manj mamljiv in izpod rok dijakov izjemen je bil krožnik Cvetje v jeseni, ki so ga pripravili srednješolci gostinske in turistične šole v Radovljici.
Drugouvrščeni krožnik FOTO: Peter Irman
Drugouvrščeni krožnik FOTO: Peter Irman

Že peta sezona odličnega Tuševega projekta
Obe ekipi sta se tako uvrstili v veliki finale za Tuševo zvezdico, ki bo med osmimi ekipami, te pa se bodo predstavile z lokalno kulinarično zgodbo: kuhar in pomočnik kuharja bosta jedi pripravila, natakar bo jed postregel, turistični vodnik pa predstavil z lokalno zgodbo. V finalu – ta bo aprila – bo Tuševa zvezdica postala ena od dveh najboljših ekip. Kot je razložil predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije ter strokovni vodja tekmovanja Tomaž Vozelj, se bosta ekipi v finalu pomerili v pripravi in predstavitvi regijsko obarvane restavracijske sladice.

Vsi udeleženci 2. predtekmovanja Tuševe zvezdice FOTO: Peter Irman
Vsi udeleženci 2. predtekmovanja Tuševe zvezdice FOTO: Peter Irman

Letos je tako že peta sezona sicer odlično sprejetega in prepoznanega kulinaričnega projekta Tuševa zvezdica, ki ga organizira slovenski trgovec Tuš v sodelovanju z Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Mladi srednjih in višjih gostinskih šol se predstavljajo širši javnosti, prihodnjim delodajalcem in kolegom iz stroke, kar je tudi velika spodbuda pri njihovih nadaljnjih korakih v poklicni svet.

Marca bo dišalo v Ljubljani
Pred finalom ekipe tekmujejo na treh predtekmovanjih. Prvo je bilo sredi januarja na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje, na tokratnem drugem so se, kot rečeno, pomerili v Mariboru, tretje pa bo 13. marca na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani. Strokovni ekipi, ki ocenjuje nadobudne dijake in študente, so se pridružili tudi znani slovenski kulinarični mojstri, ki so pokazali veliko zanimanja za mlade kulinarične talente. Strokovna ocenjevalna ekipa pod vodstvom Tomaža Vozlja, predsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, pa je tudi letos prepričana, da bodo inovativne jedi z lokalnim pridihom slovenskih kulinaričnih zgodb spet v slast in občudovanje vsem udeležencem in gostom tekmovanja.







Ocenjevalna komisija kuharskega dela FOTO: Peter Irman
Ocenjevalna komisija kuharskega dela FOTO: Peter Irman

www.tus.si

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije