Krkoviču še 25 tisočakov

Odškodnina za primer Patria. Kriva obsodba in neupravičen zapor.
Fotografija: Tone Krkovič je iztožil desetino zahtevane odškodnine. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Tone Krkovič je iztožil desetino zahtevane odškodnine. FOTO: Blaž Samec

Skupaj 60.615 evrov je po mnenju ljubljanskega okrožnega sodišča primerna odškodnina za Antona Krkoviča za 294 dni neutemeljenega prestajanja zaporne kazni po neupravičeni obsodbi v primeru Patria. Potem ko mu je sodišče junija lani prisodilo 35.280 evrov, mu je zdaj dosodilo še 25.335 evrov z zakonitimi zamudnimi obrestmi od septembra 2017.
Upokojeni brigadir in nekdanji poveljnik specialne brigade Moris je bil v postopku Patria obsojen skupaj s prokuristom podjetja Rotis Ivanom Črnkovičem in prvakom SDS Janezom Janšo, zadeva pa je po razveljavitvi obsodilne sodbe na ustavnem sodišču zastarala.

Krkovič je s tožbo od države terjal 601.000 evrov kot povračilo škode zaradi »neupravičenega in nezakonito vodenega kazenskega postopka« ter neutemeljenega odvzema prostosti, ki je trajal od 4. julija 2014 do 23. aprila 2015. Potem ko je državno odvetništvo delno pripoznalo njegov zahtevek, in sicer v višini 35.280 evrov, mu jih je sodišče junija lani z delno sodbo tudi prisodilo in jih je že dobil. Država se je namreč strinjala, da mu pripada odškodnina za čas, ki ga je prebil v zaporu, nikakor pa ne za potek kazenskega postopka; Krkovič namreč trdi, da je bil ta naklepno politično motiviran in da se je odvijal v obliki »grozljive zlorabe sodne veje oblasti«. Pri tem se sklicuje na domnevno izjavo vrhovnega sodnika Branka Masleše, češ da je treba »Janšo sf ...«, ter višjega sodnika Milana Štruklja svojemu avtomehaniku, češ da je bila obsodba Krkoviča po »komandi z vrha«. A zaslišanje avtomehanika teh navedb ni potrdilo.


Ker Krkovič ni dokazal izjav, ki jih pripisuje Štruklju in Masleši, je posledično neutemeljen tudi njegov očitek, da je šlo pri kazenskem postopku za namerno politično zlorabo sodne veje oblasti, nepremoženjska škoda pa je po mnenju sodišča posledica izključno krive obsodbe in neupravičenega prestajanja kazni zapora. Glede na mnenje psihiatra in ob upoštevanju, da je Krkovič splošno znan v javnosti, mu je kot primeren denarni obliž prisodilo 25.334 evrov. Sodba še ni pravnomočna.
Krkovičev soobdolženec Črnkovič je v predhodnem postopku zahteval dobrih 13,4 milijona evrov za 184 dni zapora in poslovno škodo, a se je na koncu z državo poravnal za 63 tisočakov. Janša, ki je bil zaprt 176 dni, zahteva 901.119 evrov od države, štirih sodnikov in sodnic, ki so sodelovali v postopku Patria, ter avtorice obtožnega predloga. Dosegel je, da se je pravda z ljubljanskega sodišča zaradi videza nepristranskosti preselila na celjsko. Sojenje se še ni začelo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije