NEZASLIŠANO

Bodo Krisovi starši morali plačati davek od zbrane pomoči?

Ker društvo Palčica Pomagalčica, prek katerega se je zbirala denarna pomoč, nima statusa humanitarne organizacije, so mogoče komplikacije. 
Fotografija: Brez materine in očetove pomoči ne bi mogel živeti. FOTO: Moni Černe
Odpri galerijo
Brez materine in očetove pomoči ne bi mogel živeti. FOTO: Moni Černe

LJUBLJANA – Društvo Palčica Pomagalčica, ki je zbiralo denarno pomoč, ki so jo darovali srčni Slovenci, nima statusa humanitarne organizacije, poroča spletni portal delo.si.

To pomeni, da bi moralo društvo od prejetega zneska odvesti dohodnino, prejemniki, torej Kris in njegovi starši, pa bi morali plačati davek od prejetega zneska. Kot navajajo na omenjeni spletni strani, bi bilo tega davka kar za 950.000 evrov, s tem pa denarja za tako želeno zdravilo ne bi bilo dovolj. Državi bi torej od zbranih 3,8 milijona evrov pripadlo kar 1,9 milijona evrov (dohodnina od društva Palčica Pomagalčica in davek od Krisove družine). 

Obstaja rešitev

Kot so pojasnili novinarji Dela, pa obstaja rešitev za nastalo situacijo. Društvo Palčica Pomagalčica mora denar nakazati enemu izmed društev, ki ima urejen status humanitarne organizacije, ta pa ga lahko potem, ne da je treba plačati davek, nakaže naprej Krisovi družini. Tudi njim davka ne bo treba plačati, če ga dobijo nakazanega od humanitarne organizacije. Ali je ta rešitev zakonita in ali to res pomeni, da ne društvu ne družini ne bo treba plačati dohodnine od zbranega denarja, še preverjamo pri Fursu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije