GRAFITI

Kranjski grafitar spet nad Mestno hišo

Objavljeno 12. september 2018 21.58 | Posodobljeno 12. september 2018 21.58 | Piše: Špela Ankele

To poletje je bila fasada pomembnega arhitekturnega spomenika počečkana kar dvakrat.

Nedavno je tam vzniknil nov napis, meščani pa so hitro opazili, da so bile podobne črke na tej steni že v preteklosti. FOTOgrafiji: Špela Ankele
KRANJ –  Grafiti so lahko mestu v ponos, iz posrečeno umeščenih se lahko naredi odmevna turistična zgodba. Nekatere grafit(arj)e lahko uvrstimo v poglavje umetnosti, vendar vanj zagotovo ne spadajo tista sporočila, ki se vse pogosteje pojavljajo na fasadi kranjske Mestne hiše.
image
Nedavno je tam vzniknil nov napis, meščani pa so hitro opazili, da so bile podobne črke na tej steni že v preteklosti. FOTOgrafiji: Špela Ankele

Na stavbi, ki sega na začetek 16. stoletja, so se to poletje (prostaški) grafiti pojavili kar dvakrat. Kranjčane kracanje po starodavnem poslopju moti, v Gorenjskem muzeju, ki upravlja Mestno hišo, pa rešitve iz začaranega kroga zidnih kracarij ne vidijo.

4
grafite je načečkal samo letos.

»Stena Mestne hiše je za grafitarje privlačna ves čas. Letos je bila popisana že štirikrat, lani vsaj trikrat. Grafite odstranimo, kolikor je mogoče. Stroške odstranjevanja krije zavarovalnica. Komu je ta stena tako všeč za grafitanje, ne moremo ugotoviti, saj se to dogaja ponoči,« je težavo, ki se markantne hiše sredi Kranja kot klop drži zadnjih nekaj let, opisala Marjana Žibert, direktorica Gorenjskega muzeja.

Dodala je, da razmišljajo o zaščiti stene: »Za obnovo njene fasade smo pridobili kulturnovarstvene pogoje, kdaj pa bo imela Mestna občina Kranj sredstva za obnovo, žal ne vem. Po obnovi fasade se stena lahko premaže s protigrafitno zaščito, vendar pri tako starih stavbah obstaja nevarnost, da zid ne bo dihal. Tako nam zaenkrat ostane le možnost, da steno čistimo.« Kot je znano, čiščenje in barvanje stene vsakokrat staneta od 200 do 300 evrov.

Zakaj že je treba uničevati več sto let star arhitekturni spomenik?

Tako kot mnogi Kranjčani, ki jih grafitiranje starodavne stavbe močno moti, tudi direktorica Gorenjskega muzeja meni, da je početje grafitarjev »skrajno neprimerno. Te osebe nimajo nikakršnega odnosa do tuje lastnine. Da je stavba pomembna za našo zgodovino in je naša dediščina, se jim zdi še najmanj pomembno.«

No, morda bi se vandalu zdeli pomembni tisti podatki, ki so zapisani v zakonih. Zakon o javnem redu in miru za kracanje po tujih stenah predvideva nekaj več kot 200 evrov globe, za poškodovanje stvari, ki so posebnega kulturnega pomena, pa je predvidena bistveno višja kazen.

image
Tole je grafitar poleti sporočal Kranjčanom.

Zaradi nenehnega grafitiranja in odstranjevanja čečkarij je zid Mestne hiše že močno poškodovan in mestu prav nič v ponos. Grafiti ne bi smeli biti v ponos niti (za zdaj še neznanemu) vandalu, kajti z največjo lahkoto bi si našel primernejše platno za sporočanje tako globokih misli, kot je zadnja o jahtah in krompirju, ali pa predzadnja, ki je omenjala žep in ženske spolne organe. Zakaj že je treba uničevati več sto let star arhitekturni spomenik? 
Deli s prijatelji