NAJBOLJŠE

Kraljevska penina je iz malvazije

Na Festivalu penin so obiskovalci okušali sto vzorcev. Članice društva Rosa Klementina v kostumih z začetka prejšnjega stoletja.
Fotografija: Za slovesno vzdušje so poskrbele članice društva Rosa Klementina v kostumih z začetka prejšnjega stoletja, ko je bil zgrajen hotel Palace. FOTO: Janez Kočar
Odpri galerijo
Za slovesno vzdušje so poskrbele članice društva Rosa Klementina v kostumih z začetka prejšnjega stoletja, ko je bil zgrajen hotel Palace. FOTO: Janez Kočar

PORTOROŽ – Pred silvestrovim je penina tekla v potokih v Portorožu, kjer so pripravili 7. Festival penin. Izbrane mehurčke je v očarljivem mondenem ambientu Kristalne dvorane Hotela Kempinski Palace po navedbah organizatorja okušalo okoli 800 njihovih ljubiteljev. Ker je dogodek v parku hotela dodatno obogatil koncert odličnih tenoristov iz tria Eroika Aromatika, so mnogi nazdravljali s penino tudi na tamkajšnji božično-novoletni tržnici in po celotnem Portorožu.

Točili so več kot 100 izbranih penin iz 33 kleti. FOTO: Janez Kočar
Točili so več kot 100 izbranih penin iz 33 kleti. FOTO: Janez Kočar
Za slovesno vzdušje so poskrbele vinske kraljice in člani društva Rosa Klementina, ki so se v kostumih z začetka prejšnjega stoletja, ko je bil zgrajen hotel Palace, sprehajali med udeleženci.


Organizatorji so festival nadgradili z vrhunsko kulinarično izkušnjo, s posebno vstopnico Gourmet so se lahko ljubitelji izbranih okusov, seveda z doplačilom, udeležili gala večerje v najprestižnejši hotelski restavraciji Sophia, kjer je kuharski mojster Daniel Pause pripravil štirihodni meni, ob vsakem hodu so postregli še kozarec izbrane penine.

...
...
Turistično združenje Portorož festival pripravlja v sodelovanju s predsednico Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič in Hotelom Kempinski Palace. Direktor združenja mag. Igor Novel je poudaril, da penine prinašajo v Portorož prestiž, hkrati pa bogatijo njegovo zimsko ponudbo. Zanimanje za festival je vsako leto večje, obiskovalci so lahko okusili več kot 100 vzorcev izbranih penin in šampanjcev iz 33 kleti. Sodelovalo je 25 slovenskih peničarjev iz vseh treh vinorodnih dežel pa tudi iz Italije, Avstrije in Hrvaške. Seveda se je predstavil tudi ekskluzivni francoski proizvajalec šampanjca Champagne Taittinger.

Za naziv naj penina Portorož 2018 se je potegovalo 15 peničarjev, ki so na tekmovanje prijavili kar 43 vzorcev penine – 24 belih, 13 rosè in 6 rdečih. Ocenjevala jih je strokovna komisija šestih degustatorjev: predsednik dr. Mojmir Wondra, Alojz Filipič, Janez Istenič, Liliana Savioli, Majda Brdnik in Marko Benčina. V kategoriji rdečih penin je slavil capris refošk, v kategoriji rosè penin je komisijo najbolj prepričala zlata radgonska penina, v kategoriji belih penin in hkrati absolutna zmagovalka pa je s kar 91 točkami od sto postala br’stovska penina letnik 2010, pridelana iz malvazije v vinski kleti Rebula.

Pri Vinarstvu Rebula so takole ponosno točili zmagovalno br’stovsko penino letnik 2010. FOTO: Janez Kočar
Pri Vinarstvu Rebula so takole ponosno točili zmagovalno br’stovsko penino letnik 2010. FOTO: Janez Kočar
»Izbor penin na tekmovanju je bil odličen, še posebno pa sem vesela za zmagovalca, ki na festivalu sodeluje od začetka. Pred sedmimi leti je bil portoroški Festival penin prvi tovrstni v Sloveniji. Predstavljamo le izbrana peneča se vina, a ta potrebujejo družbo dobrih ljudi in pravo okolje,« je povedala Ingrid Mahnič.

Zmagovalne mehurčke so v veličastnem parku pred hotelom razglasili slovenski vitezi vina skupaj z županom občine Piran Đeniem Zadkovićem in vinsko kraljico slovenske Istre Julijo Jogan.

Izdali so katalog festivala, v katerem so predstavili nekaj še vse premalo znanih dejstev o peninah. Zapisali so, da legenda pravi, da naj bi benediktinski menih Dom Pierre Pérignon (1638–1715) po naključju iznašel vino z mehurčki, in še danes se najslavnejši šampanjec imenuje po njem. Kljub vsemu so francoski benediktinci penino po vsej verjetnosti poznali že veliko prej, omenja se celo letnica 1531. V prvih receptih je zapisano, kdaj je treba trgati grozdje, določen je čas maceracije grozdja ter kako in koliko časa mora vino fermentirati v steklenici. Te osnove se do danes skorajda niso spremenile. 

Nazdravljanje z letošnjo zmagovalno penino Foto: Ivan Pisar Vanč
Nazdravljanje z letošnjo zmagovalno penino Foto: Ivan Pisar Vanč

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije