PANIKA ZARADI KORONAVIRUSA

Kradejo kot srake?! Zaposleni morajo menda ob odhodu celo kazati torbe

Nenavadno hitro se porabljajo maske in razkužila, zaradi česar naj bi varnostniki kukali tudi v torbe zaposlenih.
Fotografija: UKC Ljubljana FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
UKC Ljubljana FOTO: Matej Družnik, Delo

Nekateri zaposleni v KC Ljubljana naj bi s seboj iz službe odnašali stvari, ki niso njihove. Poleg mask, ki so v zadnjih dneh postale vroča roba, ko se kot ogenj tudi po srednji Evropi širi koronavirus, naj bi se nenavadno hitro porabljala tudi razkužila. Ker mask praktično ni več moč kupiti ('vojni dobičkarji' jih sicer prek raznih portalov prodajajo za mastne denarce, kar bi vsekakor lahko raziskala finančna uprava), v trgovinah pa police z razkužili pogosto samevajo, naj bi se nekateri obiskovalci ljubljanskega kliničnega centra in tudi zaposleni očitno odločili za samopostrežbo. A to ni trajalo dolgo: že včeraj smo poročali, da maske niso več prosto na voljo obiskovalcem, poostren pa naj bi bil tudi nadzor nad zaposlenimi. Tako naj bi po novem na nevrološki kliniki zaposlene ob izhodu celo pregledal varnostnik oziroma jim kukal v torbe. »Če ne privolijo v pregled, lahko pokličejo policijo,« ste nam sporočili.



Zadevo smo preverili pri službi za odnose z javnostjo pri KC Ljubljana. »Zaznana je bila povečana poraba zaščitnih mask (in deloma razkužil), predvsem na vstopnih točkah na oddelke in v posamezne stavbe bolnišnice, kjer je bila tovrstna oprema na voljo v večjih paketih. Da bi porabo prilagodili resničnim potrebam, je bilo dogovorjeno, da zaščitne maske (po en kos) ob utemeljeni potrebi izdaja informator oziroma pristojna oseba in da ne bodo več povsem prosto dostopne v embalaži (paketih), kot je bila dosedanja praksa v bolnišnici. Varnostna služba je bila dodatno opozorjena, naj dosledno opozarja na primerno uporabo zaščitne opreme,« nam je odgovoril Jure Brankovič, ki je v UKC Ljubljana pristojen za odnose z javnostjo. Vprašanja o tem, ali varnostniki pregledujejo tudi torbe zaposlenih, je namerno ali pa nenamerno spregledal, zato smo mu jih posredovali še enkrat. Dopisovanje je šlo takole:


Novinar: Hvala za vaš hiter odziv, vendar v njem odgovarjate zgolj na zadnje vprašanje, medtem ko predhodna ostajajo neodgovorjena. Zato vam jih zastavljam še enkrat:

– ali zgornji zapis o pregledovanju zaposlenih ob izhodih drži?
– če drži, na kateri oddelkih vse se pregleduje zaposlene?
– ali je bil kateri od zaposlenih (moški spol uporabljam za moške in ženske) v zadnjem mesecu zasačen pri odnašanju stvari? Če je, koliko in kakšne ukrepe ste sprejeli zoper njega?

KC Ljubljana: Varnostniki opravljajo stalno naloge skladno s pooblastili. To velja za vse osebe (tudi obiskovalce) in vse stavbe UKC Ljubljana. 

Novinar: Torej ne drži, da je bilo pregledovanje stvari zaposlenih v zadnjih dneh varnostnikom še posebej naročeno? Govorim samo o zaposlenih, ne o obiskovalcih.

KC Ljubljana: Varnostna služba je bila dodatno opozorjena, naj dosledno opozarja na primerno uporabo zaščitne opreme.


Kaj torej lahko razumemo iz zgornjih odgovorov? Vsekakor, da je varnostna služba v UKC Ljubljana dobila navodila o doslednem nadzoru tudi zaposlenih in da pregledovanja torb zaposlenih ob zapuščanju službenih prostorov ne zanikajo.

Tako so razkužilo zavarovali menda na Golniku. FOTO: bralec
Tako so razkužilo zavarovali menda na Golniku. FOTO: bralec

Morebitno odnašanje stvari iz bolnišnic iz javnih zavodov se trudijo preprečiti tudi drugje. V roke nam je prišla fotografija, ki je nastala menda na Golniku. Tam so razkužilo zavarovali kar s kletko in ključavnico.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije