KRŠENJE ZAKONA

Slaba novica za Pivčevo, uvedli so preiskavo

Ne gre za osamljen primer, pod drobnogledom še več oseb in dogodkov.
Fotografija: Aleksandra Pivec po seji sveta stranke Desus. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Aleksandra Pivec po seji sveta stranke Desus. FOTO: Jure Eržen, Delo

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je potrdila resen sum kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v zvezi s spornimi gostovanji kmetijske ministrice Aleksandre Pivec in uvedla preiskavo. KPK poroča, da so preiskavo razširili na več oseb in več dogodkov.

Pivčeva se je z očitki javnosti soočila zaradi svojih junijskih gostovanj in plačila nočitev na Krasu in v Izoli, kjer je prepletala službene obveznosti z zasebnim življenjem. Očitke je sicer zanikala in zagotovila, da nikoli ni in ne bo izkoriščala položaja ministrice za koristi sebe ali svojih bližnjih. Poudarila je, da nikoli od nikogar ne bo sprejela ničesar.

Vendar pa njeno ravnanje očitno ni zmotilo le opozicije, del katere je zahteval tudi odstop Pivčeve s položaja kmetijske ministrice, pač pa tudi del njene stranke, na čelu s poslansko skupino. Svet stranke je Pivčevi v torek zato izglasoval nezaupnico, a za zdaj ostaja predsednica Desusa, saj želijo razčistiti nejasnosti ob glasovanju o njeni razrešitvi.

Predsednik KPK Robert Šumi je še opomnil, da ne gre za osamljen primer oz. da so v zadnjem času prejeli še nekatere druge prijave, ki kažejo na sum kršitev identičnih določb zakona o integriteti. O tem, za sume kršitve katerih členov gre, predsednik KPK ni želel govoriti, saj obravnavane osebe o uvedbi preiskave še niso bile obveščene. Šele ko dobijo potrdilo in je izkazano, da je bila obravnavana oseba obveščena, bo mogoče tudi povedati, za koga gre in na sume katerih kršitev se bo komisija osredotočila.

Potrdil je, da gre za fizične osebe, ni pa želel razkriti njihovega števila. Z njimi pa v fazi predhodnega preizkusa še niso opravljali pogovorov, so pa v njem že sodelovali z drugimi pristojnimi organi. Prav tako Šumi ni želel ugibati, koliko časa bi lahko preiskava trajala, je pa potrdil, da je obravnava prednostna.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije