V ŽIVO

Koronavirus v Sloveniji: že danes konec omejitve gibanja na občine?

Vlada rahlja ukrepe, kaj vse se spreminja, pa spodaj.
Fotografija: Jelko Kacin. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Jelko Kacin. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Vlada je sporočila nove podatke o koronavirusni bolezni pri nas. Poleg stalnega vladnega govornika Jelka Kacina so na novinarski konferenci spregovorili še predsednik Komisije RS za medicinsko etiko Božidar Voljč, državna koordinatorka skupine za paliativno oskrbo pri ministrstvu za zdravje Mateja Lopuh in predstojnik Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino UKC Ljubljana Marko Noč.

Dogajanje spremljamo v živo:

14.34 Iz osrednjeslovenske statistične regije prihaja 410 okuženih z novim koronavirusom, 299 iz savinjske, 173 iz pomurske, 147 iz jugovzhodne Slovenije, 119 iz podravske, 84 iz gorenjske, 51 iz koroške, po 31 iz primorsko-notranjske in zasavske, 24 iz obalno-kraške, 22 iz goriške ter 13 iz posavske regije. Dvanajst obolelih je tujih državljanov, poroča STA.

13.22 V UKC Maribor imajo 26 covid-19 bolnikov, 9 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Iz objavljenega grafa je razvidno, da je ena od treh včeraj pokojnih oseb s covid-19 umrla v UKC Maribor.



12.40 V UKC Ljubljana imajo 30 pacientov s covid-19. Od tega je na intenzivnem zdravljenju 12 oseb, devet je intubiranih.

11.56 Odpiranje cerkev. V cerkvah blagoslovljene vode ne bo, izpovedi ne bo v takšni obliki, kot je bila nekoč, saj so kabine neprimerne v času epidemije. Kacin pravi, da so navodila po njegovem osebnem mnenju pravočasna in podrobna in da se dosledno spoštujejo vsi ukrepi, sprejeti za zajezitev epidemije.

Konec omejitve gibanja na občine?

11.51 Kdaj odprava omejitve gibanja na občine? Kacin pojasnjuje, da so možne tudi postopne variante, v smislu rahljanja ukrepov na dovoljeno gibanje znotraj upravne enote, regije ali kaj podobnega. Za katero od teh možnosti se bo odločila vlada,  ne more prejudicirati. Priznava pa, da že dneve poteka intenzivna razprava. Ali se bodo odločili, da se to stori danes, takoj po praznikih ali po 11. maju, ne ve: »Če bo treba, vas bomo o tem seznanili.« Potrudili se bodo čim bolj upoštevati epidemiološko sliko in pri tem skušali odgovoriti na pričakovanja ljudi.

11.47 Vlada sprejela sklep o ponovnem odprtju knjižnic, galerij in podobno. Kakšni bodo protokoli? Kacin odgovarja, da ne želi biti aroganten, a so knjižnice imele časa dovolj, da se pripravijo na to, da bodo spet odprte.

Sicer pa Kacin (gre za njegovo osebno mnenje) pravi, da je treba poskrbeti za varnost zaposlenih in obiskovalcev: maska in meter in pol razdalje med ljudmi. Menda njegove obleke po nošenju visijo tri ali štiri dni na zraku – tako si predstavlja, da je treba tudi knjigo pustiti, da 'odleži', da virus, če je na njej, 'usahne'. Kacin meni, da je treba poskrbeti, da knjiga ne gre takoj naprej, da se očisti, dezinficira ... Pričakuje, da čitalnice še ne bodo takoj na voljo, ampak ko bodo vsi ukrepi pripravljeni. Sicer pa obstajajo splošna navodila NIJZ, kaj je treba storiti za lastno zaščito, za preprečitev širjenja okužbe.

Kdaj je bolj humano človeka pustiti umreti 

11.31 Za sprejem starostnikov v bolnišnico so pogoji enaki kot za druge, pravi Noč iz UKC Ljubljana. Pri hudo bolnih se odločajo o stopnji terapije. Če na osnovi strokovnih kriterijev ocenjujejo, da bolniku ni več mogoče pomagati s sodobno medicino, tega ne izvajajo več. Pri takšnih bolnikih dajejo prednost lajšanju bolečine in zagotavljanja udobja. Noč ob tem izpostavlja, da v takšnih primerih ne gre za odločitev posameznika, ampak konzilija. Vse se ustrezno dokumentira v paliativnem listu. Pri tem so vseskozi v pogovoru s svojci, katerim na laičen način predstavijo podrobnosti in si vzamejo dovolj časa, da razumejo, kakšno je stanje.

11.27 Lopuhova je poudarila, da paliativno oskrbo pri neozdravljivi bolezni začnejo zelo zgodaj. Pa ne zaradi tega, da jih pripravijo na smrt, temveč da jih pripravijo na življenje s to kronično boleznijo. Epidemija nas je opozorila na marsikaj in tudi v zdravstvenem sistemu streznila. Po njenem mnenju je pokazala na številne slabosti našega sistema, ki jih poznamo že dolgo časa, pa še nikoli niso bile tako zelo razgaljene. Opozorila je na vrednost življenja. Življenje, ki je enako vredno ne glede na bolezen, starost, spol, raso.

Pomanjkljivosti sistema

11.14 Vsi vemo, da se Slovenija stara. Najhitrejše povečanje je v najstarejši skupini. Vendar pa so to ljudje, ki imajo praktično vsi, brez razlike, kronične bolezni in potrebujejo vzdrževanje življenja z njimi, zato so veliko občutljivejši za infektivne bolezni, pravi Božidar Voljč. Vsaka infekcija jih lahko prizadene.

Izpostavil je pomanjkljivosti v našem sistemu:

– domovi starejših so kadrovsko podhranjeni, o čemer se govori že dolgo, zato poudarja potrebno kadrovsko in strokovno okrepitev;
– nimamo stroke, ki se imenuje geriatrija: Voljč pravi, da ne moremo kriviti politike, krivimo lahko izključno stroko, ki je glede tega premalo odločna in pozitivno usmerjena;
– Voljč dodaja, da si danes starejšega bolnika brez zdravstvene oskrbe v vseh kulturnih okoljih ne moremo več zamisliti. 

11.10 V Trstu primanjkuje prostorov za starejše, okužene s koronavirusom, zato jih nameravajo seliti na bolniško ladjo, pravi Kacin.

11.07 Že danes bo vlada tehtala morebitno novo sproščanje ukrepov, o čemer bodo javnost obvestili jutri.

11.04 Na dopisni seji je vlada odločila: od danes naprej je dovoljeno nepremičninsko posredovanje, lahko so odprti knjižnice, galerije, muzeji, na voljo so dimnikarske storitve. To ne pomeni, da ne gre za obveznost odprtja, poudarja Kacin. Temeljite priprave na odprtje je pomembna, storitve pa morajo potekati v skladu z navodili NIJZ.

Tri osebe so umrle

10.53 V torek so umrle tri osebe, okužene z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo 1317 testov (dan prej 1408), pozitivnih pa je bilo 10 (dan prej 6). Hospitaliziranih je 73 oseb (dan prej 78), na intenzivni negi jih je 25 (ena oseba več kot dan prej).

10.35 V torek popoldne smo izvedeli, da vrata ne odpirajo samo cerkve. Vlada je namreč odločila, da bo ukrepe nekoliko omilila. Kaj vse bomo lahko po novem počeli, najdete na povezavi.

10.34 Včeraj smo napovedali, da bodo cerkve odprle vrata. Kdaj in kako bo to videti, smo poročali v članku Cerkve odpirajo svoja vrata, v njih z maskami.

10.32 Mnogi ne vedo, kako bo letos z dopustom. Bo mogoče na Hrvaško ali ne? Nekaj na to temo lahko preberete v članku Hrvati spet ljubijo slovenske turiste.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije