EPIDEMIJA

Koronastanje: v sredo še slabše kot dan prej, ukrepe bodo podaljšali

Za zdaj še ne gre na bolje. Kacin je zaskrbljen.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel

V sredo je bilo okuženih 30,33 odstotka vseh testiranih, kar je nekoliko več kot v torek. Opravljenih je bilo 6.806 testov, 2.064  je bilo pozitivnih. Umrlo je 45 oseb.

»Podatki niso spodbudni,« je na novinarski konferenci dejal Jelko Kacin. »Vse nas močno skrbi, še posebej pa zdravnike, kakšno bo stanje čez nekaj dni.« 

Kljub slabim novicam je Kacin izpostavil, da so nekoliko bolj spodbudni podatki o zasedenosti postelj. V sredo je bolnišnično oskrbo potrebovalo 1.238 bolnikov, 205 jih je bilo na intenzivnih oddelkih. Iz vseh bolnišnic je bilo odpuščenih 78 oseb. V UKC Ljubljana je bilo zjutraj na intenzivnem oddelku prostih sedem postelj. 



»Vsak izmed nas lahko z doslednim spoštovanjem ukrepov prispeva k zamejevanju epidemije. S tem, ko ste doma, prispevate neprecenljiv del k zamejevanju stikov in zmanjševanju širjenja virusa. Pomagate zdravniški stroki, epidemiologom in še posebej najbolj ogroženim skupinam,« je še dejal Kacin.




 
Preberite še: 
Bojana Beović o črnih napovedih: Ko smo kazali napovedi pred dobrim mesecem dni, je malokdo verjel

 

Zalog je dovolj


Na novinarski konferenci je sodeloval tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek, ki je povedal, da trenutno ni razlogov za paniko, brezglavo nakupovanje in delanje zalog. »Hrane je dovolj. Ni potrebe po paničnem nakupovanju in delanju zalog. A kljub temu imamo sektorje, ki čutijo velike težave pri prodaji svojih izdelkov. To so predvsem sektorji prašičereje, živinoreje, sektor prodaje sadja, zelenjave,« je dejal in pozval h kupovanju slovenskih pridelkov.

Podgoršek je še povedal, da se pripravlja pomoč za sektor prašičereje, ki naj bi po predlogu znašal okoli 700 tisoč evrov. Minister je še opozoril, da so pred nami tedni kolin, in dejal: »Če smo v prejšnjem tednu prosili, da se martinovanje izvede v skladu priporočil, prosimo, da se izvede tudi koline v skladu s priporočili Nijz.«


 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije