EPIDEMIJA

Verjetno letos počitnic v tujini ne bo, po vstopu v Slovenijo 7-dnevna karantena

Število umrlih v Sloveniji zaradi koronavirusa je naraslo na 50. 
Fotografija: na počitnice v tujini letos ne moremo računati FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
na počitnice v tujini letos ne moremo računati FOTO: Tomi Lombar, Delo

Počitnic v tujini letos verjetno ne bo, je na novinarski konferenci napovedal direktor Bolnišnice Golnik Aleš Rozman. Kako bo s potovanji po Sloveniji, pa bomo še videli, je dodal. Za zdaj je namreč še nejasno, kako se bo koronavirus obnašal v poletnem času. »Ne vem, kaj lahko pričakujemo poleti. Virus se ne obnaša kot običajni sezonski virusi. V državah, ki so vremensko najtoplejše, kaže, da vročina ne vpliva bistveno na epidemijo.«

Na novinarski konferenci so sodelovali tudi vladni govornik Jelko Kacin, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore in Milan Krek z NIJZ. »Nič več ne bo tako, kot je bilo. Kavo bomo še vedno pili, a na drugačen način,« je dejal Kacin.

 

19.07 Dva tedna po nastanitvi bo karanteno v postojnskem hotelu v nedeljo zapustilo 16 stanovalcev iz prve skupine, ki je tja odšla po vrnitvi z letalom iz Španije. Nobeden med njimi nima zdravstvenih težav, so na facebooku sporočili iz regijskega štaba CZ za Notranjsko. V noči na danes pa so v hotel za 14 dni nastanili nove tri osebe.


Ob vstopu v Slovenijo karantena za sedem dni

16.40 V veljavo stopa vladni odlok: Osebe, ki bodo od nedelje prišle v Slovenijo, bodo morale za sedem dni v karanteno na naslovu prebivanja ali nastanitve, nato se bodo testirali na novi koronavirus. Sedmi dan karantene jim bodo vzeli bris za testiranje na novi koronavirus. Če bo oseba odvzem zavrnila ali če ji brisa ne bo mogoče odvzeti, se bo karantena avtomatično podaljšala še za sedem dni. Tujim delavcem bo moral ustrezno karanteno zagotavljati delodajalec. Omejitve med drugim ne bodo veljale za čezmejne delavce, tovorni promet in prehod države v istem dnevu.

16.00 HRVAŠKA: Na Hrvaškem je število okuženih z novim koronavirusom naraslo na 1534, v zadnjem dnevu so namreč potrdili 39 novih primerov. V zadnjem dnevu ni bilo smrtnih primerov.

15.07 ŠVEDSKA: Na Švedskem so do danes potrdili več kot 10.000 okužb z novim koronavirusom. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je doslej umrlo 887 ljudi. Med skandinavskimi državami ima Švedska s približno 10,3 milijona prebivalci največ okužb in smrtnih primerov zaradi novega koronavirusa. V nasprotju s sosednjimi državami Švedska ni uvedla strogih ukrepov za omejitev gibanja ter ni zaprla restavracij, barov, šol in vrtcev. Prepovedali so zgolj javna zbiranja z več kot 50 osebami.

14.02 AVSTRIJA Avstrijski kancler Sebastian Kurz  je dejal v oddaji Im Journal zu Gast: »To, kar se številnim zdi nenevarno, da se srečamo s prijatelji in svojci, ki niso bolni, je prav najnevarnejše.« Meni, da bo odprtje manjših trgovin delovalo, ne da bi prišlo do bistvene širitve epidemije, vendar bo treba upoštevati vse (tudi karantenske) ukrepe.


Razmere še niso stabilne

11.27 »Državljani se držijo ukrepov,« je dejal predstojnik območne enote NIJZ v Kopru Krek. Povedal je, da je savinjska regija vodilna glede okuženosti s koronavirusom in da je zelo pomembno, kako bomo zastavili nov red, da zaščitimo delavce. Raziskovalci v Mariboru opozarjajo, da se razmere počasi stabilizirajo. »Včeraj je bilo manj okuženih kot ozdravelih. Čez praznike moramo narediti vse, da se ne bi poslabšala situacija. Smo v občutljivi fazi. En vikend lahko podaljša epidemijo za teden dni.« Razmere še niso stabilne, zdržati je treba še nekaj dni. »Smo mnogo boljši kot marsikatera država na svetu.«

 

Bomo počitnice preživljali doma?


11.18 Direktor Bolnišnice Golnik Rozman je dejal, da v zadnjem tednu opažajo ugoden trend in da število sprejetih v bolnišnico počasi upada. »Bistveno je, da teh prednosti in ugodnosti, ki smo jih dobili s tem dobrim režimom, ne bomo zapravili v naslednjih tednih. Razmišljamo o tem, kako odpreti družbo, zagnati gospodarstvo. Ko bomo odpirali družbo, je treba to delati pametno. Navaditi se moramo na novo realnost. Družba na 1,5 metra ostaja, tesnim stikom se bomo izogibali in maske v javnih prostorih bodo ostale.«

»Pomembno je, da držimo distanco in ohranimo higieno rok,« je dejal. Omenil je tudi aplikacije, prek katerih bi lahko tudi oboleli komunicirali z zdravniki in jim svetovali. »Aplikacije, ki jih uporabljajo na vzhodu, so za nas nesprejemljive, se pa oziramo k tistim, ki jih uporabljajo v Skandinaviji. O tem virusu vemo, da ima zelo širok razpon. Vemo, da se začne prenašati, še preden pride do simptomov in da ga mnogi prebolijo brez znakov.«

Odgovoril je tudi na vprašanje, ki se je nanašalo na to, kaj se bo dogajalo poleti. »»Ne vem, kaj lahko pričakujemo poleti. Virus se ne obnaša kot običajni sezonski virusi. V državah, ki so vremensko najbolj tople, kaže, da vročina ne vpliva bistveno na epidemijo. Kakšne bodo letošnje počitnice? Verjetno letos počitnic v tujini ne bo, o tem sem skoraj prepričan. S tempom, s katerim se prekužujemo, bo trajalo več let, da se populacija prekuži. Ne moremo si privoščiti, da bi epidemijo nekontrolirano spustili med prebivalstvo, to bi preseglo kapacitete bolnišnic. Ob takšnem scenariju bi se nam lahko zgodilo, da tudi ljudje, ki imajo neko banalno zdravstveno težavo, ne bi dobili mesta v bolnišnici zaradi prenatrpanosti in izpada kadra.« Ob tem je tudi opozoril, da bodo morali ljudje še za nekaj časa »odriniti na stran in se izogibati druženju ob kavicah«. »To so situacije, ki pripomorejo, da se začne epidemija nekontrolirano širiti.«

Zore nagovoril vernike


11.03 »Živimo v izrednem času. Pred dobrim mesecem si nihče niti v najbolj morastih sanj ni mogel predstavljati, kje se bomo znašli. Pandemija je spremenila življenje ljudi. Zaprla je vrata naših domov, skrajšala naše poti,« je dejal ljubljanski nadškof metropolit Zore in izrekel sožalje vsem, ki so zaradi koronavirusa izgubili bližnje. Pravi, da jo skupaj lahko premagamo, če bomo ravnali odgovorno. »Zaboli me, ko slišim, da je bolezen nevarna samo za starejše. Moj Bog. Kot bi poslušal generala, ki se pripravlja na spopad in računa, koliko ljudi bo izgubil.« Povedal je, da je na preizkušnji naša solidarnost. Pravi, da si nihče iz sebičnosti ne sme privoščiti, da bi v nevarnost spravljal druge. Prav je, da se odpovemo sebičnosti in ostanemo doma. Namesto da gremo v cerkev k blagoslovu, sami povejmo otrokom, kakšno sporočilo imajo velikonočne jedi.

​Zore meni, da bo opuščanje ukrepov zahtevnejše, kot je bilo sprejemanje ukrepov. Meni, da bo boljše, da se to začne dogajati počasi in da se dobro premisli, na kakšen način. »Ne da bi želeli zaničevati, temveč zato, da ne bi izničili vsega truda, ki smo ga vložili v zadnjih tednih.« Zore je še dejal, da skupaj zmoremo. Dobre želje je zaželel bolnim, osamljenim: »Vi ste v mojem srcu, mislih in molitvah.« Na vprašanje, ali bodo tudi po koncu epidemije nadaljevali s prenašanjem maš preko spletnih medijev. Povedal je, da v takšnem obsegu maš zagotovo ne bodo prenašali.



11.00 »Delo vlade se nadaljuje,« je dejal Kacin in dodal, da si prizadevajo, da bo paket sprejet do konca meseca. »Posledice skrbijo vse nas. A upam, da lahko skrbi vsaj za ta praznični čas damo na stran in se posvetimo prazničnemu času.«




Ob 9. uri se je na Brdu pri Kranju pričela seja vlade, na kateri se seznanjajo s poročili delovnih skupin ter predlogi za dopolnitve in popravke prvega protikoronskega paketa. Začeli bodo pripravo smernic drugega zakonodajnega paketa za blažitev posledic epidemije. Bistvo tega svežnja bosta zagotavljanje likvidnosti gospodarstva ter nujni popravki in dopolnila prvega. Obravnave sicer danes morda še ne bodo dokončali, lahko bi nadaljevali v ponedeljek. Bo pa na današnji seji prva priložnost, da koalicija spregovori o vladnem pismu Svetu Evrope glede stanja v medijih. Koalicijske stranke SMC, NSi in Desus so namreč zahtevale pojasnila v zvezi s tem.

Prazne ljubljanske ulice v času ukrepov za zajezitev širjenja epidemije. FOTO: Uroš Hočevar
Prazne ljubljanske ulice v času ukrepov za zajezitev širjenja epidemije. FOTO: Uroš Hočevar


Danes je v veljavo stopil zakon, s katerim bo država pomagala prizadetim podjetjem in posameznikom zaradi epidemije novega koronavirusa. Ukrepi so vredni tri milijarde evrov, veljali pa bodo do konca maja, morda mesec dni dlje. V primeru izboljšanja razmer lahko vlada predlaga tudi predčasno prenehanje veljavnosti zakona.

Od danes je mogoče izvajanje nenujnih ambulantnih specialističnih dejavnosti. V nekaterih zavodih so se na dodatne obravnave začeli pripravljati že v minulih dneh, za obravnavo bolnikov pa ob tem veljajo nekateri pogoji. Nekaj je tudi sprememb za delo sodišč. Med nujne zadeve, ki jih sodišča obravnavajo v času epidemije, so znova uvrstili začasni odvzem vozniškega dovoljenja in zasege motornih vozil po zakonu o prekrških.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije