IZ ISTRE

Korona na pogrebu Coronica

Žalostna zgodba iz Istre odmeva.
Fotografija: Trije člani družine Coronica so v puljski bolnišnici, oče Ottaviano (drugi z desne) je na začetku marca umrl.
Odpri galerijo
Trije člani družine Coronica so v puljski bolnišnici, oče Ottaviano (drugi z desne) je na začetku marca umrl.

Eden najpomembnejših istrskih vinarjev Moreno Coronica iz vasice Koreniki pri Umagu, ki je od slovenske meje oddaljena pičlih 20 kilometrov, je dobro znan tudi Slovencem. V soboto, 7. marca, je družina Coronica na tamkajšnjem pokopališču k večnemu počitku pospremila svojega očeta, moža in dedka, 92-letnega vinarja in lovca Ottaviana Coronica.

Anton Nino Kernjus iz Brtonigle je prva žrtev koronavirusa na Hrvaškem. FOTO: Facebook
Anton Nino Kernjus iz Brtonigle je prva žrtev koronavirusa na Hrvaškem. FOTO: Facebook
Pogreba se je udeležilo več sto ljudi iz Hrvaške, Italije in Slovenije. Tam je bil tudi priznani istrski gastronom in gostinec Anton Nino Kernjus, lastnik med Slovenci zelo priljubljene in obiskane konobe Astarea v Brtonigli, naselja, ki je od mejnega prehoda Dragonja oddaljeno okoli 15 kilometrov. Kernjus je prva smrtna žrtev koronavirusa na Hrvaškem in se je najverjetneje okužil prav na pogrebu, navajajo hrvaški mediji. Nekaj dni po žalni slovesnosti so bili simptomi okužbe s koronavirusom pri njem že izraziti, 10 dni zatem, v noči na 18. marec, pa se mu je zdravstveno stanje naglo poslabšalo in še iste noči je na svojem domu v Brtonigli zaradi posledic okužbe umrl.

Po smrti priljubljenega Nina, ki bi 10. junija praznoval 71. rojstni dan, so pristojni trdili, češ da je Kernjus zavrnil hospitalizacijo. Družina pokojnega gostinca, ki prej ni imel zdravstvenih težav, je nad pojasnili uradnih oseb zgrožena. »Kazal je znake okužbe, ker smo sumili, da je zbolel za koronavirusom, smo nemudoma poklicali zdravnika, a so nam dejali, naj počaka doma. Ni zavrnil odhoda v bolnišnico,« so ogorčeni pojasnjevali.


Poklicali smo Morena Coronico, ko je bil s svojo mamo in ženo zaradi koronavirusa v puljski bolnišnici; tudi oni so se okužili na pogrebu, a tega takrat niso vedeli. Drugi družinski člani so v samoizolaciji. Za Slovenske novice je Moreno povedal, da je v zelo slabem psihičnem stanju, in potrdil: »Na očetovem pogrebu so bili tudi Slovenci.« Iz Ljubljane so prišli sorodniki, a kolikor ve, je z njimi vse v redu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije