KOALICIJA

Konec sporazuma med vlado in Levico? »Izsiljevanje vlade skoraj pri vsakem vprašanju«

Zadnja glasovanja v državnem zboru so pokazala, da lahko koalicija, ki nima večine, za sprejem zakonodaje dobi podporo pri različnih opozicijskih strankah, ne le pri Levici, s katero ima podpisan sporazum za letos.
Fotografija: Marjan Šarec in Luka Mesec. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec in Luka Mesec. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović ugotavlja, da je sodelovanje z Levico na slabi točki, čeprav je marsikateri projekt iz sporazuma v izvajanju. Način sodelovanja, kot ga je imela koalicija z Levico, ni primeren za manjšinsko vlado, je v izjavi dejal Golubović, ki tudi ne vidi potrebe po tem, da bi še podpisali tak sporazum.

Golubović je po koalicijskem srečanju pred današnjo sejo vlade napovedal, da si bodo še naprej prizadevali, da z Levico ohranijo stik, se pogovarjajo in poskušajo uskladiti. Na strani Levice pa je, da se odločijo, kako naprej, je dodal.

Zadnja glasovanja v državnem zboru so sicer pokazala, da lahko koalicija, ki nima večine, za sprejem zakonodaje dobi podporo pri različnih opozicijskih strankah, ne le pri Levici, s katero ima podpisan sporazum za letos.

Brez sporazuma

»Delali bomo tako, kot smo delali zadnje pol leta. Pri določenih zakonih smo se poskušali uskladiti z vsemi, nekateri so nas podprli, nekateri ne,« je spomnil Golubović. Manjšinska vlada po njegovih besedah pomeni veliko komuniciranja z vsemi, kar pa je dobro za državo in kakovost sprejetih aktov. Osebno tudi ne vidi potrebe po tem, da bi sporazum z Levico še podpisali za v prihodnje.

Levica sicer sodelovanje z vlado pogojuje s tremi ključnimi točkami. Prvi pogoj je bila zavrnitev sprememb dohodninske lestvice, ki pa jih je državni zbor v sredo potrdil. Levica nasprotuje tudi ukinitvi dodatka za delovno aktivnost, o čemer državni zbor razpravlja prav danes, glasoval pa bo v torek. Tretji pogoj pa je podpora njihovemu predlogu za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, o čemer bo pristojni parlamentarni odbor odločal 6. novembra. To bo tudi presečni datum za nadaljnje sodelovanje stranke z vladno koalicijo, je v sredo v izjavi v državnem zboru povedal koordinator Levice Luka Mesec. O tem bodo sicer odločali organi stranke. Za zdaj pa kaže, da koalicija teh pogojev ne bo izpolnila.

Nesoglasni

Po ocenah vodje poslancev SMC Igorja Zorčiča tudi Levica kaže, da ji velikokrat ni v interesu, da bi bila soglasna s koalicijo. »Očitno je njena volilna baza taka, da nasprotuje temu sodelovanju. Iščejo konflikt,« je v izjavi po koalicijskem srečanju ugotavljal Zorčič.

Po besedah vodje poslancev SD Matjaža Hana bodo odnos z Levico reševali tako, kot ga rešujejo vse leto. »Enkrat so z nami, enkrat proti nam, zadeve pa gredo brez težav naprej,« je spomnil in dodal, da se podpisanega sporazuma tudi Levica ne drži.

Tudi prvak Desusa Karl Erjavec ocenjuje, da tako sodelovanje z Levico, kot so si ga zamislili ob oblikovanju vlade, ne deluje, saj so ves čas napetosti in težave. Kot je dejal, je pričakoval, da bo sodelovanje dokaj naporno, a v takem načinu sodelovanja, ki kaže na izsiljevanje vlade skoraj pri vsakem vprašanju, tudi sam ne vidi smisla. Po Erjavčevih navedbah je v zadnjem času največji kritik vlade prav Levica, njene zahteve pa da so velikokrat nerealne.

»Očitno pa vlada lahko deluje tudi brez tega protokola o sodelovanju,« je ugotavljal Erjavec in spomnil na proračun za prihodnji dve leti, ki se mu očitno obeta podpora. Da bodo prispevali svoje glasove, je namreč napovedal tudi prvak SNS Zmago Jelinčič.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije