UMIRANJE NA OBROKE

Konec Cerarjeve stranke: Mučno je že gledati

Nekdaj največja vlada stranka razpada na prafaktorje. Matej Lahovnik: »SMC je politično truplo.«
Fotografija: Miro Cerar. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Miro Cerar. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

LJUBLJANA – Volivci so na včerajšnjih evropskih volitvah pokazali ogledalo ne le kandidatom za evropske poslance, temveč tudi njihovim strankam. Kakšne spremembe so možne v notranjem političnem prostoru? Pogovarjali smo se s profesorjem z ljubljanske Filozofske fakultete in poznavalcem slovenske politike Gorazdom Kovačičem in ekonomistom in političnim analitikom Matejem Lahovnikom.

Videti je, kot da se Cerarjeva stranka SMC razkraja, prehitevajo jo celo zunajparlamentarne stranke. Bi se utegnil zgoditi odstop predsednika stranke?

Gorazd Kovačič: Miro Cerar bi moral odstopiti že po lanskoletnih parlamentarnih volitvah, ko je njegova stranka izgubila tri četrtine podpore v primerjavi volitvami 2014, ko so zmagali. Očaranost nad Cerarjem kot novim obrazom in moralno figuro je izzvenela že pred tem in lanskoletni rezultat bi lahko bil še slabši, če se del volivcev ne bi odločil, da bo podprl stranko, ki je vodila vlado in kazala operativne rezultate. To je bila dota, ki jo imaš, ko vodiš vlado. Zdaj te dote ni več in stranka je prišla do odstotka in pol podpore. Na vidiku je njen konec. Če ne prej, se to lahko formalno zgodi po naslednjih državnozborskih volitvah.



Matej Lahovnik: To bo umiranje na obroke, vse je že prav mučno gledati. Paradoksalno bodo zaradi uvrstitve Milana Brgleza v Evropski parlament dobili dodatnega poslanca, a je SMC politično truplo. Mislim, da se bo pred naslednjimi volitvami zgodil razkroj stranke. Sporočilo poslancev je, da se izplača izstopiti in poskusiti srečo v drugih strankah. Brglez je postal novi evropski poslanec SD, pred letom dni je bil še podpredsednik SMC. Ne smemo zanemariti niti, da je nekdanji minister Jure Leban, ki je izstopil iz vlade, nemudoma odstopil tudi iz SMC. Mislim, da je SMC politično truplo, čeprav je strankin vpliv v vladi in političnem prostoru daleč nesorazmerno velik glede na realno politično podporo, ki jo ima pri volivcih. V normalnem političnem okolju bi Cerar moral kot predsednik stranke in minister ponuditi odstop predsedniku vlade Marjanu Šarcu, a tukaj nastopi težava, saj je sam obstoj vlade odvisen od SMC. Tu je politična moč in ves politični kapital SMC, ki ga znajo unovčiti za nekatere pozicije v vladi in državnih podjetjih. Bližje ko bodo naslednje volitve, bližje bo popolni razpad SMC na prafaktorje.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije