AFERA

Komu vse pri nas prisluškujejo Hrvati

Objavljeno 10. april 2019 14.00 | Posodobljeno 11. april 2019 10.15 | Piše: Tomica Šuljić

Hrvaška vlada naj bi poskušala preprečiti medijske objave. Šarec sklical svet za nacionalno varnost.

Ivan Tolj, lobist za hrvaške interese FOTO: Jabuka Tv
LJUBLJANA – V manj kot 24 urah imamo novo fronto z južnimi sosedi – medijsko! Odmeva ponedeljkovo razkritje POP TV, da je hrvaški lobist in nekdanji pater Ivan Tolj klicaril (predvidoma vsaj tri tuje) poslovneže in želel uslugo pri vplivu na poročanje POP TV o ozadju prisluškovalne afere, v katero sta se ujela slovenska diplomata, oziroma o metodah delovanja hrvaške obveščevalne službe, ko je Tolja zanimalo, kako zaustaviti poročanje, ki je v škodo hrvaškim političnim interesom.

image
Tako Šarec kot zunanji minister Cerar sta vmešavanje tujih držav in pritiske na uredniško politiko že obsodila. FOTO: Jože Suhadolnik

To je povzročilo izreden sklic našega sveta za nacionalno varnost, zunanje ministrstvo pa je na pogovor poklicalo hrvaškega veleposlanika v Ljubljani ter na posvet slovensko veleposlanico v Zagrebu. To so bili prvi uradni koraki slovenske vlade zaskrbljenega Marjana Šarca, s katerimi je stopila v bran novinarjem POP TV: »Če so taki pritiski dirigirani celo s strani tuje vlade, to kaže na velik demokratični deficit in odmik od temeljnih evropskih vrednot, tudi od vladavine prava,« pravi naš premier.
 

Pater za medije in tovarno


Duhovnik in nekdanji pater Tolj je tipični balkanski tranzicijski pojav: rojen 1968. v Hercegovini se je šolal v tujini, njegova družina ima po njegovih besedah »vplivne prijatelje« (kar pri hrvaških Hercegovcih ni redkost), z mediji pa se je pričel ukvarjati pred 20 leti: najprej je bil lobist ob prodaji enega hrvaškega časopisnega koncerna Nemcem, nato je 2005 prešel v Styrio, ki izdaja zagrebški dnevnik Večernji list, tam naj bi bil alfa in omega te medijske hiše. Ob tem se nemara komu poraja vprašanje, kako pater pride do takega medijskega vpliva v evropski državi; bil je tudi organizator postavitve tovarne (!) kovinskih delov in opreme avstrijskega investitorja v Bosni oziroma Hercegovini.

image
Toljev Večernji list nas je pred razkritjem njegovega lobiranja porinil v isti koš z Bosanci. FOTO: Naslovnica Večernji List

Hrvaški novinar Hrvoje Šimičević je pred sedmimi leti opisal, s kakšnimi pritiski so se soočali na nekdanjem političnem tedniku Nacional: »Duhovnik je klical v imenu predsednika republike in zaprosil za intervencijo glede spornega naslova.« Predsednik je bil takrat Ivo Josipović, Šimičević pa je navedel tudi duhovnikovo ime: »Ivan Tolj, na plačilni listi Styrie.«

In preden je POP TV objavil zgodbo o Tolju, je zjutraj ​Večernji z naslovnico potisnil Slovence in Bosance v isti koš – pozabili pa so omeniti, kakšne zahrbtne medsosedske umazane igrice se gredo sami.

Posnetek Tolja (ki se je – ironično – sam ujel na posnetek, ko je hotel urejati druge posnetke) je razkrilo sogovorca, ki z gastarbajtersko angleščino obmorskega turističnega delavca tujemu menedžerju dopoveduje, da ima »ponudbo hrvaške vlade«, da »zaustavi zadevo«, ter dvakrat doda, kako bi bilo to »uporabno«.

Vedela sta le dva novinarja

»Že večer pred objavo imena in fotografije Davorja Franića, hrvaškega vodje akcije prisluškovanja v aferi arbitražni prisluhi, smo v uredništvu dobili prvi klic, v katerem so nas 'prosili' in nam 'predlagali', naj zgodbe ne objavimo. Lobist, ki nas je kontaktiral, se niti ni zavedal razsežnosti, prav tako ni poznal glavnega naročnika poskusa pritiska na slovenski neodvisni medij. Za namero, da zgodbo objavimo, je vedel izjemno majhen krog ljudi, zgolj dva novinarja na POP TV, in Hrvaška je to lahko izvedela le s prikritimi obveščevalnimi metodami. Nato smo z zvočnimi posnetki razkrili, da je hrvaška vlada angažirala Ivana Tolja, da bi pri enem od direktorjev, ki je v preteklosti sodeloval z našo hišo, dosegel, da ne objavimo, da je hrvaška obveščevalna služba prisluškovala Jerneju Sekolcu in Simoni Drenik,« so zapisali na 24ur.com

Tolj se na fotografijah druži s predsednico Kolindo Grabar Kitarović in premierjem Andrejem Plenkovićem, vodjo obveščevalne službe in drugim vrhom hrvaške države. Tolj je hrvaška država. In Hrvaška ne priznava arbitraže – čeprav se kaže, da imamo prav.
 

Velika užaljena Madžarska


Ob rob hrvaške ostrine pa je treba omeniti tudi Madžare, ki so minuli teden vložili uradno noto zaradi karikature njihovega Viktorja Orbana: »Veleposlaništvo Madžarske v Ljubljani protestira (...) in ministrstvo prosi za pomoč pri preprečevanju podobnih incidentov v prihodnosti,« so zapisali vzhodni sosedje.

Hrvaška vlada je prek posrednika poskušala preprečiti razkritje, da za nezakonitim snemanjem v primeru afere o arbitražnih prisluhih stoji – Hrvaška.

Seveda pa so spregledali, da se je njihova veleposlanica v Ljubljani Szilágyiné Bátorfi Edit za intervju RTV Slovenija postavila oziroma slikala pred zemljevidom Velike Madžarske, na katerem Slovenija ni samostojna in suverena država. Veleposlanica vzhodne sosede bi se lahko vprašala, kako njeno dejanje škodi »sicer odličnemu dvostranskemu sodelovanju naših držav«.

image
Ivan Tolj, lobist za hrvaške interese FOTO: Jabuka Tv

Naše zunanje ministrstvo je veleposlanici odgovorilo, da pri nas dosledno spoštujemo »načelo svobode medijev in svobode izražanja ter ne posega v uredniško politiko posameznih slovenskih medijev niti je ne ocenjuje.« Na Madžarskem imajo verjetno druge manire. 
Deli s prijatelji