ZA LJUBITELJE GOZDOV

Ko srečate volka ali medveda, ene stvari nikoli ne smete storiti

Objavljeno 17. avgust 2019 12.09 | Posodobljeno 17. avgust 2019 11.52 | Piše: Ma. M.

Večja verjetnost je, da vas napadeta pes ali bik kot volk. 

Fotografija je simbolična. FOTO: Sbelov Getty Images/istockphoto
LJUBLJANA – Ob številnih polemikah glede odstrelov volkov in medvedov zaradi njihovih napadov na drobnico (pa tudi na nekaj ljudi) smo preverili, kako ravnati ob morebitnem bližnjem srečanju. 

Volkovi za preživetje plenijo velike rastlinojede živali, pri nas so to predvsem divji prašiči, jelenjad in srnjad, plenijo pa tudi udomačene živali, kadar pridejo do njih. »Volkovi so oportunistični lovci in bodo lovili tisti plen, ki ga je lažje ujeti,« je za STA dejal Miha Krofel, raziskovalec in profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Dodal je še, da volkovi izrabijo priložnost in uplenijo po več živali, da bi se lahko potem dalj časa hranili z njimi.


Nikoli ne tecite stran, udarjajte s palico in žvižgajte

Sicer pa si velja zapomniti nekaj nasvetov, kako ravnati ob morebitnem srečanju z volkom, pa tudi z medvedom. Največkrat pride do srečanja, ko žival v njenem življenjskem okolju presenetimo.

»Če se želimo temu izogniti, moramo predvsem opozarjati na našo prisotnost v gozdu. To ne pomeni, da moramo glasno kričati in tako vznemirjati celotni gozdni prostor. Zelo pomembno pa je opozoriti nase ob prehodih skozi gosto vegetacijo in na nepreglednih območjih. Priporočljivo je občasno zažvižgati ali udariti s palico po deblu. Če kljub temu opazimo medveda ali volka, ostanimo mirni, opozorimo nase z mirnim glasom in se počasi umaknimo. Živalim moramo pustiti dovolj prostora za nadaljevanje poti. Naše reakcije ob srečanju morajo biti kar se da mirne, da se živali ne bodo počutile ogrožene in se bodo praviloma umaknile. Zelo pomembno je, da pri umiku nikoli ne tečemo. Če volka ali medveda opazimo, preden on opazi nas, se mu ne približujemo in ga ne motimo,« opozarjajo na spletni strani občine Brezovica.

Kako ravnati, če srečamo medveda ali volka:
  • ne bežati ali plezati na drevo (ostanite mirni);
  • če se dvigne na zadnje noge, pregleduje okolico, pri tem je z mirnimi besedami treba opozoriti nase;
  • če opazite medvedji brlog, se mu na široko izognite.


Srečanje z volkovi je drugačno, saj so to plašne živali. »Praviloma je bližnjih srečanj z volkovi zelo malo. V teh redkih situacijah pa volk ne napade, ampak se pred človekom hitro umakne.« Živijo v tropih in se ljudem izogibajo. Če ga srečate, pa veljajo enaka navodila kot ob srečanju z medvedom. 
 

Preberite še:

Prva medvedka le renčala, druga ga je napadla
Medved nad Želimljami zjutraj napadel človeka
Deli s prijatelji