PO INŠPEKCIJI

FOTO: Ko je videla račun, bi jo skoraj kap

Po inšpekcijskem nadzoru uporabniki Komunale Brežice dobili višje položnice. Pet let brez opozoril, da je kaj narobe, zdaj morajo plačati v dveh tednih.
Fotografija: Zevnikovi so dobili položnici za skoraj štiri tisoč evrov! FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Zevnikovi so dobili položnici za skoraj štiri tisoč evrov! FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

BREŽICE – Več občanov občine Brežice je dobilo obvestilo in položnico komunale za poračun okoljske dajatve. Na Komunali Brežice so imeli namreč kar pet mesecev trajajoč inšpekcijski nadzor, in ker so davčni inšpektorji ugotovili nepravilnosti, bodo morali uporabniki to, česar niso poravnali, zdaj plačati za pet let nazaj. Čeprav jih doslej nihče ni obvestil, da je z obračuni te dajatve kaj narobe. Zneski položnic, ki so jih dobili na dom, rok plačila pa je bil vsega 15 dni, so različni; od nekaj deset do več tisoč evrov! Ni torej čudno, da je veliko slabe volje. Če bi namreč vedeli, da je kaj narobe, bi to uredili in plačevali sproti.

Matija Vimpolšek je dobil račun za 400 evrov. Preveč je nejasnosti, da bi plačal. »Najprej moram razčistiti, kako so znesek sploh izračunali. Obračun se nanaša na stanovanjsko hišo, kjer je bil še prijavljen brat, čeprav že 10 let ne biva tu. Moti me, ker nisem dobil nobenega opozorila, kar bi od komunalnega podjetja pričakoval, saj tam spremljajo zakonodajo, tega pa od občanov ne morejo pričakovati, saj se zakoni kar naprej spreminjajo,« je opozoril Vimpolšek.


Tone Zevnik je že poiskal pravno pomoč. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Tone Zevnik je že poiskal pravno pomoč. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Ko je Elka Zevnik v začetku julija odprla kuverti z računoma od komunale, bi jo skoraj kap. Običajno so stroški dobrih 100 evrov, zdaj se je račun, tisti za hišo, glasil na skoraj 1190 evrov, drugi za dopolnilno dejavnost pa na dobrih 2460 evrov. »Takoj sem šla na komunalo, kjer so mi pojasnili, da so imeli inšpekcijski nadzor, ki je odkril nepravilnosti pri obračunih okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi odvajanja odpadnih voda. Hotela sem zapisnik, pa so rekli, da je to njihova stvar in da mi ga ne morejo dati,« je opisala Zevnikova. Z možem Tonetom in družino vodijo turistično kmetijo s prenočišči, za kar imajo tudi dovoljenje upravne enote za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji.

»Prav ničesar ne skrivamo, to je razvidno tudi iz Ajpesa, kamor redno poročamo o naši dejavnosti. Prav tako prijavimo vse, ki bivajo pri nas, plačujemo tudi turistično takso,« je pojasnila Zevnikova, Tone pa se je spomnil let, ko so tu delali elektrarne in so pri njih dve leti bivali delavci. Bili so prijavljeni na upravni enoti, tudi policija je hodila kontrolirat, kdo živi pri njih.

Zevnikovi so dobili položnici za skoraj štiri tisoč evrov! FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Zevnikovi so dobili položnici za skoraj štiri tisoč evrov! FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Komunala brez kazni

Kot je pojasnila direktorica Komunale Brežice mag. Jadranka Novoselc, je Komunala Brežice izvedla poračun zgolj v okvirih ugotovitev inšpekcijskega nadzora finančne uprave. Zanikala je ugibanja občanov, da je komunala dobila kazen inšpekcije.

»Kazni nismo dobili, ker nismo naredili nobenega prekrška, je pa lastnik stavbe v skladu z uredbo dolžan podatke o številu stalno in/ali začasno prijavljenih oseb posredovati izvajalcu javne službe. Dodatne račune smo izdali nekaj več kot enem odstotku vseh gospodinjstev v naši občini,« je povedala Novoselčeva. Inšpekcijski nadzor je pod drobnogled vzel okoljske dajatve za obdobje od začetka leta 2014 do 1. marca letos, preverjal pa je dejansko stanje prijavljenih ljudi, ki so v centralnem registru prebivalstva, s stanjem, ki so ga te osebe prijavile Komunali Brežice.

»Inšpektorji so ugotovili razlike pri izvajalcih kmetijske dejavnosti, ki so oproščeni plačila okoljske dajatve za porabljeno vodo v kmetijske namene in so dolžni plačevati okoljsko dajatev za vse osebe s stalnim bivališčem na njihovem naslovu. Ugotovljene so bile tudi razlike pri uporabnikih, ki ne uporabljajo pitne vode iz javnega vodovoda (zasebni vodovod, lastni vodnjaki, kapnice) in ne plačujejo okoljske dajatve po porabljeni pitni vodi in so ravno tako dolžni plačevati okoljsko dajatev za vse osebe s prijavljenim stalnim bivališčem na njihovem naslovu, ter uporabnikih, ki opravljajo turistično dejavnost in nam niso prijavili te dejavnosti ter jim zato ni bila zaračunavana okoljska dajatev,« je pojasnila direktorica.

Davčna tajnost

Več o nadzoru smo želeli izvedeti tudi od finančne uprave, pa so nas na hitro odpravili, da po zakonu o davčnem postopku ugotovitve o inšpekcijskem nadzoru štejejo za davčno tajnost.

Ker zadeva ni povsem jasna, vprašanje je tudi, ali je povsem po črki zakona, so se Zevnikovi obrnili na odvetniško družbo Zakonjšek. Odvetnica Jasna Zakonjšek je ob naših poizvedovanjih opozorila na nekaj dilem. Komunala trdi, da so odgovorni uporabniki, ki niso prijavili (pravilnih) podatkov. »S tem se ni mogoče strinjati, saj je to v nasprotju z uredbo o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi odvajanja odpadnih voda, ki v 1. odstavku 14. člena jasno določa, da se ti podatki predložijo na poziv plačnika okoljske dajatve, v obravnavanem primeru je to Komunala Brežice. Če uporabnik na poziv komunale ne reagira in ne predloži konkretnih podatkov, je komunala upravičena kot dajatev zaračunati pavšal, zapisan v 2. odstavku 14. člena uredbe,« je pojasnila Zakonjškova. »Zevnikovi nikoli niso prejeli poziva Komunale Brežice, ki bi ga morali prejeti na podlagi prvega odstavka 14. člena uredbe, in jim torej ni mogoče naložiti odgovornosti za nastalo situacijo. Ker Komunala Brežice svojih obveznosti pošiljanja pozivov in obračunavanja dajatev po uredbi očitno ni izvajala, me preseneča navedba, da inšpektorski pregled tega ni zaznal kot prekršek na strani Komunale Brežice. Še bolj pa preseneča, da je komunala računa za pet let nazaj v višini več tisoč evrov poslala brez kakršne koli specifikacije, zgolj s splošnim dopisom, ter z rokom plačila 15 dni,« je še izpostavila odvetnica.

Komunalo je tedaj vodil Aleksander Zupančič, pravnik po izobrazbi, ki je bil direktor šest let, vse do konca avgusta lani. Zanimivo, da se je omenjeno podjetje v tem času pohvalilo s številnimi družbenoodgovornimi projekti za ozaveščanje uporabnikov, več kot 30 jih je bilo na leto, očitno pa niso nič naredili pri ozaveščanju o plačilu taks. Aha, pa saj za to ni odgovorna komunala, ampak uporabniki. Ti bi morali poznati zakonodajo, in ker je ne, bodo plačali za nazaj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije