PREHAJANJE MEJE

Kmalu spremembe na zelenem in rdečem seznamu? To so zadnje številke

Preverili smo kazalnik Nijz za vse države na zelenem seznamu in za nekatere, nam bližje, z rdečega.
Fotografija: Mejni prehod Dragonja. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Mejni prehod Dragonja. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Če smo nekateri utegnili pomisliti, da je novi koronavirus že premagan, se vse bolj zdi, da nam do že videne luči na koncu predora manjka še kar nekaj korakov. Epidemiološke razmere po svetu se spreminjajo iz dneva v dan, v nekaterih državah pa beležijo še slabše rezultate, kot so jih marca, ob začetku epidemije. Slovenija je sprejela številne ukrepe, kako zajeziti smrtonosno bolezen, med drugim tudi z omejevanjem prehajanja meje.

V glavnem sta oblikovana dva seznama: zeleni, na katerega se uvrstijo varne države, in zloglasni rdeči, na katerem so države s poslabšano epidemiološko sliko in po katerih tudi za Slovence ob vrnitvi velja 14-dnevna karantena. Seznama se občasno spreminjata, sodeč po naših izračunih ju utegnejo kmalu prevetriti. Seveda ima na koncu zadnjo besedo vlada.
 

Zeleni seznam


Na listo varnih držav (nobenih omejitev) je trenutno uvrščenih 23. Te so: 

1. Avstrija
2. Belgija
3. Ciper
4. Danska
5. Češka (brez moravsko-šlezijske administrativne enote Češke)
6. Estonija
7. Finska
8. Francija
9. Grčija
10. Irska
11. Islandija
12. Italija
13. Latvija
14. Lihtenštajn
15. Litva
16. Madžarska
17. Malta
18. Nemčija
19. Nizozemska
20. Norveška
21. Slovaška
22. Španija
23. Švica

Za vse smo izračunali kazalnik Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz), na podlagi katerega ugotavljajo, ali je neka država varna (seštevek števila okužb v 14 dneh, preračunano na 100.000 prebivalcev). Mejo so določili pri vrednosti kazalnika 10. Naš izračun kaže, da je na zelenem seznamu varnih držav sedem takih, ki vrednost 10 presegajo. To so Avstrija, Belgija, Češka, Francija, Islandija, Španija in Švica. Najvišjo vrednost kazalnika med njimi ima Češka, 18,90, najnižjega pa Malta in Madžarska (obe pod 1). Več o številkah pa na spodnjem grafu.

Podatki veljajo na dan 11. julij 2020. FOTO: A. L.
Podatki veljajo na dan 11. julij 2020. FOTO: A. L.


Rdeči seznam


Na listi držav, kjer moramo ob vrnitvi v karanteno tudi Slovenke in Slovenci, je 36 držav. Te so:

1. Katar
2. Bahrajn
3. Čile
4. Kuvajt
5. Peru
6. Armenija
7. Džibuti
8. Oman
9. Brazilija
10. Panama
11. Belorusija
12. Andora
13. Singapur
14. Švedska
15. Maldivi
16. Sao Tome in Principe
17. Združeni arabski emirati
18. Združene države Amerike
19. Saudova Arabija
20. Rusija
21. Moldavija
22. Gibraltar
23. Bolivija
24. Portoriko
25. Gabon
26. Kajmanski otoki
27. Dominikanska republika
28. Republika Južna Afrika
29. Iran
30. Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske
31. Severna Makedonija
32. Bosna in Hercegovina
33. Srbija
34. Kosovo
35. Portugalska
36. Albanija

Med 36 državami smo izbrali 12 Sloveniji (geografsko) bližjih držav in za njih izračunali prej omenjeni kazalnik. Ugotovili smo, da imajo tri države, ki so seznamu, vrednost manjšo od 40, kjer naj bi bila meja za uvrstitev na rdeči seznam. To so Albanija, Gibraltar in Združeno kraljestvo.  

Moramo pa opozoriti, da Nijz pri tem, kako varna je država, upošteva tudi število opravljenih testov. »Skupno število opravljenih testov na milijon prebivalcev, mora dosegati najmanj 10.000 testov na milijon prebivalcev,« so nam pojasnili pred časom. Podatka, ali te tri države zadnjega kriterija ne izpolnjujejo, nimamo, vsekakor pa lahko rečemo, da so vrednosti kazalnika Nijz za Gibraltar in Združeno kraljestvo daleč od meje za uvrstitev na rdeči seznam, ki je postavljena pri 40. Pravzaprav lahko ugotovimo, da se je vlada odločila na zelenem seznamu obdržati države, ki imajo celo višjo vrednost kazalnika Nijz od nekaterih z rdečega seznama. 

Podatki veljajo na dan 11. julij 2020. FOTO: A. L.
Podatki veljajo na dan 11. julij 2020. FOTO: A. L.

Izračuni vsekakor kažejo, da bi bilo smiselno seznama nekoliko prevetriti. Pri tem, ali se bo to tudi zgodilo, bo zadnjo besedo imela vlada.


Opomba: Vsi podatki o 14-dnevni pogostosti so pridobljeni s spletne strani ECDC in veljajo za 11. julij 2020 (pridobljeni 12. julija 2020 okoli 9. ure), o številu prebivalcev pa s portala Worldometers. Izračun kazalnika Nijz smo opravili sami.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije