LOKALNE VOLITVE

Klofuta Alenki Bratušek: so kršili zakonodajo?

Volilna komisija jim je odrekla pravico do sodelovanja na lokalnih volitvah.
Fotografija: Alenka Bratušek. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Alenka Bratušek. FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA, KRANJ – Kranjska občinska volilna komisija je Listi Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja, ki podpira županskega kandidata Iztoka Puriča, zaradi kršitev zakonodaje odrekla pravico do sodelovanja na lokalnih volitvah. Razlog za zavrnitev je ime liste, je danes pojasnila Bratuškova in izrazila pričakovanje, da bodo s pritožbo na upravnem sodišču uspešni.

Sklep volilne komisije je v petek zvečer v kranjski občinski stavbi prevzel predstavnik Liste Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja Tomaž Krišelj, ki odločitve komisije želel komentirati. Zadeve prav zaradi vročanja sklepa strankam prav tako niso želeli komentirati v volilni komisiji.

Bratuškova je danes v Kranju pojasnila razloge za zavrnitev liste in izrazila presenečenje nad odločitvijo kranjske občinske volilne komisije. »Razlog je v imenu liste. Naš predlog je bil, da se lista imenuje Lista Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja, v prilogah sta bila logotipa obeh strank – Več za Kranj in SAB –, tako da bo na glasovnici jasno razvidno, kateri dve stranki vlagata listo,« je pojasnila.

Kaznovani zato, ker sodelujejo?

Za vložitev skupne liste so se po pojasnilih Bratuškove odločili, ker želijo skupaj podpreti županskega kandidata Puriča, pa tudi, ker je v slovenski politiki premalo sodelovanja. »Menim, da ne smemo biti kaznovani zato, ker znamo sodelovati,« je poudarila in dodala, da po navedbah pravnikov tudi 25-letna praksa v Sloveniji ne pozna primera, ko bi bila kakšna lista zavrnjena zaradi imena.

Bratuškova verjame, da bo njihova pritožba na upravnem sodišču rešena uspešno, o tem sta prepričana tudi Trilar in Purič. Trilar ocenjuje, da gre pri potezi kranjske občinske volilne komisije za zelo nesorazmeren ukrep, saj občinske volilne komisije po njegovih besedah po navadi pomagajo in dovolijo spremembe. »Mi smo pripravljeni ime liste tudi spremeniti, če je to potrebno,« je v izjavi zatrdil zdajšnji kranjski župan.

Tako Trilar kot Bratuškova verjameta, da bo upravno sodišče odločilo njim v prid in bodo lahko nadaljevali kampanjo. Če jim upravno sodišče ne bo pritrdilo, je naslednja stopnja ustavno sodišče, a Bratuškova verjame, da ta korak ne bo potreben.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije