VELIKA NESRAMNOST

Kitajci pokazali vrata slavnemu izumitelju

Objavljeno 07. september 2019 14.06 | Posodobljeno 07. september 2019 14.36 | Piše: Lovro Kastelic

Stoletnik Peter Florjančič mora po 20 letih zapustiti blejski hotel Kompas. Genij je šokiran, ker mora takoj izprazniti svoj biro, v katerem je ustvarjal.

Pri 100 letih še uporablja računalnik.
RADOVLJICA, BLED – »Kako žalostno je vse to,« je v svoji sobici s čudovitim pogledom na Stol v drugem nadstropju Doma dr. Janka Benedika v Radovljici, kjer ponujajo oskrbo in nego starejšim osebam, užaloščeno začel svetovno znani izumitelj Peter Florjančič. V začetku marca je praznoval izjemnih 100 let. Petega marca, na dan njegovega rojstva, so v Tehniškem muzeju Slovenije odprli razstavo, na kateri so prikazali njegov razkošni izumiteljski genij. Mož, ki tudi pri 100 letih skoraj nima obraznih gub, se še vsak dan odpravi na kosilo v Lesce. Tja ga odpelje njegov pomočnik in osebni tajnik Janko. Tudi ta ne more razumeti, kaj se ob vseh letih in karieri zdaj dogaja Florjančiču.

image
Njegov najboljši in najbolj kompliciran izum je bil zagotovo razpršilec za parfum.
»Zelo težka reč je to,« je stoletnik še enkrat ponovil in pokazal s prstom na najnovejše vodstvo, ki je pred kratkim prevzelo blejski Hotel Kompas. Po 20 letih, ko je imel po pogodbenem dogovoru v najemu hotelsko sobo, v njej pa svoj biro, želi Florjančiča novo vodstvo na vrat na nos vreči iz hotela. Vrata so pokazali ikoni Bleda, ki je postal tudi nekakšen zaščitni znak Hotela Kompas. Še več, pravi Florjančič: »V Hotelu Kompas sem imel pogodbeni dogovor, po katerem sem hotelu podaril domala vse svoje izume kot kompenzacijo za bivanje in snovanje novih izumov.«

Še pred tremi meseci so se pogovarjali o sodelovanju v prihodnje, zdelo se je vse v najlepšem redu, potem pa se je zamenjal lastnik. Konec avgusta je podjetje Golden Forest, ki je v lasti kitajskih vlagateljev, kupilo oba štirizvezdična blejska hotela Kompas in Lovec s 95 oziroma 52 sobami. Višina kupnine še ni znana, cena naj bi se gibala okrog 10 milijonov evrov. Doslej sta bila v lasti družbe Kompas Hoteli Bled, ki jo obvladujeta hotelirja Ivan Tatić in Milorad Sikima, prodaja pa se je začela že konec leta 2017.
25. septembra je skrajni rok izselitve.

»Doslej je bilo vse normalno, bili smo dogovorjeni,« je nadaljeval Florjančič, ki tudi pri tako visoki starosti še vedno oblikuje obilo iskrivih in pronicljivih misli. Zato je težko razumeti novega lastnika, da ne zmore v njem videti zaščitnega znaka tudi v prihodnje. Starostnika je odločitev šokirala. Sploh ker še ne ve natančno, kam z vsaj 10.000 enotami različnega gradiva, fotografij, modelov, elementov, skic, načrtov, zapiskov.

image
V sobi 220 je doma Peter Florjančič.
Na njegov mail je predvčerajšnjim priromal najnovejši dopis, ki ga je pošiljatelj naslovil z zgovornim naslovom Zadnji rok za izpraznitev prostorov. Pod sporočilo se je podpisal Vladan Mitrović, najnovejši direktor, ki je prevzel vodenje poslov omenjenega podjetja Golden Forest v Sloveniji. Uradna zastopnika podjetja sta sicer Xiaolei Xu in Guo Jinlin. Mitrović, ki je nazadnje vodil Best Western Hotel v Kranjski Gori, je zapisal naslednje: »Spoštovani gospod Florjančič! Že večkrat smo vam povedali in zaprosili, da izpraznite prostor v hotelu Kompas. Tokrat vas zaprošamo še zadnjič. Spoštujemo vaše delo in dosežke, vendar morate razumeti, da ima novi lastnik svoje poslovne načrte ter da tako, kot je bilo, ne more biti. Vse stvari v življenju se menjajo in verjamem, da ste vi eden izmed tistih ljudi na tem svetu, ki to še najbolje razumete.« Mitrović je dopis zaključil z ostro in svarečo prošnjo: »Novi lastnik zahteva, da izpraznite prostor do 25. septembra 2019. V izogib neljubim posledicam vas prosim, da vzamete ta rok skrajno resno in izpraznite prostor.« Datum je zapisal v odebeljeni pisavi.
Hotelu sem podaril domala vse svoje izume kot kompenzacijo za bivanje in snovanje novih izumov.

image
Izprazniti mora svoj biro v hotelu.
Peter Florjančič pravi, da je prebivalec Bleda že celo stoletje. Da je ta kraj tako očarljiv, imata ne nazadnje največ zaslug tudi njegov stari oče Jakob Peternel in stric Ivan Kenda, ki sta Bledu županovala in ga v prvi tretjini prejšnjega stoletja privedla celo do takšne ravni, da je bil turistično celo pomembnejši od Monte Carla. Razvoj Bleda, kjer so imeli njegov stric Kenda grad in grajsko kopel, vilo Rog in Zlatorog ter hotel Park, njegova mama Francka hotel Evropo, vilo Avalo, stari oče Peternel hotela Triglav in Union, teta Jeklarjeva pa hotel Jelovico, po njegovem prepričanju tako ali tako ni šel v pravo smer. Da pa mora tako na hitro izprazniti svoj biro, razume častni prebivalec Bleda na simbolni ravni tudi kot izgon iz rojstnega kraja. Pri 100 letih bo moral legendarni Florjančič, ki bo 12. novembra na povabilo našega zunanjega ministrstva nastopil kot prvi govorec na pomembnem mednarodnem forumu Creative Forum Ljubljana, zapustiti Bled. Morda bo pomoč poiskal pri odvetniku, nemara celo v sosednji Avstriji. Ker je Florjančič tudi avstrijski državljan, mu je sosednja država, smo izvedeli, že pripravljena priskočiti na pomoč.

Za pojasnitev in razjasnitev smo poklicali tudi v Hotel Kompas. Dobili smo odgovor, da nas bodo pristojni poklicali nazaj. Tega niso storili. 
image
Hotel Kompas ima novega lastnika, ki nima posluha za genija.
Deli s prijatelji