NA PREDLOG ERMENČEVE

Ker ga je ignoriral, ga je Erjavec zamenjal

Vojski bo do nadaljnjega poveljeval Milan Žurman.
Fotografija: Karl Erjavec. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Karl Erjavec. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Na ministrstvu za obrambo so potrdili, da je minister Karl Erjavec popoldne na predlog načelnice generalštaba SV generalmajorke Alenke Ermenc razrešil poveljnika poveljstva sil brigadirja Miho Škerbinca. Do imenovanja novega bo SV kot namestnik poveljnika poveljeval brigadir Milan Žurman.

Erjavec je odredbo podpisal na podlagi zakona o obrambi in z njo Škerbinca s formacijske dolžnosti poveljnika sil v poveljstvu sil SV razrešil z današnjim dnem. Razlog je bil med drugim incident, ko je prejšnji teden prišlo do nočnega streljanja z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku, za kar nista vedela niti obrambno ministrstvo niti načelnica Ermenčeva. Zato je od načelnice Erjavec zahteval preiskavo in poročilo o tem dogodku. Erjavec je dejal, da se je v zadevi Poček »zgodila ignoranca usmeritev ministra, da se po 23. uri ne izvajajo urjenja s težko oborožitvijo«. 

Škerbinc je bil sicer del ekipe, ki si jo je postavila Ermenčeva. Na mestu poveljstva sil je 21. decembra lani zamenjal Milka Petka. Še januarja je na slovesnosti ob dnevu poveljstva sil SV Erjavec izrazil prepričanje, da bo Škerbinc kos odgovorni nalogi, ki ga čaka. Škerbinc pa mu je v izjavi za medije odgovoril: »Ko minister vojaku neko nalogo zaupa, jo vojak izpelje.« 

Poveljstvo sil je bilo v SV ponovno vzpostavljeno leta 2017. »Izkazalo se je, da je bila to prava in pravilna odločitev,« je januarja poudaril Erjavec.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije