KOLIKO BO ZA DOPUST

Kdo bo najradodarnejši z regresi? Ponekod 1800 evrov

Preverite, koliko regresa dobijo zaposleni v NLB, koliko pri Leku in v Krki ter koliko v podjetju enega izmed najbogatejših Slovencev.
Fotografija: FOTO: Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/Istockphoto

LJUBLJANA – Do regresa so upravičeni vsi zaposleni. Dobiti ga morajo tudi tisti, ki so na bolniški ali porodniški. Delavcem, ki delajo krajši čas, pripada sorazmerni del regresa. Če ste se zaposlili ali prekinili delovno razmerje med letom, imate pravico do 1/12 dopusta za vsak mesec trajanja zaposlitve.

Regres morate imeti na svojem računu po zakonu do 1. julija, in to najmanj v višini minimalne plače, kar je letos 886 evrov. Po noveli zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je bila sprejeta ta mesec, bo odslej regres v višini do povprečne plače (trenutno 1723 evrov) oproščen vseh prispevkov in davkov, zato ga boste prejeli v celoti. Bruto bo torej enak neto znesku do višine 1723 evrov.

Najvišji regres v NKBM

V uredništvu smo izbrali nekaj podjetij in preverili, koliko bodo letos nakazali svojim zaposlenim. 

Med naključno izbranimi podjetji, ki si jih lahko ogledate v spodnji razpredelnici, bodo najvišji regres izplačali v NKBM, in sicer 1800 evrov bruto. Visoke zneske bodo prejeli tudi delavci v farmacevtski industriji, v Leku in Krki, kjer bodo izplačali najvišji znesek, ki letos še ne bo obdavčen, tj. 1723 evrov, zato bodo zaposleni na račun prejeli točno toliko. V podjetju enega najbogatejših Slovencev Igorja Akrapoviča bodo na račun vsakega delavca nakazali 1500 evrov.

Radodarni bodo tudi v bankah, v NLB so regres že izplačali. Skupno bodo delavci dobili 1425 evrov, še več v NKBM, kot smo že omenili.

Iz DUTB so nam sporočili, da odločitve o višini regresa še niso sprejeli. 

Pri trgovcih Hofer in Lidl so se letos odločili, da izplačajo regres v višini minimalno zakonsko določenega, tj. 886 evrov. V Mercatorju še poteka socialni dialog o višini, zato višina še ni znana, so nam odgovorili na naše poizvedovanje.

Višina regresov v nekaterih podjetjih. FOTO: S. N.
Višina regresov v nekaterih podjetjih. FOTO: S. N.

Nekatera podjetja so letošnje regrese izplačala že pred spremembo zakonodaje, zato bodo ti prejemniki dobili vrnjene že vplačane prispevke in akontacije dohodnine neposredno na njihov bančni račun.

Upokojencem od 127 do 437 evrov dodatka

Tudi upokojenci bodo z julijskimi pokojninami dobili letni dodatek, ki bo odvisen od višine njihovih pokojnin. Tisti z najnižjimi bodo dobili največ, in sicer 437 evrov. Natančno razporeditev višine dodatka si oglejte v spodnji tabeli.

Višina regresa za upokojence. VIR: ZPIZ
Višina regresa za upokojence. VIR: ZPIZ

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije