VESELI DECEMBER

Kdaj bodo v vašem mestu prižgali lučke? Tu so datumi

Zbrali smo podatke o prižigu lučk v večjih mestih.
Fotografija: Kdaj bodo zažarela vaša mesta? FOTO: Fb Š James Dadzitis, Swns.com
Odpri galerijo
Kdaj bodo zažarela vaša mesta? FOTO: Fb Š James Dadzitis, Swns.com

Veseli december se hitro približuje in trgovske police se že šibijo pod prazničnimi okraski in dekoracijo. Tudi nekatera slovenska mesta so že pohitela s prižigom lučk. Kdaj lahko pričakujete decembrsko vzdušje v svoji bližini, pa preverite spodaj.

V Ljubljani še ta mesec, Koper že gori

Letos se praznični program v Ljubljani začenja 30. novembra. Na ta dan se bodo prižgale luči praznične osvetlitve, odprla pa se bosta tudi praznični sejem na Bregu, Prešernovem, Pogačarjevem in Kongresnem trgu ter Cankarjevem, Gallusovem in Petkovškovem nabrežju. Luči bo že tradicionalno prižgal ljubljanski župan Zoran Janković. Je pa Ljubljano in vsa druga mesta letos prehitel Koper. Tam se lahko v razsvetljenem mestu sprehajate že od 9. novembra. 
Osvetljena Ljubljana. FOTO: Voranc Vogel
Osvetljena Ljubljana. FOTO: Voranc Vogel

Maribor in Celje še čakata

23. novembra bo zažarela štajerska prestolnica. S prižigom praznične mestne okrasitve se bo odprl Čarobni december v Mariboru. Uradni prižig se bo zgodil na Trgu Leona Štuklja ob 17.00, vse skupaj bo spremljal pester praznični program. Pravljično Celje odpira svoja vrata s prižigom praznične razsvetljave v soboto, 1. decembra, ob 17. uri na Glavnem trgu. Prižig bodo popestrili pravljični liki Jelenček Rudolf, Škratek Smejalček in Snežna Kraljica. V goste prihaja tudi Pažek Urhek. Glasbena gostja bo Helena Blagne.

Kranj in Bled bosta zažarela 

Mestno jedro Kranja bo zasijalo 2. decembra s še svetlejšo praznično okrasitvijo, ki jo bodo krasile tri praznične smreke in pesnikovi verzi: Dobro v srcu mislimo, Vsi naj si v roke sežejo in Kozarce zase vzdignimo. Če si želite videti prižig, bodite tam ob 17.00. 

Na blejsko praznično Jezersko promenado ste vabljeni vse od 30. novembra 2018 pa do 6. januarja 2019. Zimska pravljica ob jezeru bo odprta od ponedeljka do četrtka od 15.00 do 19.00 in od petka do nedelje ter ob praznikih od 11.00 do 21.00. Na prazničnih stojnicah si bo možno kupiti praznična darila, se okrepčati s tipičnimi gorenjskimi jedmi in pijačo, ob vikendih (petek–nedelja) ter ob prazničnih dnevih pa bo vsak dan potekal zabavni glasbeni program. Ves čas bo odprt tudi poštni urad decembrskih mož, kjer bodo lahko otroci napisali in oddali pismo za dobre može. Ob sobotah in nedeljah bodo pošto obiskali tudi pravljični junaki.

Najstarejše mesto in Murska Sobota še čakata

Na Ptuju bodo z bleščečimi okraski nadgradili lansko okrasitev in tako pričarali pravljično vzdušje, postavili pa bodo tudi dve smreki. Prižig lučk bo 30. novembra. Najkasneje pa bo zažarela Murska Sobota, in sicer 6. decembra, ko bo že tradicionalno Miklavžev sejem, odprlo pa se bo tudi drsališče.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije